Kend dit prideflag

Det kan være svært at finde rundt i de mange prideflag. Hvilket grupper bruger hvilket flag?

Ved Copenhagen Pride Parade ses et væld af farverige flag, men hvad betyder de, og hvem bruger dem? Vi har lavet en oversigt over nogle af de mest kendte, som du kan forvente at se ved lørdagens parade.

Regnbueflaget

Det stribede regnbueflag blev skabt af amerikaneren Gilbert Baker til San Francisco Gay Freedom Day Parade 25. juni 1978. Flaget var ni meter bredt og 18 meter langt. Det oprindelige flag havde otte striber, men er siden ændret til den nuværende udgave med seks striber. Flaget skal have den røde stribe øverst. Vender du det om, ændres det til et fredsflag. De seks farver har hver deres betydning: Rød: liv, orange: sundhed, gul: sol, grøn: natur, blå: harmoni, violet: ånd.

 

Det intersektionelle prideflag

En ny version af regnbueflaget i USA har skabt stor debat. En sort og en brun stribe, der symboliserer ikke-hvide mennesker, er tilføjet foroven. Flaget blev første gang hejst i juni foran rådhuset i Philadelphia. I Danmar har Sabaah taget flaget til sig, og vil marchere under det første gang ved Copenhagen Pride på lørdag.

 

Aseksualitet

En aseksuel person oplever som udgangspunkt ikke seksuel tiltrækning. Folk oplever dog deres aseksualitet forskelligt, og der er ikke én fast eller korrekt definition. Designet i 2010.

 

Bearflaget

Flaget bruges af personer tilknyttet bjørnemiljøet. Farverne symboliserer farverne på pelsen på dyrebjørnene i naturen.

 

Biseksualitet

En biseksuel person er en, som er seksuelt, romantisk og/eller følelsesmæssigt tiltrukket af personer af mere end ét køn.

 

Genderqueer

Person, der ikke kan eller vil identificere sig som hverken mand eller kvinde, eller som identificerer sig som både mand og kvinde. Modsætter sig forestillingen om, at der kun findes to køn.

 

Interkønnethed

Personer med en medfødt variation i anatomisk køn.

 

Jødisk regnbueflag

Jødiske LGBTQ-personer bruger ofte et regnbueflaget tilføjet en hvid Davidsstjerne.

 

Læder- og BDSM-flaget

Flaget er udbredt i fetish-miljøet. Designeren lod designet stå til fri fortolkning, men mon ikke, den sorte symboliserer læder?

 

Muslimsk regnbueflag

Muslimske LGBTQ-personer har ved forskellige lejligheder brugt regnbueflaget tilføjet en lyserød trekant og den muslimske halvmåne.

 

Panseksualitet

Personer med en non-binær kønsforståelse, der er seksuelt tiltrukket af personer uanset disses køn, og som selv identificerer sig som panseksuel.

 

Puppyflaget

Flaget bruges af personer der har puppy play som fetish. Det er nært beslægtet med læderflaget.

 

Rubberflaget

Flaget bruges af personer med en fetish for rubber/gummi og latex.

 

Transkønnethed

Personer hvis kønsidentitet eller kønsudtryk i større eller mindre grad ikke er i overensstemmelse med det køn, de blev tildelt ved fødslen.