SAMFUND

Københavns Kommune forbyder regnbueflaget i bybilledet

Livsstilsbutikken Homoware har fået klart nej fra Københavns Kommune til at opsætte et regnbueflag på butikkens facade. Det passer ikke ind i området, mener kommunen.
Foto: Homoware.

Københavns Kommune har fredag udstedt et forbud mod at hænge et regnbueflag op udenfor butikken Homoware, der ligger midt i Studiestrædet omgivet af flere LGBT+ barer. Det er “hverken sædvanligt eller tilstræbt i området”, skriver kommunen i afslaget.

Studiestrædet i København er måske en af de mest mangfoldige gader i det Indre København. Gaden, der rummer flere LGBT+ barer, en sauna og hvert år er vært for en af de mest populære og største gadefester under Copenhagen Pride.

Homoware, der netop er flyttet til større lokaler i Studiestrædet havde ansøgt kommunen om at få lov at sætte et regnbueflag op mellem de to vinduer på facaden. Det mener kommunen dog er “hverken sædvanligt eller tilstræbt i området” som kommunen skriver i afslaget til Homoware.

Ejeren af Homoware, Michael Flyngborg er naturligvis overrasket over forbuddet.

Regnbueflaget ikke politisk

“Af flere årsager ønsker vi regnbueflaget foran vores butik. Det er helt almindelige sædvane, at vores butikstype har regnbueflaget oppe. Det ses i ALLE andre storbyer i Europa og USA. Så jeg er uforstående overfor, hvordan Københavns Kommune på den måde kan gå imod mangfoldigheden”, fortæller han til Out & About.

“Det regnbueflag vi havde tænkt at sætte op er det seks-stribede, der absolut ingen politisk betydning har. Regnbueflaget signalerer, at her er der det frirum som er specielt skabt til netop LGBTQUIA+ miljøet. Det fungerer faktisk lidt som et fyrtårn til både danskere og turister ligesom det tilkendegiver over for øvrige gæster, at hvis de kommer inden for hos os, skal der være respekt for alle der under regnbuen.”, tilføjer Michael Flyngborg.

Ude af trit

Man behøver ikke gå mange skridt i området omkring Studiestrædet før man bliver mødt af flere nationaliteters flag. Også de mange souvenirbutikker flager med bredt udvalg af flag.

“Så jeg kan virkelig ikke se, hvordan det skulle forstyrre gadebilledet, at vi har vores flag oppe sammen med alle de andre. Med mindre Københavns Kommune faktisk er ude af trit med, hvordan det virkelig København ser ud uden for rådhusets trygge rammer”, fortsætter Michael Flyngborg.

Også formanden for Rainbow Business Danmark, Niels Holm er oprørt over forbuddet mod at hænge regnbueflaget op.

“Jeg finder det grænsende til komplet idioti og et decideret embedssvigt, at Københavns Kommune kalder det usædvanligt. Ikke mindre end hos fire andre forretninger i selvsamme gade prydes facaden med regnbueflaget – og har gjordet det i over tyve år. I Latinerkvarteret/Pisserendekvarteret kan vi dagsdato, tælle intet mindre end syv LGBT+ beværtninger, Copenhagen Pride, LGBT-Asylum, AIDS-Fondet, og sidst men ikke mindst LGBT+ Danmark, som lægger hus til Københavns LGBT+ Medborgerhus, som Københavns Kommune selv med stolthed støtter økonomisk.
Det er decideret pinligt, at Københavns Kommune udsteder et forbud med et flag, som de selv flager med under Copenhagen Pride Week”, lyder det fra Niels Holm.

Tillader ikke permanente flag

Under sagsbehandlingen skrev Københavns Kommune i et tidligere svar vedrørende ansøgningen;

“Vi har fået en ansøgning fra en butik i Studiestræde. De har blandt andet har søgt om at opsætte regnbuefilm på ruderne og om at montere et permanent flag ud fra facaden. Vi har ikke truffet afgørelse i sagen endnu. Vi har foreløbigt meddelt butikken, at der godt kan gives tilladelse til at klæbe regnbuefilm på ruderne. Som hovedreglen giver vi dog ikke tilladelse til at opsætte permanente flag på en facade. Det gælder både Dannebrog og prideflag. Regnbuemotiver er meget velkomne og det er helt ok at hænge et flag ud fra facaden ved særlige lejligheder – som i pride-ugen. Men forvaltningen tillader normalt ikke permanente flag, der hænger ud fra facader, i byen. Det skyldes et hensyn til udtrykket i byens gader, hvor det kan fylde meget, hvis mange butikker flager på samme tid.

Out & About har nu bedt forvaltningen om at svare på, hvorfor de ikke mener det er sædvanligt at flage med regnbueflag i Studiestrædekvarteret. Når flere barer har gjort det gennem mange år.

Læs også: København vil være vært for international Pride-konference