Sabaah fordømmer den tyrkiske regering

Istanbul Pride

De tyrkiske myndigheders forbud mod afvikling af to pride-parader i Istanbul vækker raseri hos Sabaah i Danmark. På Facebook fordømmer organisationen den tyrkiske regering.

Fredag fortalte vi, at de tyrkiske myndigheder af ”sikkerhedsårsager” har forbudt afviklingen af en parade for transkønnede i dag søndag, og selve Istanbul Pride-paraden næste søndag.

Det udlæser raseri hos Sabaah, som kæmper for minoritsetniske rettigheder. På Facebook skriver de søndag eftermiddag:

”Vi sender tanker til vores brødre og søstre i Tyrkiet, der i disse dage kæmper ekstra meget for deres rettigheder, efter at den tyrkiske regering har valgt at aflyse Priden der var planlagt til at finde sted d. 26. juni i Istanbul.

Ifølge regeringen er der tale om ‘sikkerhedshensyn’, men efter at deltagere til sidste års Pride blev spulet med vandkanoner og beskudt med gummikugler og tåregas af politiet, så er denne udmelding en som vi på det kraftigste må kritisere her fra Sabaah.

Alt ser ud til at udmeldingen blot dækker over at Priden er uønsket fra regeringens side af. Vi er nu opdateret om at politiet angriber LGBT+- aktivister, som fortalt lige nu af Kerem C. Cuomo Coppola, som i dag er taget til Taksim, for at forsøge at deltage i de transkønnedes parade:” (omkring kl. 16.30)

”Der er lidt over 20 minutter endnu. Vi er en mindre gruppe, der har bevæget os væk fra en mere støjende gruppe, da vi ikke vil tiltrække for meget opmærksomhed, mens vi venter. En gruppe mænd, der tilsyneladende var på jagt efter demonstranter, er lige gået forbi os, men bemærkede os ikke. Det forlyder, at politiet har anholdt en gruppe islamister i området. Politiet har meddelt, at aktivisterne her i gaderne gerne må være her, men at man bliver angrebet, hvis man bevæger sig i retning af Det Franske Institut, hvor demonstrationen skal starte.”

Sabaah slutter sit opslag med en fordømmelse af den tyrkiske regering:

”Dette er en forfærdelig situation og fra Sabaahs side fordømmer vi den tyrkiske regerings behandling af LGBT+- aktivister!”

Klokken 17.35 skriver Kerem på Facebook:

”Set første tåregasangreb på demonstranter, der er på vej hen til pladsen, hvor priden skal begynde.”

Klokken 17.55 skriver Ritzau:

Kampklædt politi affyrer søndag gummikugler og tåregas i et forsøg på at sprede et halvt hundrede mennesker, der er mødt op i det centrale Istanbul for at demonstrere for transkønnedes rettigheder.

Omkring 300 politifolk har taget opstilling på Taksim-pladsen for at forhindre en planlagt parade for transkønnede, som nogle af byens LGBT-grupper – lesbiske, bøsser, biseksuelle og transkønnede – forsøger at gennemføre trods et forbud fra myndighedernes side.

Klokken 18.25 skriver Kerem på Facebook:

“LGBT-kommisionen har aflyst to fester i de kommende dage. Den ene er en gadefest i bydelen Kadıköy, som kommunen rent faktisk har givet tilladelse til, men pga. nationalisters angreb på Radiohead-fans i en pladebutik i forgårs (fordi de drak øl under ramadanen), vurderer man, at det kan blive farligt at gennemføre gadefesten, da der vil blive drukket alkohol.”