Sommer i Tyrol – Halløj på Tyroler-hotellet, er en særdeles munter affære
Hvis man har set den gamle danske spillefilm Sommer i Tyrol og tror, at man skal se noget tilsvarende i Folketeatrets operette version af samme navn, men med undertitlen Halløj på Tyroler-Hotellet, så bliver de nok lidt skuffet. For som undertitlen indikerer, så læner Folketeatrets version sig på flere områder op ad den britiske TV-comedy serie Halløj på Badehotellet, af mange måske bedre kendt som Fawlty Towers. Omvendt er man til Fawlty Towers er stykket særdeles morsomt.
Fakta er i hvert fald, at den oprindelige østrigske operette, der lå som forlæg for filmen Sommer i Tyrol, ligesom i filmen er tilført tant og fjas. Nu dog med et anderledes nutidigt tvist. Om den megen tilførte tant og fjas skæmmer? Tja, det kommer så an på øjnene, der ser, og ørerne der hører. Et er i hvert fald sikkert: En meget stor del af publikum på premiereaftenen havde en fest Mens andre nok syntes, at der var for meget halløj og for lidt sommer.
Halløj halløj
Operetten Im weissen Rössl havde premiere tilbage i 1930-31, og blev i 1964 til filmen Sommer i Tyrol med blandt andre Dirch Passer, Ove Sprogøe, Susse Wold, Lone Hertz og Peter Malberg, i hovedrollerne.
Selve handlingen i Folketeatrets Sommer i Tyrol foregår som i filmen på den østrigske tyroler-gæstgivergård Den hvide hest.
Her skiftes overtjeneren ud cirka hver tredje måned, når de får et lidt for godt øje til stedets værtinde Josepha, spillet af Meike Bahnsen. Dog formår overtjener Leopold, i filmen spillet af Dirk Passer, i denne forestilling af Pelle Emil Hebsgaard, at blive længere i jobbet. O
Også selvom han straks forelsker sig i Josepha.
Josepha ser nemlig ikke Leopolds forelskelse af den simple grund, at hun selv er forelsket i undertøjsfabrikanten Sigismund Sültzheimer spillet af Troels Malling. Han er til gengæld selvglad, selvsmagende og elsker mest af alt sig selv.
Dette ændres dog, da han møder den læspende Clara morsomt spillet af Clara Ellegaard. Hun er datter af Sültzheimers konkurrent i undertøj, fabrikant Møller, spillet af Karsten Jansfort. Og så ruller historien for alvor, alt mens vi præsenteres for flere af de fra filmen så velkendte sange. Her tænkes ikke mindst på Ja-ja-ja–nu kommer jeg, Man kan jo ikke gøre for at man har charme, Mit Hjerte slår i valsetakt, og Det er det skønneste jeg ved.
Et par underholdende timer
Det er instruktør Rolf Heim i samarbejde med Jens Christian Led, der har omskrevet stykket til brug for Folketeatret. Og i bund og grund er de sluppet heldigt fra det. Ikke mindst hvis man ønsker et par underholdende timer, og mere går efter morskab end en egentlig traditionel operette med de i sin tid af Ib Glindemann og Bent Fabricius-Bjerre arrangerede sange.
I Rolf Heim og Jens Christian Leds version er også indlagt et potpourri over en række nyere pop- og kærlighedssange. Det fremføres som indledning til anden akt nærmest ubetaleligt morsomt af Pelle Emil Hebsgaard, der her giver den som en plakatfuld Leopold.
Frustrationerne og den ugengældte kærlighed til Josepha har hobet sig op. I et opgør med Josepha går det ikke som Leopold forventer. Han mister stillingen, og tager sig en ordentlig druktur, men da Kejser Franz Joseph pludselig skal gæste Den Hvide Hest, ændres tingene og alt går op i en højere enhed.
Overtager rolle fra grand prix stjerne
Det skal her nævnes at Pelle Emil Hebsgaard med ultra kort varsel overtog rollen som Leopold. Det skete da den oprindelige hovedrolleindehaver, Jesper Groth, måtte melde forfald. Årsag: Han repræsenterer i duoen Fy og Flamme Danmark ved det internationale Melodi Grand Prix i Rotterdam.
Og netop Pelle Emil Hebsgaard er med til at løfte Sommer i Tyrol – Halløj på Tyroler-hotellet. Han fylder i den grad rollen som Leopold.
Stor kompliment
Erkendt så overgav denne anmelder sig allerede fra åbningsscenen, hvor vi møder Leopold og ikke mindst Den Hvide Hests stuepige, sjovt og vittigt spillet af Marie Mondrup. I stykket minder hun det ene øjeblik om den fiktive figur Manuel fra Fawlty Towers, og det næste øjeblik synger hun nærmest som afdøde Bodil Udsen gjorde det i sin tid. Større kompliment kan vel næppe gives.
Fremhæves skal også de tre musikere Nikolaj Heyman, Tom Bilde og Henrik Silver, der indgår som en naturlig del af forestillingen og i denne anmelders univers trækker minder tilbage til det gamle Østjysk Musikforsyning.
Det vi har brug for
Samlet konklusion: Sommer i Tyrol – Halløj på Tyroler-hotellet, er sjov, underholdende og lige til at blive i godt humør af. Det er ind imellem crazy komik, som i den grad er til at grine af. Og det gør vi, og er det ikke præcis det vi alle har brug for det i denne corona-tid? Jeg havde, så tak til Folketeatret for at have støvet en gammel, kendt og elsket operette af og givet den et nutidigt løft. Det klæder den, så lad det bliver sommer!
Bemærk: Sommer i Tyrol – Halløj på Tyroler-hotellet har kort spilletid, så bestil hellere din billet i dag, end i morgen!
Medvirkende:
Pelle Emil Hebsgaard, Karsten Jansfort, Søren Hauch-Fausbøll, Meike Bahnsen, Marie Mondrup, Troels Malling, Clara Ellegaard, Niels Anders Manley, Morten Bo Koch, Kristoffer Sass, Katrine Schmidt Nørgaard
Kort om det kreative hold
Instruktion: Rolf Heim
Bearbejdelse: Rolf Heim og Jens Christian Led
Scenografi: Sisse Gerd Jørgensen
Koreografi: Peter Friis
Spilleperiode:
Til 22. maj
Mere info og billetter her.
Læs også : Waitress bringer alle følelser frem i én