KULTUR

Tema: Hvad er queer og questioning?

Queer og questioning, hvad er det? I en artikelserie ser vi nærmere på forskellige seksualiteter og kønsdefinitioner. Vi har bedt sexolog Bjorn Dotzauer give et fagligt bud.

Artikelserien er skrevet med udgangspunkt i Bjorn Dotzauers speciale i mænds seksualitet. Da artikelserien skal favne bredt, kan indholdet i nogle tilfælde måske virke generaliserende for den enkelte.

Hvem er Queer?

At være queer kan tolkes under to betegnelser.

Det første bruges især indenfor LGBT-kredse, hvor der refereres til hele LGBT-miljøet som helhed.

Det andet er folk i LGBT-miljøet, der prøver at ”queer” (at gøre anderledes) idéen om at bruge bokse/kasser og kategorier, så som lesbiske, bøsser, biseksuelle med flere.

Det er meget vigtigt at forstå, at ordet ”queer”, er et indforstået ord, der kan støde nogle mennesker indenfor LGBT-miljøet, afhængig af deres alder, geografiske tilholdssted og tilgang til ordet.

Queer er engelsk, og derfor især i England, USA og Australien, men det vinder mere og mere frem i Danmark og andre europæiske lande.

Hvad vil det sige at være questioning?

At være questioning (spørgende/søgende), kan tolkes som en proces i at opdage sig selv. Opdage sin seksualitet, blive kønsbevidst om det køn man er født som, eller som man føler sig. Men det kan også være, at man har en stor træng til at udforske kønnene og de gængse normopfattelser der er i samfundet og ikke mindst i LGBT-miljøet.

Hvorfor vælge at kalde sig queer?

Hvorfor nogle vælger at træde ud af kassetænkningen og gå mod strømmen, kan der være mange grunde til.

Hvis man ikke kan se sit eget selvbillede som værende homoseksuel, biseksuel, panseksuel eller noget andet, kan det være naturligt at bryde de gængse normer og opfattelser for, hvad man gerne vil kaldes.

At være en person, der tænker ”ud af boksen”, tør stå udenfor og ikke vil have andres labels på sig, kan betragtes som værende queer.

Herhjemme er fænomenet ikke så udbredt som i for eksempel LGBT-kreds i USA. Men begrebet er ved at vinde indpas i Danmark, og det er især unge der har taget det til sig.

Hvem finder queers sammen med?

Eftersom mange queers har det svært ved kasse-definitionen af seksualitet og sex, så vælger de typisk heller ikke deres kærester og sexpartnere ud fra en normtænkning.

De kan ofte være mere eksperimenterende og udforskende, når det kommer til at udleve seksuelle fantasier.

Da queers ikke går op i kassetænkning, så er det for en queer-person ligegyldigt, om det er en af samme, eller modsatte køn, de har et forhold til eller har sex med.

For en queer handler det om, at bryde normen og ikke putte sig selv ned i en kassedefinition.

Bjorn Dotzauer (39) er uddannet sexolog ved Sexologiskolen på Islands Brygge med speciale i mænds seksualitet og sexvaner. Han har egen praksis på Østerbro, og er frivillig rådgiver på AIDS-linjen under AIDS-Fondet. Derudover er han lige startet på sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol.