SAMFUND

LGBT+ Danmark fylder 75 år

Skt. Hans aften markerer LGBT+ Danmark at foreningen bliver 75 år.
Foto: Norbert Aufrecht

Verdens næstældste LGBT+ organisation, LGBT+ Danmark fylder 75 år i år. En organisation, der gennem de sidste otte årtier har kæmpet for LGBT+ bevægelsen. Og der er sket meget siden idéen om en forening for homo- og biseksuelle begyndte at spire blandt en gruppe unge en Skt. Hans aften i 1948.

På 75-års fødselsdagen 23. juni er der stor midsommerfest ved Amager Strandpark, hvor man vil fejre 75 års kamp og kærlighed.

Fra kl. 17 kan man sætte sig på græsset, købe mad fra et cyklende pizzeria og forfriskninger fra baren. Fra 19:30 er der båltaler og fællessang: Forfatter og skuespiller Johannes Lilleøre holder årets båltale om vigtigheden af at bruge sin queerstemme.

Præcis kl 19:48 vil man holde 75 sekunders stille taknemlighed, for at markere de 75 år samt stiftelsesåret 1948.

Standupper Molly Thornhill synger for på klassiske danske queersange (Du kom med alt.. og Smuk og dejlig m.fl.). Skuespiller Kristoffer Eriknauer læser beretninger op fra foreningens medlemmer gennem årene.

Et af aftenens højdepunkter vil unægtelig være en særlig hilsen fra den sidste overlevende af foreningens stiftere: 99-årige Doris Pollas, der samtidig udnævnes til æresmedlem.

Skt. Hans er i år en fejring af en forening, der blev stiftet i al diskretion som “Kredsen af 1948”. Senere skiftede den navn til “Forbundet af 1948”, for i 1970’erne at springe ud som “Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske”. En forening der i dag hedder “LGBT+ Danmark”.

I de 75 år der siden er gået, har danske bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner opnået enestående politiske landvindinger. Dengang var det en undergravende og farlig tanke – en af foreningens stiftere Axel Axgil mistede sit job, sin lejlighed og sit partimedlemskab på grund af sit arbejde for foreningen.

Der er stadig meget at kæmpe for, men Danmark er trods alt blevet et af de lande i verden med den allerstørste frihed og grad af rettigheder for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede og andre, der bryder med normer for køn og seksualitet.

Er man så heldig at bo i København, kan aftenen fortsætte til popfest i Pumpehuset fra kl. 22. I Tivoli kan man dagen efter lørdag d. 24. gå til Jubilæumskoncert med Tivoli Late Night Orchestra med Betty Bitschlap i front. Hun bakkes op af Mads Mathis og gæster.

Se meget mere om programmet for de første 75 år her.

Læs også: Årets Pride kalender