Kvindemuseet er åbent
Midt i centrum i Aarhus ligger Kvindemuseet, med Domkirken som nabo. Musset har som alle andre været påvirket af Covid-19, men er igen åbnet op. Men hvordan står det til? Det har vi spurgt museumsdirektør Julie Rokkjær Birch om.
Kender du det ikke? Det burde du. Kvindemuseet i Danmark sætter fokus på kønskultur og debatterer kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet. Derfor beskæftiger Kvindemuseet sig med kønnenes kulturhistorie i et bredere perspektiv og involverer alle på tværs af køn.
De seneste måneder har det ikke været nemt at udforske museerne, men de er åbnet op igen.
– Hvordan er det at have åben igen, og hvilke foranstaltninger har I måtte lave?
”Det er skønt endelig at kunne åbne. Det har været meget mærkeligt at have et tomt hus. Faktisk ligner og føles huset som sig selv. Vi har opsat plexiglasskærme ved billetreception og i caféen og sat pile og afstandsmærkninger på gulvene. På den måde får vi ledt publikum hensigtsmæssigt gennem museet. Vi har lavet en særudgang, så man ikke skal gå ud og ind samme vej.”
– Hvordan har i kunne formidle og holde kontakten til jeres gæster under nedlukningen?
”Vi har valgt en tilgang, hvor vi faktisk har upscalet på vores formidling. Vi har ikke ønsket at bremse op – men lagt ekstra energi i onlinedelen via for eksempel online-omvisninger, blogindlæg og indsamling af genstande og historier med relation til køn og corona. Og så har vi lanceret et nyt koncept: MUSEUM TAKEAWAY. Det er et forsøg på at omstille vores forretningsmodel, for vi skal blive ved med at passe på hinanden og holde afstand længe endnu.”
– I har været opmærksom på køn i en corona-tid, hvad har I kunne se i denne tid?
”Det har været tankevækkende at se tallene for kønsrelateret vold under nedlukningen. Vold mod kvinder var i en periode fordoblet. Ligeledes er det blevet tydeligt, hvordan mænds sundhedsproblematikker også viser sig i corona-statistikken. Endelig har fokus været på omsorgspersonale (primært kvinder) og deres forhold – jævnfør Danmarks meget kønsopdelte arbejdsmarked.”
– Hvordan klarer Kvindemuseet sig økonomisk i forhold til nedlukningen?
”Vi søger naturligvis statens hjælpepakker – men uanset hvad, så kommer vi ud med et stort underskud i 2020. Marts-juni lider museet et tab på knap en million, og jeg er desværre ikke så optimistisk i forhold til resten af året – jævnfør de manglende turister og den fortsatte tilbageholdenhed hos den danske befolkning. Desuden er det vores praksis at lave rigtig mange events, og det er i sagens natur nu en udfordring.”
På Kvindemuseet kan man opleve faste udstillinger såsom KØN REDELIGHED // GENDER BLENDER og Seksualundervisning gennem tiden.
Derudover viser museet særudstillingen Barnestreger, der handler om køn og seksualitet i børns tegninger. I udstillingen vises børnetegninger fra 1930’erne og i dag, kulturhistoriske genstande og kunstværker af Julie Nord.
Man kan også opleve udstillingen STOP! – Unges perspektiver på kønsrelateret vold. Den handler blandt andet om kærestevold, digitale sexkrænkelser, hadforbrydelser og samtykkebaseret voldtægtslovgivning. Alt sammen begreber, som i de seneste år har fyldt i den offentlige debat og i oplysningskampagner rettet mod unge.
Om Kvindemuseet i Danmark:
Kvindemuseet i Danmark er et specialmuseum, der laver udstillinger med fokus på kønnets betydning i samfundet. Museets vision er at skabe nysgerrighed, dialog, refleksion og viden om kønnets betydning; historisk, aktuelt og i fremtiden.
Kvindemuseet har i årenes løb gennemført mange forskningsprojekter og produceret en lang række særudstillinger af såvel historisk som aktuel karakter. Som landsdækkende specialmuseum har museet et alsidigt samarbejde med museer rundt om i både Danmark og resten af verden.
Kvindemuseet opstod som græsrodsbevægelse i begyndelsen af 1980’erne i forlængelse af den nye kvindebevægelse. Museet er et af de få museer i verden, der specifik omhandler kvinder, og udstillingen omfatter kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet.
I 2016 fik Kvindemuseet i Danmark nyt ansvarsområde. Museets emnemæssige ansvarsområde er fremover kønnenes kulturhistorie. Museets fokusområder er kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie, herunder ændringer i kønnenes vilkår og relationer over tid samt diversitet i livsvilkår på tværs af køn, seksuel orientering, androgynitet og etnicitet.
Læs også: Aarhus Teater – Sæson 2020/21