ANMELDELSER

Kagefabrikken – ikke helt gennembagt

Der er ikke meget at grine af i Christian Lollikes filmdebut Kagefabrikken, der har Nicolas Bro, og Tina Gylling Mortensen i hovedrollerne. Foto: Rolf Konow

Film: I Kagefabrikken står danskernes fremmedangst og sundhedsfanatisme for skud. Det hele pakket ind i en sød klæbrig masse af tankevækkende og satirisk romantik. Men sjovt eller helt grotesk bliver det aldrig.

I Christian Lollikes filmdebut som instruktør møder vi den midaldrende kagefabrikant Niels, der er på kanten af et sammenbrud, da hans fabrik er på randen af konkurs. Hans kone Else forsøger at redde fabrikken ved at hjemkalde datteren June og hendes mand Jonny. De foreslår at omlægge og modernisere produktionen til sunde kager. Men det viser sig at være yderst svært at gennemføre den radikale ændring på den traditionsbundne kagefabrik. Helt galt går det, da Niels i stedet forelsker sig hovedkulds i fabrikkens rengøringskone, Zeinab.

Kagefabrikken, der er skrevet af filmens instruktør Christian Lollike og Sigrid Johannessen, har været opsat på Aarhus Teater i december 2021. Filmen er tænkt som en tankevækkende og satirisk romantisk komedie, der undersøger danskernes fremmedangst og fremadstormende sundhedsfanatisme.

“I mine øjne er Kagefabrikken en ny type danmarksfortælling, der benytter en grovkornet humor. Målet med filmen er at sætte de to mest centrale emner i danskernes bevidsthed i spil: forholdet til de såkaldt fremmede og sundhedsfanatismen. Jeg mener, at disse to temaer på hver deres måde dominerer eller måske ligefrem hjemsøger danskerne. Det er netop de temaer jeg ønsker at udfolde i et temmelig grotesk filmsprog. Kort sagt: jeg ønsker at danskerne får mulighed for at ventilere deres indeklemte angst via lattermusklerne”, udtaler instruktør Christian Lollike i et statement  om filmen.

Al begyndelse er svær

Det er første gang at Christian Lollike, der er uddannet dramatiker kaster sig over filmmediet. Han har tidligere høstet stor anerkendelse for sine stykker på både Aarhus Teater og Det kongelige Teater, og er blevet med Reumert statuetter ikke mindre end otte gange siden debuten i 2002.

Som bekendt er al begyndelse svær. Og lad det være sagt fra starten Kagefabrikken er hverken sjov eller grotesk. Karaktererne er ligeså klicheagtige som i en Far til fire film. Der er ellers gode solide kræfter på rollelisten. Nicolas Bro spiller den i starten af filmen smådeprimerede virksomhedsejer Niels. Mens Tina Gylling Mortensen spiller hans kone. Rollen som datteren har Emma Sehested mens Andreas Jebro spiller den klassisk magtsyge svigersøn.

Det er svært at beskrive, hvad det er, som ikke fungerer i Kagefabrikken. Måske er de groteske indfald ikke groteske nok. Som da alle ansatte skal begynde til træning i arbejdstiden, for at vise, at de også lever sundt, nu fabrikken skal til at sælge kager, der slanker. Eller da rengøringsdamen Zanib, flytter ind hos Niels og hans kone for at påtage sig rollen som Niels kone nummer to. Det bliver på en måde bare hverken sjovt eller grotesk nok til at det fungerer optimalt.

Kagefabrikken har premiere den 5. januar.

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Ny LGBT+ månedsklub