KULTUR

Norges Fodbold Forbund forbød regnbueflag på stadion

Foto: Privat/faksimile Aftenposten.no

Det er trist, men sandt. Vores ellers så søde og intelligente naboer mod nord, Norge, chokerede i den forgangne uge med at formene norske fodboldfans adgang til nationalstadionet, Ullevaal, hvis de medbragte regnbueflag til kampen mellem Norge og Rusland. Det hele endte med en sand mediestorm mod det norske fodboldforbund.

Efter et initiativ fra fodboldsupporteren Gjert Moldestad, som via Facebook opfordrede de norske fodboldfans til at vise sin sympati med de diskriminerede russiske LGBT’ere, måtte han sande at visse kredse i det officielle Norge ikke har kampen mod homofobi øverst på dagsordenen. Snarere tværtimod. Initiativet bestod af at norske fodboldtilhængere medbragte et harmløst, men symbolsk regnbueflag, til kampen mod Rusland.

Imidlertid fik Moldestad beskeden om at man kun tillod russiske og norske flag. Ankom man med regnbueflag ville man blive bortvist. Om det er af frygt for præsident Putin eller noget helt andet er et åbent spørgsmål for initiativmageren bag den ellers velmenende tanke.

– Det er meget mærkeligt at vi ikke får lov til at komme ind med regnbueflag, udtaler Moldestad, som er både skuffet og vred over det norske fodboldforbunds afvisning med tanke på at man i lande som både Sverige og Tyskland arbejder mod homofobien i fodboldverdenen.

Det endte dog med at det norske fodboldforbund kom med den kryptiske udtalelse dagen før kampen, at man ikke ville stå med målebånd, dersom man medbragte et regnueflag i ministørrelse. To tilskuere med store regnbueflag, deriblandt Moldestad, fik til sidst alligevel fik lov til at slippe ind på det norske nationalstadion, Ullevaal. Men først efter et skænderi med vagterne og tilkaldelse af det norske fodboldforbund topchef, Kjetil Siem. Moldestad fik derefter adgang til stadion, med det man vel godt kan kalde for en ganske så lille regnbueflag (se topbillede).

Sagen har vakt røre i Norge i den forgangne uge og fik selv Oslos borgmester, Stein Berger Røsland, op ad stolen – i homoernes favør. Kampen mellem Norge og Rusland endte forøvrigt 1-1.

Læs hele artiklen fra Bergens Tidende her

 

Læs også: Kend dit prideflag