SLM Aarhus (1975)

Foto: (C) Jakob Stigsen Andersen
SLM Aarhus – (a-men’s club) blev uofficielt grundlagt i 1975 – året efter stiftelsen af SLM-København. SLM Aarhus fik dog først sin rigtige bestyrelse ved en stiftende generalforsamling i oktober 1978.
Europas største læderbøsseklubber lå i 1970’erne og 1980’erne i Danmark, og i dag er det danske læderklubmiljø stadig Skandinaviens største.
På samme måde som i København, så mødtes lædermændene i Aarhus på offentlige steder for at dyrke sex, inden de fik deres egne klubber. I København var Charlottenlund Skov det eneste mødested for læderfyre i København i starten af 1970’erne. og her mødtes læderbøsserne så i de lune sommernætter. I Aarhus mødtes de aarhusianske læderbøsser på havnen, hvor der var en livlig aktivitet det meste af døgnet på de offentlige toiletter, hvor man kunne møde andre med interesse for læderfyre.
Læs også: SLM – København (1974)
Men de offentlige mødesteder var ikke sikre at dyrke sex på: Der var der stor risiko for overfald, da mange følte sig provokeret og forarget over bøssernes sex-aktiviteter i det offentlige rum.
Som i København følte læderbøsserne i Aarhus i 1970’erne sig heller ikke tilpas i det daværende homo-miljø, som dengang førte en mere feminin stil. Læderbøsserne var til det mere maskuline, hvor løse håndled og stemte S’er ikke var så velset.
Dette var medvirkende til, at man midt i 1970’erne begyndte at starte sine egne klubber og finde egne lokaler.
Starten i Aarhus
En tilflytter fra København tog initiativet til grundlæggelse af den nye klub for lædermænd i Aarhus sammen med en gruppe af homo- og biseksuelle motorcykelfyre, som var begyndt at skrue i maskiner sammen.
I starten mødtes de i et faldefærdigt lille baghus i gården på Skovvejen 7, tæt på Aarhus havn. Lokalet fik de stillet til rådighed af en af klubbens medlemmer. Lokalet var på cirka 40 kvadratmeter, med et uisoleret åbent loftsrum, der senere blev taget i brug som darkroom, og et lille kælderrum.
Klubbens lokaler blev indrettet med bar og mødested. Møbleringen bestod af et køleskab, en reol med plads til de mange effekter, som solgtes via baren, og en cirka to meter lang bardisk med plads til flere kasser med øl og vand under bordpladen. Derudover to mindre kabeltromler, en jukebox og en flippermaskine.
Til at skabe den rette stemning var der over baren placeret et 8 mm smalfilmsapparat, som fremviste tidens nyeste og hotteste sexfilm.
SLM Arhus – a-men’s club, holdt stiftende generalforsamling i oktober 1978, hvor klubben fik sin første bestyrelse og vedtægter. Navnet var i starten ”a-men’s club, Aarhus”, som stod for: aktive mænds klub, Aarhus, men klubben skiftede senere navn til SLM Aarhus.
I 1995 flyttede den jyske klub i nye og større lokaler på Østbanetorvet 8 i Aarhus, og her blev førstesalen erstattet af en kælder, hvor udstyret gradvist blev mere avanceret. Der blev blandt andet plads til gynækologlejer, sexgynger, private rum og ikke mindst et mørkerum. Her kunne medlemmer af klubben få sex og frække kærtegn – uden at kunne se hinanden.
Hiv og aids
Som i det øvrige homo-miljø, så blev lædermiljøet også ramt af hiv og aids. Og i midten af 1990’erne holdt mange op med at komme i klubben. De var blevet smittet med hiv, flere var blevet alvorligt syge, og en del af dem døde af aids.
Næsten alle lædermændene mistede enten faste livspartnere eller gode kammerater i løbet af ganske få år.
Angsten for hiv og aids blev mindre i takt med, at der blev udviklet god, livsreddende medicin til de smittede. Desuden er brug af kondomer obligatorisk i SLM-Aarhus.
Dresscode
Dresscoden i SLM har udviklet sig gennem tiden, men var som udgangspunkt læder, arbejdstøj, jeans og uniformer. Gummi kom til senere.
I 1980’erne kom også skinheads-typerne, bonderøvene og Suit & Tie-fyrene til. Senere kom sports-fetichisterne (sportstøj, jockstraps) og puppy playerne til.
I Aarhus er man nu gradvist begyndt at løsne mere og mere op på dresscoden i et håb om at få flere medlemmer, så klubben kan overleve.
Bogen “De Danske Lædermænd”

Du kan læse mere om læderbøssernes verden i bogen: ”De Danske Lædermænd”. Bogen er skrevet af journalist Jannie Holm Andersen og giver et grundigt indblik i den ellers ret lukkede subkultur, der var omkring det aarhusianske SLM-miljø.