RAINBOW BUSINESS DENMARKSAMFUND

Danish Rainbow Awards 2023 – Her er vinderne

Den grønlandske LGBT+ foreningen Sipineq+ blev belønnet med årets foreningspris for deres arbejde med LGBT+ terminologier i grønlandstalende samfund og udviklingen af det grønlandske sprog for at styrke mangfoldighed, tryghed og inklusion.
Foto: Frank Holm

Den røde løber var støvet af , da årets Danish Rainbow Awards skulle uddeles. Fjorten priser og en ærespris skulle finde sin vinder i en tæt pakket Cirkusbygningen som igen i år dannede rammen om den store mangfoldighedsfest.

De mange, der havde fundet vej til Cirkusbygningen fik et sjovt og festligt show, hvor de mange pristagere fortjent blev hyldet for deres indsats for LGBT+ miljøet. I år var det Nicholas Nybro og Ellie Jokar, der som værter skulle binde showet sammen. Et show hvor der blandt andet var musik fra Animalize, Nimã, DJ-Sak og Kiki Club med Ida Corr i front.

Havde du ikke selv mulighed for at overvære showet, kan du se uddrag af showet herunder:

 
 

Her har du de 16 prismodtagere:

Litteraturprisen:

LGBT Asylum.
Foto: Alexander Holmfjeld

”Som at slå rødder i kviksand” – LGBT Asylum

”Som at slå rødder i kviksand” er en gribende samling af fortællinger fra nyankomne LGBT+ personer. De personlige historier giver et intenst og rørende indblik i de medvirkendes håb, drømme, angst og tab.

Kunstprisen:

Mathilde Fenger.
Foto: Alexander Holmfjeld

Positive Portrætter – Mathilde Fenger & Aidsfondet

Tolv positive portrætter af tretten mennesker som lever med hiv. Mathilde Fenges tolv store malerier og historien bag dem er en vigtig milepæl i historien om hiv og de mennesker, der lever med det. Billederne er et opgør med det tabu som stadig hænger over hiv og aids.

Sceneprisen:

Skuespilschef på det Kongelige Teater Morten Kirkskov og skuespiller Thomas Bendixen modtog sammen årets scenepris for Arven.
Foto: Ulla Munch-Petersen

ARVEN – Det kongelige Teater

ARVEN portrætterer en ny generation af homoseksuelle mænd, der er vokset op i Aids-epidemiens skygge, og som ikke har mærket de rædsler på egen krop, hvis ar og traumer samtidigt er en stor del af fundamentet for deres hverdag og selvforståelse.

Årets Artist:

Rosa Luv i midten
Foto: Ulla Munch-Petersen

Rosa Lux

Rosa Lux er en ikonisk Dj i queermiljøet, og har markeret sig mange gange på den danske musikscene. Hun er nu højaktuel med sit længe ventede nye album ”Get To Shore”, der er et iøjnefaldende og meget personligt værk.

Aktivistprisen:

Checkpoint løb med aktivistprisen.
Foto: Ulla Munch-Petersen

Checkpoint

Checkpoint og Aids-fondets aktivistiske kampagne aktiverede LGBT+miljøet og sikrede der med Checkpoints overlevelse i 2023. Der blev skabt et solidt grundlag for forsat kamp for Checkpoint og retten til seksuel sundhed for LGBT+ personer.

Erhvervsprisen:

Tivoli.
Foto: Alexander Holmfjeld

Tivoli – Fra målemænd til målemennesker

Med 180 års historie, har tivoli bevaret sin grundsubstans, og samtidigt formået at følge med tiden når vi kigger på detaljerne. Når du i dag skal kontrollere om du er høj nok til en af Tivolis mange forlystelser bliver du ikke længere mødt af en standardiseret hvid målemand, men et af kunstneren Thomas Winklers individuelle og mangfoldige målemennesker.

Foreningsprisen:

Den grønlandske LGBT+ foreningen Sipineq+ blev belønnet med årets foreningspris.
Foto: Frank Holm

Sipineq+

LGBT+ foreningen i Grønland har i rekordfart, startet arbejdet for LGBT+ terminologier i grønlandsk talende samfund, og udviklingen af det grønlandske sprog for at styrke mangfoldighed, tryghed og inklusion. Foreningens arbejde for ret til barselsorlov som mandlige queerforældre er nået helt op til De Forenede Nationer.

Medieprisen:

Sex med P3.
Foto: Alexander Holmfjeld

Sex med P3 – Transkroppen – DR P3

‘Sex med P3’ skaber et rum hvor transpersoner kan sætte ord på de følelser som de har om deres krop og transition. Sex med P3 er uddannende og spændende underholdning med respekt for minoriteter.

Sportsprisen:

Pan Idræts forperson Christian Bigom kunne sammen med Dansk Skak Union hente årets sportspris.
Foto: Ulla Munch-Petersen

Pan Idræt og Dansk skak Union

Pan Idræt og Dansk Skak Union tog klar afstand fra Det Internationale Skak Forbund (FIDE) da man udelukkede transkvinder fra at deltage ved kvindeturneringer.

Årets Drag-performer:

Di Di Cancerella og The Diana Diamond får prisen som årets drag-performere.
Foto: Ulla Munch-Petersen

Di Di Cancerella & The Diana Diamond

Di Di Cancerella og The Diana Diamond optræder sammen med historieoplæsning for børn. Det er en fin og fordomsfri alliance mellem de to dragartister og deres unge tilskuere, som på trods af had og modstand beviser at den kreative udtryksform er nærende for det rene barnesind.

Eventprisen:

Dragskolen blev belønnet med årets eventpris.
Foto:Ulla Munch-Petersen

Dragskolen

Danmarks Dragskole er blevet en stor succes med det formål at lære børn og voksne dragkunsten. Skolens elever optrådte både på arbejdermuseet i forbindelse med Copenhagen Winter Pride og på Rådhuspladsen ved Copenhagen Pride.

Årets Ally:

Frederiksbergbibliotek.
Foto: Alexander Holmfjeld

Frederiksberg Bibliotekerne

På trods af voldsomme trusler mod dragartisterne Diana Diamond og Di Di Cancerella, stod Frederiksberg bibliotek fast sammen med artisterne og gennemførte den omdiskuterede oplæsning i forbindelse med Den lille Kulturnat.

Årets LGBT+ person:

Årets LGBT+ person 2023 er May Lifschitz
Foto: Ulla Munch-Petersen

May Lifschitz

Som transkvinde har May Lifschitz, været meget udtalt og ærlig i store medier som Børsen Pleasure og Alt for damerne. Som skuespiller og model har hun kæmpet for at transpersoner på lige fod med andre skal kunne findes i mediebillede.

Nattelivsprisen:

Den Anden Side.
Foto: Alexander Holmfjeld

Den Anden Side

Årets Bar:

Centralhjørnet.
Foto: Alexander Holmfjeld

Centralhjørnet

Æresprisen:

Bøssehuset modtager æresprisen 2023
Foto: Ulla Munch-Petersen

Bøssehuset

Bøssehuset for æresprisen for deres enestående aktivisme gennem 50 år.

 

Tillykke til alle årets prismodtagere.

Læs også: PROUD! Filmfestival: Queer-fortællinger i biografmørket