Tinus’ talenter

Tinus foran spejlet. Det tager ham omkring tre timer at lægge den perfekte makeup.
Foto: Thomas Rosendal

Cabaret- og burlesque-stjernen Tinus er en af værterne ved LGBT-miljøets prisuddelingsfest, Danish Rainbow Awards – AXGIL, der i år finder sted 25. april.

Fra sin barnevogn kunne lille Tinus ikke få nok af glitter og glamour. Og da han blev lidt større, lavede han sine egne parykker af garn og fik sin far til at købe kunstige negle.

De seneste 11 år har Tinus økonomisk levet af at optræde. Hr. og fru Danmark var stampublikum, før LGBTQ-miljøet i 2011 fik øjnene op for Tinus’ talenter.

Cabaret og burlesque bliver temaet for LGBT-miljøets prisuddelingsshow, Danish Rainbow Awards – AXGIL, der i 2018 finder sted onsdag den 25. april.

Medarrangør er Tinus, som blandt andet er kendt for at have vundet Frøken Verden, Nattens Dronning og Miss Draghouse.

”Jeg blev spurgt, om jeg ville være med i styregruppen for at skabe et større og vildere show,” fortæller Tinus til Out & About.

”Jeg har været inde og se AXGIL flere gange og synes, det er en virkelig god mulighed til at sætte fokus på alle de ting, som sker i LGBTQ-miljøet.”

Fjerpiger, komik og ballade

Tinus bliver en af de to værter ved AXGIL-showet den 25. april.

”Vi er stadig i gang med at finde min medvært, og vi ligger i forhandlinger med en A-kendis. Men det er ikke afgjort endnu, hvem det bliver,” fortæller Tinus.

Til gengæld kan han afsløre, at han sammen med Tonny Liljenberg skal lave AXGIL 2018 som et burlesque- og cabaret-show. Tonny Liljenberg er også kendt som Drag Daddy og manden bag Draghouse i Vega og Drag Night ved Copenhagen Pride.

”Tonny og jeg har fået det ærefulde hverv at stå for hele showet. Jeg er vant til at lave store og lange cabaretshows, og nu skal vi så lave det som et awardshow.”

”Det bliver spændende: Jeg kommer ind med min cabaret her og der og laver små sprudlende brag af fjerpiger, komik og ballade. Men på scenen kommer vi også til at se kunstnere fra især LGBT-miljøet træde ind i cabaret- og burlesque-genren.”

Foto: Thomas Rosendal

16 priskategorier

Show, sang og dans er en del af programmet for prisuddelingsfesten, der også i år bliver afholdt i Cirkusbygningen i København.
Selve prisuddelingerne er dog det mest centrale element i programmet.

”Vi har jo prisuddelingsshowet for at bringe fokus hen på de mange mennesker, der gør så mange ting for at fortælle om LGBTQ-miljøet, og hvem vi er – og hvor ufarlige vi er,” ler Tinus.

”Det handler om at hylde – også nogle af de mennesker, som ikke er så meget fremme i medierne, men som går og laver et stort stykke arbejde bagved.”

Antallet af priser er i år udvidet til 16.

”Vi vil gerne hylde så mange som muligt. Og vi håber, at mange vil være med til at foreslå, hvem der skal nomineres. Det er jo en mangfoldighedsfest, og når alle kan gå ind og foreslå nominerede, får alle indflydelse – også dem, der tror, de ikke har en stemme i miljøet. Vi håber at få mange forslag ind fra hele Danmark,” fastslår Tinus.

Et showbarn

Opgaven som medarrangør af AXGIL sker på frivillig basis i den gode sags tjeneste.

Økonomisk har Tinus levet af sine showtalenter gennem 11 år. Interessen startede dog langt tidligere:

”Min familie fortæller, at jeg sad i barnevognen og rakte ud efter alt, hvad der glimtede og glitrede. Hver gang der var musik med beat og smukke damer i glimtende tøj, så fik jeg julelys i øjnene,” siger Tinus.

”Hvis man tror på reinkarnation, så jeg har nok været et showmenneske i mit tidligere liv og ikke været helt færdig med det,” ler han.

”Jeg var et genert barn, men jeg drømte altid om at komme til at stå på en scene. Hvordan det skulle komme til at ske, det vidste jeg ikke. Men alt hvad jeg kan se på billeder fra min barndom, så står jeg i dametøj og parykker, som jeg har lavet af garn. Jeg fik endda min far til at købe kunstige negle, som jeg dog skjulte i skolen for ikke at blive mobbet af de andre.”

Foto: Thomas Rosendal

På vej til Herning

Inden AXGIL-showet den 25. april er det muligt at få en forsmag på Tinus’ talenter, hvis man tager til Herning: Fra 27. januar er han på Østergaards Hotel i Herning i weekenderne for at medvirke i Jan Schou-revyen Schou-Tur.

”Jeg skal være mand i første afdeling og kvinde i anden afdeling. Så jeg skal nå at lægge min normale tre timers sminkerutine på bare 20 minutter. Jeg glæder mig til at se, om jeg kommer ud som Tove Hansen i den anden ende,” griner Tinus.

”Tove er så skøn, så måske ville det være helt OK,” ler han.

”Jeg har været med i teaterforestillinger på Betty Nansen, Gladsaxe Teater, i Tivoli, på Operaen og flere andre steder. Men dette er min første revy nogensinde. Jeg glæder mig helt vildt, for jeg synes, revyer er så jordnære og folkelige. Siden jeg var lille, har jeg altid ønsket mig at være med i en revy.”

Hr. og fru Danmark har været fanbase for Tinus, længe inden han fik sit gennembrud i LGBTQ-miljøet.

”Det kan godt være lidt sværere at overbevise især jyderne om, at jeg ikke er farlig, og at det her er rigtig sjovt. Men når så de er overbeviste, så er de det mest loyale publikum, man kan ønske sig. De smutter ikke så nemt mellem fingrene, som københavnerne gør, men ringer og booker dig igen og igen og anbefaler dig til alle de kender,” siger Tinus.

Vejen ind i LGBTQ-miljøet

I 2011 stillede Tinus op til Frøken Verden og Nattens Dronning, som han begge vandt.

”Det har altid været hr. og fru Danmark, som har været mit stampublikum, så jeg var lidt bekymret for at skulle optræde for LGBTQ-miljøet. Jeg har altid haft en idé om, at de var meget sværere at underholde,” siger Tinus.

”Da de ringede fra Frøken Verden og spurgte, om jeg ville stille op, tænkte jeg først: ’Åh nej! Der er ingen, der ved, hvem jeg er. Det tør jeg sgu ikke. Og OTB er jo med.’ Men så gjorde jeg det alligevel og endte med at vinde det hele.”

Siden har Tinus fået et mere afslappet forhold til dragsene i LGBTQ-miljøet.

”Der er nok gået nogle rygter, om jeg var fin på den – og måske lidt reserveret og arrogant. Jeg går ikke så meget i byen i homomiljøet, og når jeg skal optræde, sætter jeg mig i et hjørne af garderoben og lægger min sminke. Men siden jeg er kommet med i Draghouse, har jeg lært mange af de dejlige queens at kende,” fortæller Tinus.

Det var også i Draghouse, at Tinus lærte Tonny Liljenberg at kende. De to er nu i fuld gang med at lave et storslået show til AXGIL den 25. april.

 

Læs også: AXGIL Ærespris til Centralhjørnet!