ANMELDELSER

Digtsamling: Gadestreger

Elias Sadaq.
Foto: Frank Holm

Elias Sadaq har med sin digtsamling kombineret audio og visuelle medier, og han har siden udgivelsen udvidet vores muligheder for at opleve hans univers.

ANMELDELSE:

Du kan finde musikvideo til digtet 18-02-2017 på Youtube, og digtsamlingen ligger som lydbog på diverse musiktjenester, såsom Spotify og Apple Music.

Jeg vil midlertidigt anbefale, at du starter med at læse Gadestreger, før du kaster dig ud i den audiovisuelle del.

Elias har et sprog, der giver plads til fantasi, og Elias skaber et stort forståelsesrum, der tillader læseren at tage ejerskab over tanker og følelser.

Homofobi og islam

Elias skaber et rum, hvor vi kommer med i et opgør mellem homofobi og islam. Det er en meget oprigtig konfrontation, som, hvis du ser efter, transcenderer seksualitet og religion, hvilket gør Gadestreger gribende.

Der er mere dialog i Elias, end der er angreb, men det gør ikke opgøret mindre hårdt, og de til tider kontante afregninger gør ondt. Det er en følsom søgen efter et kompromisløst kompromis, hvor Elias undskylder for sine løgne, men ikke for hvem og hvad Elias er.

Når Elias i 18-02-2017’s tredje strofe beskriver de mure, han havde bygget omkring sig for at skjule sig selv, for i sidste ende at være fanget bag dem, må det kunne mærkes af alle LGBT+ personer.

Når vi lever i skam, og gemmer os bag mure, forsvinder vi. Selv efter murene er sprængt, tager det tid, før støvet har lagt sig, og vi kan begynde og finde os selv i ruinerne.

Et tidsbillede

Gadestreger er meget mere end en personlig manifestation, men et tidsbillede og en lærebog.

Det er et tidsbillede på de udfordringer, som unge dobbeltminoriteter står overfor, men Elias tvinger os ikke til at tage stilling til det med magt. Han giver en rå og ærlig beskrivelse af en konflikt mellem tro, håb og kærlighed, og Elias lader os komme med ind i han liv, hvis vi har lyst.

Gadestreger indledes med ”Disse streger har jeg skrevet i Aarhus gader. Til dig og alle dem der ikke kunne finde vejen selv”. Gadestreger er en vel nok lille, men stærk håndbog for unge LGBT+ personer, som ikke selv har kunnet finde styrke. 18-02-2017 er et digt, alle forældre burde læse, uanset hvilken religion de måtte have.

Læs også: Elias Sadaq – mellem digte og dødstrusler