Stor opbakning til West Coast Pride – de ser frem til 2021
Næste år ruller en ny pride ind over Danmark. Det sker i Ringkøbing-Skjern Kommune.
For en af Danmarks mindste og nyeste prides, West Coast Pride med base i Ringkøbing, er år 2020 et glædens år, for her er fundamentet blevet til virkelighed. I foråret har der været stiftende generalforsamling, og nu er der sat et hold, som skal få løftet foreningen og skabt den nye pride.
Out & About har spurgt forperson Emil Sloth Sig om, hvordan det er at komme i gang.
”Det er enormt spændende og sjovt at være med til. Ikke mindst fordi vi i år 1 har oplevet, at mange af vores idéer kan blive til virkelighed, fordi lokalsamfundet og LGBT+ organisationerne bakker op i stor stil,” siger Emil Sloth Sig.
”Når vi har ansøgt om kommunale midler, har vi fået tilsagn. Når vi har inviteret politikere til at deltage, har de sagt ja tak. Når vi har spurgt skoler, spillesteder, og teatre om at sætte LGBT+ problemstillinger på dagsordenen, har de taget imod det med åbne arme og en oprigtig interesse for, hvordan de kan bidrage til at skabe et lokalsamfund, der ikke diskriminerer dem af os, der har en anden kønsidentitet eller seksualitet end flertallet.”
”Copenhagen Pride, LGBT+ Danmark og FSTB har alle været gode sparringspartnere indtil videre, og vi glæder os til at møde flere af foreningerne i ’familien’.”
Mærker opbakningen
Emil Sloth Sig fortæller også, at selv med garvede foreningsmedlemmer iblandt har foreningen en meget stejl læringskurve og en fornemmelse af at køre på vejen, mens de asfalterer den.
West Coast Pride mærker dog en stor interesse og har fået en del uopfordrede henvendelser fra personer og foreninger, som gerne vil hjælpe dem. Fra personer, der gerne vil være betalende medlemmer af foreningen, og fra personer, der gerne ville sende et skulderklap og en tak i deres retning.
Det er overvældende, og de er selvfølgelig særligt glade for de af henvendelserne, der kommer fra LGBT+ personer uden for foreningen, som er glade for foreningens arbejde.
”Kort sagt er vi glade for, at vi ser vores vestjyske lokalsamfund tage den udfordring på sig, som vi i foreningen har formuleret til dem: Hvordan kan vi sammen bekæmpe chikane og diskrimination af LGBT+ personer? Selvfølgelig ser vi ikke fra den ene dag til den anden, at alle går og spørger hinanden, hvad deres pronomen er. Men vi oplever, at folk lytter og gerne vil gøre det bedre, når vi sætter dem ind i, hvor udbredt problemerne med diskrimination er,” siger Emil Sloth Sig.
Omtale i Tyskland
I en artikel ved Dagbladet Ringkøbing-Skjern har Emil Sloth Sig tidligere fortalt, at de opnået omtale i et tysk magasin, og at det har affødt tysk interesse for at bidrage. Det gør, at man også kigget på, om de for eksempel ville kunne tiltrække tyskere ved eventuelt at oversætte noget af det, de præsenterer, for priden afholdes nemlig i turist- og sommerhushøjsæsonen.
Foreningen har altså opbakning, men hvis vi spørger ind til, hvad foreningen har at byde lokalområdet, og hvordan de gerne vil have dem med, så er målsætningen både at få fokus på diskrimination og mere inkluderende omgangsformer ind i de lokale skolers seksualundervisning samt på de kommunale dagsordener i forhold til arbejdsmiljø og ud i foreningerne og arbejdspladserne.
Der er også et ønske om at engagere de mange østeuropæiske tilflyttere – hver fjerde nyfødte i Ringkøbing-Skjern kommune har en østeuropæisk mor – i samtalen også. Derfor holder de blandt andet en debat om LGBT+ forholdene i Polen i august. Emil Sloth Sig uddyber:
”Vi får lokalsamfundet med ved at være til stede, være synlige i lokale medier og ved at tage dialogen med dem, der er imod vores arbejde. Vi er her ikke for at grave grøfter, for kritikerne er både et lille mindretal og vores naboer, som vi skal kunne tale med også i overmorgen. Men vi svarer åbent igen på den lille del kritik, vi møder nogle steder i de lokale læserbrevsspalter.”
Positiv i en coronatid
Vi kommer selvfølgelig ikke uden om, at coronaen har fyldt meget i år 2020, så vi har også spurgt ind til, hvordan det har påvirket foreningens arbejde. Det har betydet, at de hele tiden planlægger deres aktiviteter, så de kan holdes på forskellige måder afhængigt af, om vi må samles fem eller 10.000 mennesker. Og så har det haft den betydning, at de fra starten har forsøgt at benytte sig af digital hjælp. Et eksempel på dette var, at de live-streamede deres generalforsamling.
Alting er ikke kun negativt. Sommetider kommer der også positive ting ud af det. Hør blot, hvad Emil Sloth Sig fortæller:
”Hvis man skal se det positive i det, så har Corona også betydet, at vi i år var med fra Vestjylland til den digitale parade, som Copenhagen Pride holdt i år. Vi havde nok været i København nogle stykker alligevel, men jeg tror også nogle af dem, der gik med her, måske ikke havde fundet vej til København under normale omstændigheder.”
Det sker
Det har længe stået klart, at der næste år – fra 2.-11. august 2021 – afholdes Danmarks første West Coast Pride. Men hvad kan vi se frem til?
”West Coast Pride 2021 er særlig, fordi vi som forening sammen med deltagerne også bliver en del af svaret på de spørgsmål, som nu stilles i Vestjylland: Hvordan løser vi vores udfordringer med diskrimination, og hvordan kan vi skabe et fællesskab for alle. Og måske også: Hvordan lyder ’love is love’ på vestjysk?” fortæller Emil Sloth Sig og skynder sig at tilføje:
”Så er West Coast Pride selvfølgelig også anderledes i kraft af al den strand, vand og sommerstemning, som hvert år præger hele Vestkysten.”
Helt konkret så kommer der en udstilling om LGBT+ rettighedernes historie og om de nuværende problemstillinger. De vil vise fire biograffilm, fire teaterforestillinger, to koncerter og fire debatter, en gudstjeneste og et oplæsningsarrangement, samt en parade med livemusik, liv og glæde i Ringkøbing.
Vi kan da vist i den grad godt glæde os. Hvem ville ikke ønske, at det allerede nu var sommer, august, sol, stand, vestkyst og pride? Det er da en tanke, der luner, når efterårsmørket sænker sig.
Læs også: Pridens historie i Danmark
Se også: West Coast Pride på Facebook