Heftig debat: Skal Kvindemuseet skifte navn?
Kvindemuseet i Aarhus er i den grad havnet i vælten, det sker efter at museet tidligere på ugen udsendte en pressemeddelelse om at museet er gået ind i en undersøgelse om at skifte navn.
Det sker med museumsdirektør Julie Rokkjær Birch, i front og som skydeskive.
Oprøret er i gang, for ser man på de mange kommentarer, så er der mange meninger om dette.
Der er blandt andet startet en underskriftsindsamling imod at museet skal skifte navn.
Begrundelsen for overvejelserne er at Kvindemuseet skiftede helt tilbage i år 2016 sit lovmæssige ansvarsområde fra kvinders liv og virke til et bredere fokus på køn, ligestilling og mangfoldighed. Denne udvikling skal kommunikeres klarere ud til museets brugere. Museet undersøger nu, hvordan. Som nationalt og statsanerkendt museum skal museet nemlig sikre, at kulturhistorien om køn, ligestilling og mangfoldighed opfattes som relevant for alle køn. Museet oplever at det kan være svært med det nuværende navn.
Følelserne er mange og stærke – Facebook koger
Det fyr med udtagelser så som: ”Helt hen i vejret”, ”Jeg er dybt uenig”, ”Tåbeligt” og mange flere. Debatten er hed.
En bruger skriver:
”Der er dømt totalt veto, var med til at få kæmpet museet på finansloven, et navneskift ser jeg da som udelukket… Der er brugt uanede mængder af tid og energi på at få det slået fast som et brand, både i Danmark og udlandet. Kvindemuseet, er og bliver selvfølgelig det rigtige navn”.
En anden er virkelig kommet til tasterne og skriver:
”Det er et historisk nederlag. Det er kulminationen på kampen for at grave kvindebevægelsen ned. Kvindemuseet, som OM NOGET burde holde på sin ret til at fokusere 100% på kvinders vilkår, liv og kampe, glider af og kan i 2020 dårligt finde ud af hvad en kvinde er. Det er ikke et godt argument, at det startede i 2016. Det er overhovedet ikke et argument. Skredet startede med udvandingen af hvad kvindekønnet er, og nu har vi en situation hvor man i ramme alvor vil fjerne fokus fra kvinder til “alle mennesker”. En ven viste mig billeder hun havde taget på museet for et år eller to siden, en planche om alle mulige køn man kan identificere sig som, og af genderbreadfiguren, der har sit køn i hovedet. Jeg ville ikke vide, om jeg skulle grine eller græde, hvis jeg gik ind i den danske kvindehistories haller og fandt dét der. Jeg ville nok have mest lyst til at græde. Det er skammeligt og uendeligt trist. Kvindemuseet som én stor undskyldning for sig selv. Og nu skal kvinde også udraderes i navnet. Der er nogen, der har vundet. Det er ikke kvinden.”
En tredje skriver med henvisning til direktøren:
”Jeg synes din tankegang er helt hen i vejret.
Men tak fordi i er så respektløse over for de kvinder der har startet dette projekt, og kæmpet hårdt for kvinders ret til at være i verden.”
Kvindemuseet i Danmark startede som en græsrodsbevægelse, en museumsforening, som havde det dobbelte formål at opbygge et kvindemuseum og skabe arbejdspladser for kvinder. Museumsforeningen blev stiftet ved en generalforsamling den 31. oktober 1982.
Man kan sige at Kvindemuseet i Danmark er barn af 1980’erne. Det har på mange måder sit udspring i den nye kvindebevægelse fra 1970’erne. Herfra udsprang idéen om at skabe et kvindemuseum, et sted, hvor resultater fra kvindeforskningen kunne være til glæde for brede kredse, og et sted, hvor man vedvarende kunne samle ind fra kvinders kulturhistorie. Nogen vil nok ligefrem sige frigørelse.
Der er dog også flere der støtter op om den nye udvikling på museet og undersøgelsen om et evt. navneskift.
I en af Facebook trådene kan man læse kommentar som
”Det er et fantastisk og relevant tiltag, tak! Forhåbentligt vil nogen af de meget negativt indstillede have lyst til at besøge jeres skønne museum og ved selvsyn se, at I gør en positiv forskel for alle køn. Og ikke mindst, at kvinderne ikke mistet noget på den konto. ”
”Jeg synes det er en rigtig god ide. Personligt finder jeg køn, ligestilling og mangfoldighed meget mere interessant end kvinder som koncept…”
”Så kom ligestillingen til Kvindemuseet! Smukt! Vil glæde mig til at kunne tage alle køn under armen og vide at alle har noget at spejle sig i. En fremsynet beslutning af jer, synes jeg. Glæder mig til at følge debatten.”
Der er ingen tvivl om at debatten kun lige er startet og at vi kommer til at høre meget mere til sagen. Out and About følger naturligvis udviklingen.
Vil man blande sig i debatten, har et forslag til nyt navn, eller vil af med sine tanker og overvejelser, så vil museet gerne høre om det. De har åbnet en særlig postkasse.
Skriv til: postkasse@kvindemuseet.dk
Læs også: Kvindemuseet undersøger sit navn
Se også: Kvindemuseet