SAMFUND

Miami – byen man aldrig bliver træt af

I Little Havana kan man spille domino under overværelse af landets store mænd. Foto: Klaus Koenig

O&A rejser: Miami Beach var tidligere kendt som et sandt homo-mekka med et livligt natteliv, lange, brede strande og et væld af kulørte drinks i amerikaner størrelse. Det var stedet, hvor Gianni Versace regerede fra sit overdådige palæ på Ocean Drive og tiltrak andre kendisser, der cruisede op og ned ad gaderne i deres åbne sportsvogne. Nu er Versace død, og homoerne flyttet til Fort Lauderdale – så hvad er der at komme til Miami efter?

 

Florida er en overvejende republikansk stat. Det betyder en konservativ tilgang til de fleste emner og en stærkt liberalistisk holdning til det at tjene penge. Ofte betyder det også, at både mennesker og natur lider, når industri og handel på denne måde får frit spil. Sådan er det ikke i Miami. Som mange andre storbyer i republikanske stater – fx Atlanta i Georgia – tiltrækker byen mere socialt bevidste mennesker med en friere holdning til emner som abort, grooming, homoseksualitet og bæredygtighed. Det har bystyret i Miami valgt at tage til efterretning og satser nu stærkt på øko-turisme.

Miami har ca. to ugers vinter om året.
Foto: Klaus Koenig

Natur-priser

Nu er det jo ikke, fordi enhver gay-bar er lukket eller strandene slettet og drinksene blevet små. Tværtimod, så er der nu renere strande. Takket være fælles projekter med opsamling af affald, mere velholdte bygninger og endnu bedre drinks end før. Homosteder er der stadig. Man kan nemt finde økologi på menukortene, der generelt også har fået mere vegetarmad at tilbyde de mange besøgende. Flere af byens hoteller og restauranter har modtaget anerkendende priser for deres brug af økologiske varer. For deres tilgang til naturbevarelse og genanvendelse. Et af de bedre af slagsen er for eksempel The Palms Hotel & Spa. Det ligger lige ud til stranden og lever op til de nye krav. Og så er der lige så uendeligt smukt, som der altid har været. Palmerne, havet og det vidunderlige klima gør, at Miami stadig er en favorit-destination for mange. Nu bare med lidt mere omtanke.

Alt det bedste fra havet

Atlanterhavet leverer mere end blot plasticflasker, éngangsservice og kondomer til lokalbefolkningen. Menukortene på byens restauranter tilbyder et hav (undskyld) af muligheder for den, der godt kan lide ’sjømat’, som nordmændene kalder det – eller ’havets frugter’. Steder, som det afslappede Stiltsville i South Beach eller det mere eksklusive, stilfulde Amara at Paraiso, tilbyder det bedste fra havet som østers, hummer, tigerrejer, blæksprutte, ceviche og meget mere. Begge restauranter har modtaget priser for deres anvendelse af ansvarlige råvarer og naturhensyn. Den mest dekadente ret er nok Stiltsvilles ’surf-and-turf burger’; en bolle med hakkebøf, tilsat cremet hummer. Man skal hoste op med næsten 400 kr for herlighederne (incl. skat og drikkepenge), men så er man også sikret en burger-oplevelse for livet.

Gianni Versaces pragtpalæ er nu omdannet til restaurant.
Foto: Klaus Koenig

Kamp mod og for naturen

For at komme til Stiltsville skal man gå et par trin ned – og det fortæller en del af Miami Beach’s nye historie. Bystyret besluttede for et par år siden, at man måtte gøre noget ved den stigende vandstand og finansierede et løft af kvarteret omkring Purdy Avenue. Det resulterede i en ny gadehøjde, 60 cm over den gamle. Hertil føjede man et pumpesystem og et dræningssystem for at skåne de lavere liggende områder. Projektet har været en succes, og flere kvarterer er i gang med samme ansigtsløftning. Hævningen er et fysisk bevis på, at man ikke kan ignorere klimaforandringerne, og det giver heldigvis stof til eftertanke for de lokale, der i stigende grad har fokus på at beskytte vores omgivelser. Nogle steder – som det indbydende shoppingcenter, Brickell City Center – har investeret i en kunstnerisk installation til opsamling af regnvand til brug for de konstant kørende klimaanlæg, mens mastodontstedet Miami Beach Convention Center på over 100.000 m2 har postet millioner i svævende metal-bølger, der skal skærme for solen og dermed mindske energiforbruget.

