KULTUR

Life is a Cabaret i Aarhus

Foto: Pressefoto

Den frække konferencier lokker os ind i en forførende verden af sang og musik i den dekadente Kit Kat Klub, med den ikoniske sanglinje: ”Willkommen … Bienvenue … Welcome!”

 

Aarhus Teater har inden længe premiere på musicalen Cabaret.

Vi spoler tiden tilbage til Berlin i starten af 1930érne. Kort før nazisterne overtager magten. Den unge amerikanske forfatter Cliff møder natklubsangerinden Sally i cabaret-klubben The Kit Kat Klub. Her står løssluppenheden, dekadencen og finkulturen i skærende kontrast til den tiltagende paranoia, der præger virkeligheden udenfor.

Den prisvindende Broadway musical opsættes i Aarhus fra 6.maj. På teatrets sociale medier kan man løbende følge med i tilblivelsen. Den kan sættes op simpelt og enkelt, eller med brug af hele teatermaskineriet. Det er tydeligt, at Aarhus Teater går efter det sidste.

I de små videoer Aarhus Teater har lagt op, kommer man f.eks. med kostumedesigner David Gehrt på rundtur i kostumeafdelingen. Her får man et indblik i både tegninger, ideer og kostumeprøver. Overdådig ser det ud.

Ikonisk musical med alvorlige skyggesider

Musicalen Cabaret havde premiere i 1966 på Broadway og har siden vundet adskillige priser, heriblandt en Tony Award for bedste musical. Den er skrevet og komponeret af amerikanske Ebb og Kander, som også står bag succesmusicalen Chicago. I vores lille regnbueverden har Cabaret også altid haft sin helt egen særlige plads. Naturligvis grundet historien. Men også på grund af Liza Minnellis fantastiske udlægning af rollen som Sally i filmudgaven af Cabaret fra 1972. En rolle, der indbragte hende en fortjent Oscar. Så du forresten Liza Minnelli til årets oscarshow, som prisoverrækker, sammen med Lady Gaga? Hvis ikke, så google det, for det var et magisk øjeblik.

Men hov, det var et sidsespring. Tilbage til fakta: Musicalen bygger på John Van Drutens stykke, I Am a Camera fra 1951, som er inspireret af Christopher Isherwoods roman fra 1939, Goodbye to Berlin. Isherwood var homoseksuel og boede i Berlin i starten af 30’erne, hvorfra han har hentet såvel miljø som personerne til sin berømte roman. Det er skildringer om homoseksualitet, nazisme og abort, alt det, der var ganske uhørt.

Stykkets komponist, John Kander, har på et tidspunkt udtalt:

”Jeg tror desværre, at så længe folk tyer til had og vrede, vil Cabaret altid være relevant. Ville det ikke være dejligt, hvis du så Cabaret og så sagde “jeg forstår den ikke, sådan er verden jo ikke længere”. Men verden er stadig sådan! Jeg synes, det er lidt ironisk. Musicalens popularitet er en dom over den verden vi lever i”.

Grand Prix vinder i spidsen

Når Cabaret skal spilleds i Aarhus, er det med et band placeret på scenen under ledelse af musiker Sascha Dupont. Sally Bowles fortolkes af Aarhus Teaters Sofia Nolsøe, og kabaretens konferencier, Emcee, spilles af Simon Mathew, kendt fra blandt andet Lazarus og som Willy Wonka i Charlie & Chokoladefabrikken. Mange kender ham også fra sin tid som sanger, f.eks. da han vandt TV 2s talentkonkurrence: Scenen er din. I 2007 nåede han finalen i TV 2-programmet Vild med dans. Ikke nok med det. Året efter  vandt han Dansk Melodi Grand Prix med sangen “All Night Long”. Nu er det dog skuespillerkarrieren, der fylder mest.

Den dobbelte Reumert-vinder Niclas Bendixen, som også instruerede musicalen: En kort en lang og tv-serien og filmen Ditte & Louise, sætter i scene.

Vi slutter af med et par sjove facts  – Ulla Henningsen, som spiller Fräulein Schneider, spillede selv Sally Bowles på Aarhus Teater i 1976. Forestilling i 1976 blev instrueret af Gene Nettles – far til Niclas Bendixen, som er instruktør på Cabaret i 2022. Verden er lille.

 

Cabaret har premiere på Aarhus Teater d. 5. maj.

Spilletider og billetter finder du her.

Læs også: Ny roman om kærlighed mellem mænd