SAMFUND

Et klart signal!

Kjoler i Aarhus.
Foto: LGBT+ HUSET

Festlige og smukke kjoler blev brugt til at sende et klokkeklart signal, da miljøet tirsdag stod sammen, landet rundt. Diskrimination og hadforbrydelser: NEJ TAK. Tirsdag var flere hundrede i aktion mod hadforbrydelser.

Aktionen: Lev og lad leve, fik folk samlet i en ikke forsamlings tid og snakker man med nogen af arrangørerne, skete det med stor succes. I København var det store hovedevent at finde ved Christiansborg, men rundt i hele landet støttede folk op. Fra Kolding til Aalborg og fra Odense til København. Vi har talt med et par af folkene bag nogen af disse aktioner.

Aalborg

Den ene af arrangørerne i Aalborg, Cecer Bjørk så dagen som virkelig vellykket. Hun synes det var er rørende at tænke på, at de kun på to dage fik rekrutteret et hold af frivillige, som alle tog arbejdsopgaver til sig og fik det til at lykkes. De havde selvfølgelig ikke nået det helt store set-up på kun to dage, men det vigtigste for dem, var at de var der. Synligheden er så afgørende, og det var også den feedback de fik, fra deltagerne.

Cecer Bjørk på vej til demonstration.
Foto: Privat

”Jeg tror, det er virkelig vigtigt, at vi arbejder på at skabe fællesskabsfølelse og synlighed i byer, hvor vi ikke i forvejen har et sted at gå hen, når man ønsker at spejle sig i andre. Det er i allerhøjeste grad afgørende for LGBT+ personers trivsel, så selvom vores opstilling i Aalborg var lille sammenlignet med de andre byer, så var den store fremmøde et bevis på, at det stadig gør en forskel ” fortæller Cecer Bjørk.

Aarhus

I Aarhus mødte 60-70 personer op. Der blev holdt tale og så blev der givet positive selvtillidsboost ved at lade folk, ligesom i København, blive hyldet i catwalk, ned igennem mængden. Det hele skete naturligvis med behørig afstand og folk var delt ind i felter og små grupper.

Anders Winnerskjold, Byrådsmedlem og Politisk Ordfører, Socialdemokratiet i Aarhus i midten.
Foto: LGBT+ HUSET

Dagens taler var: Anders Winnerskjold, Byrådsmedlem og Politisk Ordfører, Socialdemokratiet i Aarhus. I sin tale sagde han bl.a.:

”Hvis vi, som samfund og som politikere, bliver blinde over for, at der stadig i 2020 hersker store strukturelle problemer med diskrimination af LGBTQ+ personer i vores samfund – hvis vi allierer os med tavsheden – så holder vi diskriminationen i live”.

Du kan læse hele talen her.

I Aarhus var aktionen støttet af Aarhus Pride, LGBT+ HUSET, Sex og Samfund, samt Everyday Sexism Project Danmark. Det var også fire lokale kræfter fra disse der stod for det praktiske på dagen, den ene af dem var Thelma Karlsson, fra Sex og Samfund:

”Vi er meget stolte over vores aktion i Aarhus i går. I eftermiddagens solstråler stod vi alle i solidaritet både i farvestrålende kjoler og helt almindeligt tøj. Da vi startede dette projekt for tre dage siden, var det svært at forestille sig sådan et fantastisk arrangement og fremmøde som vi havde i går.”

Men er en aktion nok? Nej, er det korte svar, hvis man spørg Thelma Karlsson og fortsætter:

”Desværre oplevede nogle af vores deltagere hadforbrydelser både før, under og efter aktionen. Derfor er denne kamp på ingen måde slut. Som der også blev sagt under velkomsttalen ”I dag fejre vi, men i morgen fortsætter arbejdet”. Vi håber aktionen som er startet af Mizz Privilize og Elija Kashmir Ali i samarbejde med Copenhagen Pride, er starten på en større bevægelse i Danmark. Vi skal bruge de næste 365 dage på, at sikre at ingen bliver udsat for hadforbrydelser igen, inden vi igen mødes d. 02/06/2021”.

Og Præcis som Thelma Karlsson udtaler, så bliver det hele gentaget næste år og som du kan læse er der allerede sat dato. Hvis du vil vide mere om hvad der kommer til at ske, den nye bevægelse, gerne vil hjælpe, eller har du en fortælling du gerne vil af med omkring emnet, så besøg deres hjemmeside.

Kjoler i Aarhus.
Foto: LGBT+ HUSET
Kjoler i Aarhus.
Foto: LGBT+ HUSET
Kjoler i Aarhus.
Foto: LGBT+ HUSET