Alligatorer og meditation

De velkendte turistattraktioner findes selvfølgelig stadig. Bette Midler sang ”only in Miami is Cuba so far away…” med henvisning til de mange cubanske flygtninge i området. De slog sig ned i det, der i dag er kendt som Little Havana, og som har tiltrukket mange andre folk fra Latinamerika. Det er en livlig bydel, og stemningen minder faktisk meget om stemningen i Havana – blot uden de konstante brokkerier over Castro-styret. Her er godt at tilbringe et par timer med cubanske sandwiches og drinks á la Hemmingway.

Propel-bådene i Everglades er en oplevelse i sig selv. Foto: Klaus Koenig

I den modsatte ende af stemningsskalaen er der de berømte Everglades. Her kan man enten lade sig transportere af en propel-båd for at se alligatorer og få en temmelig turistet fremvisning af de vilde – og knap så vilde – dyr. Men man kan også vælge noget mere autentisk ved at tage en tur med bådene ud på de åbne vande og lytte til naturen, tilsat nedarvede historier fra Miccosukee indianerne. Det er et spørgsmål om smag og behag.

Et forlænget krydstogt

Det hippe hotel CitizenM. Foto: Klaus Koenig

Miami har en af verdens største krydstogt havne, og skal man med herfra, er det oplagt at tage et par ekstra dage i forlængelsen af krydstogtet. Blot fem minutters kørsel fra krydstogtterminalen ligger det fabelagtige hotel CitizenM (Miami World Center), der er et topmoderne koncept fra Holland. Her overnatter man i små, kompakte rum til en ganske rimelig pris. Værelsernes størrelse er ofret til fordel for de fælles arealer, der opfordrer til at komme hinanden ved i et hotel, der er med helt fremme i relation til genanvendelse og ressourceansvarlighed. Hotellet donerer for eksempel penge til velgørende formål for hver dag, man ikke behøver rengøring på værelset.

Lego og dødens gab

CitizenM er en oplevelse i sig selv. Foto: Klaus Koenig

Personalet er ikke fagfolk, men alene hyret på grund af deres personlighed. Selve indretningen er præget af et væld af moderne og humoristiske kunstgenstande, der giver en god atmosfære og et smil på læben. Her er hajen fra Dødens Gab, kæmpestore Lego-figurer, puder med sjove tekster og overraskende kunstfotografier. Det er en kreativ legeplads.

Hvis man hellere vil bo i South Beach, kan Hotel Generator tilbyde et nyt koncept med alt fra suiter til køjesenge – helt ned til 24 $ per person i lavsæsonen!

Nattelivet

Hvis man er en ’foodie’, er Miami og dens Beach stedet at besøge. Amerikanerne er eksperter i at levere lige dén vare, folk efterspørger. Og det resulterer i himmelsk mad – og senest også med et tiltrængt hensyn til bæredygtighed, økologi samt vegetariske/veganske retter. Portionerne er også større, end vi er vant til i Danmark, så hvis man ikke har spist sig alt for mæt, er der mulighed for at få rørt danseskoene bagefter. Der er få, men gode steder at bevæge sig hen. Start med at tage på Nathan’s, der er ét stort lokale, som i løbet af aftenen bliver til to. Det er en overskuelig bar, her er lyst, så man kan se noget, og musikken er god uden at forhindre, at man kan komme i snak med de imødekommende lokale. Der er stor aldersspredning, og er man til latinoer, er der masser af dem også. Dernæst bør turen gå til Swift, der giver lidt af den samme feeling, som Pan Club i gamle dage. Der er ganske vist kun to etager, men til gengæld er der to mindre dansegulve og hele fem barer (den ene udendørs). De mange små afdelinger giver en intim følelse, også når der er mange mennesker. Der er en super stemning – og har man været vegetar hele dagen, så fortjener man da lidt kød til natmad.

Dette er den første af to artikler om det nye Miami. Senere vil vi bringe artiklen ’Miami – for kunstens skyld’.

 

Læs også: PROUD! Filmfestival: Queer-fortællinger i biografmørket