SAMFUND

Nyt blad “Vennen” (1949)

En ting som mange unge i dag måske ikke kender var kontaktannoncer, som kunne være flere måneder undervejs, men da man ikke havde datingsider og dating app dengang, var det den eneste måde diskret at møde ligesindede.
Foto: Collage

Det første nummer af Vennen – medlemsblad for Forbundet af 1948 (I dag LGBT-Danmark) – udkom i januar 1949 med Helmer Fogedgaard som pseudonym redaktør “homophilos”. Vennen fortsatte fra 1953 til 1970 som privat udgivet blad.

Det var også Helmer Fogedgaard, der foreslog ordet »homofil« til erstatning for »homoseksuel«. I majnummeret 1950 af Vennen, skriver han, at Forbundet valgte at bruge »homofil«, fordi denne betegnelse signalerer følelser (græsk »philos« = elsket) frem for seksualitet. Det var Forbundets øvrige ledelse åbenbart enige i, og i mange år fremover blev homofil det ord, man brugte i Forbunds-kredse.

Det blev påpeget, at »Vennen« ikke var pornografisk og det fremgik også, såvel direkte som indirekte, at Forbundet betragtede homoseksualitet som en medfødt tilstand, og altså ikke noget man kunne forføres til.

De første numre af Vennen afstedkom en større pressehetz, og Forbundet måtte i bladet minde om, at man havde trykkefrihed i Danmark, og at homoseksualitet ikke var forbudt.

Hetzen mod »Vennen« vidnede om uvidenhed og sensationslyst i dele af pressen. Men også det officielle Danmark havde svært ved at finde en passende mine, selvom homoseksuelle forhold var fuldt lovlige. Ifølge Straffeloven af 1930 var frivillige forhold mellem to personer af samme køn over 18 år ikke strafbart.

Et af hovedformålene med ”Kredsen af 1948”, senere “Forbundet af 1948”, var at skabe et nordisk forum for homo- og biseksuelle, der specielt i provinsen var meget isolerede.

Et af foreningens stærkeste våben blev da også bladet ”Vennen”, hvor det første nummer udkom i januar 1949.

Hovedarkitekten bag ”Vennen” var Helmer Fogedgaard, men da Helmers familie ejede et større frøfirma i Rudkøbing på Langeland, hvor Helmer også var direktør, turde han ikke være åben homoseksuel og skrev derfor under pseudonymet ”Homophilos” og der var derfor Axel der officielt var redaktør og ansvarshavende overfor offentligheden.

At et blad som ”Vennen” havde været savnet af mange homoseksuelle, var de mange breve med tak for ”Vennen”, et tydeligt tegn på, og Axel og Helmer var da også af den overbevisning at de havde været med til at forhindre en del selvmord blandt homoseksuelle.

 

Læs også: Den sidste aktivist fra Kredsen af 1948