KULTUR

Homoseksuel syrisk flygtning halshugget i Istanbul

Muhammed Wisam Sankaris’ drøm om et liv i fred og frihed blev aldrig til noget.
Foto: Kaos GL

LGBTQ-rettighederne er under pres i Tyrkiet fra både politisk og religiøs side. Men er du LGBTQ-flygtning er du for alvor i fare.

Den 23. juli forsvandt den homoseksuelle 25-årige Muhammed Wisam Sankari i Istanbul. Muhammed var syrisk flygtning, og havde i over et år forsøgt at komme videre fra Tyrkiet, da han som mange andre flygtninge frygtede for sin sikkerhed i landet.

To dage senere blev han fundet halshugget og lemlæstet. Da hans venner skulle identificere ham, var det kun bukserne de kunne genkende.

Det fortæller Yildiz Tar fra LGBT-rettighedsgruppen Kaos GL, der siden 1994 har kæmpet for LGBT-personers rettigheder i landet og de seneste 10 år også for LGBT-flygtninges rettigheder. Han har talt med vennerne, der måtte identificere Muhammed Wisam Sankaris lig.

”Hans venner har ingen anelse om, hvem der kunne have gjort det mod Muhammed. Men de fortalte mig, at han for fem måneder siden også var blevet kidnappet og voldtaget af en gruppe mænd – og at han siden da har fået trusler fra både syriske og tyrkiske mænd,” fortæller han lørdag til Jyllands-Posten.

Yildiz Tar fortæller, at der i Muhammed Wisam Sankaris overkrop blev fundet to knive, som var knækket over, at hans hoved var halvt afhugget og tæsket til ukendelighed, og at politiet formoder, at der var mere end én gerningsmand, som stod bag.

”Jeg tror, han blev tortureret, inden han døde,” siger Yildiz Tar.

Og det bliver ikke nemmere at være homoseksuel i landet, når man også er flygtning, forklarer Yildiz Tar.

”For LGBT-flygtninge i Tyrkiet handler det om én ting: at overleve.”

Yildiz Tar forklarer, at LGBT’er er udsatte i Tyrkiet, men at det er særlig slemt for de syriske flygtninge. De har ikke lov til at arbejde, og får i bedste fald sort arbejde til langt mindre betaling end tyrkerne. Derfor ender de i udsatte dele af byen eller i primitive lejre i udkanten.

Tyrkerne er generelt ikke glade for de mange syriske flygtninge, og ordet ”syrer” er blevet et meget brugt skældsord i Istanbul. Desuden taler mange syriske flygtninge kun arabisk, er alene, og ofte udstødt af deres egen familie.

Muhammed Wisam Sankari var også alene i Tyrkiet. Han havde ikke kontakt med sin familie, men boede i stedet sammen med venner, der også var homoseksuelle, fortæller Yildiz Tar.

”LGBT-flygtninge bor ofte sammen, for de bliver nødt til at have nogen omkring sig, som vil beskytte dem,” siger han.

Homoseksualitet er ikke forbudt i Tyrkiet, men de senere års negative udvikling bort fra den sekulære stat har sat LGBT’er og andre seksuelle minoriteter under pres.

Myndighederne har for eksempel de sidste to år forbudt Istanbul Pride at marchere. De der trodsede forbuddet blev mødt med vandkanoner og tåregas.

Kilde: Jyllands-Posten

 

Læs også: Sabaah fordømmer den tyrkiske regering