ANMELDELSER

Kød & Blod

Sidse Babett Knudsen spiller kriminel forstadsfrue i ny dansk dramafilm. Men trods gode kræfter bliver dansk debutfilm aldrig rigtig farlig eller vedkommende.

Det er ikke uden forventning, at man glæder sig over Sidse Babett Knudsen er tilbage i dansk film. I år spiller Babett hovedrollen i to film: ’Kød & Blod’ og senere på året i filmatiseringen af Christian Jungersens succesroman ’Undtagelsen’.

I Jeanette Nordals spillefilmsdebut, ’Kød & Blod’, spiller Sidse Babett den kærlige mor Bodil. Bag hendes omsorgsfulde ydre gemmer der sig en dominerende matriark, der styrer sine tre sønner med hård hånd. Da hendes niece, Ida, pludselig står uden forældre, breder hun sine vinger ud og tager Ida til sig.

Idas tre fætre tager sig kærligt af hende, som var hun deres søster. Og på facaden fremstår de som en sammentømret familie, hvor man passer på hinanden. Det varer dog ikke længe, førend det går op for Ida, at familien erhverver sig ved lyssky forretning og voldelig afpresning.

Da en opkrævning en dag går galt, bliver det starten på point of no return for Ida. Men da hun sidestiller det offentlige systems rigide rådgivere med mosterens beskyttende verden, vælger hun tryghed over moral.

Hen hvor peberet gror

Der er særdeles gode kræfter på rollelisten, men karaktererne forbliver endimensionelle og handlingen sukker efter benzin. Dilemmaet er ellers klassisk. Det har vi set i mange (især) amerikanske film. Men i ’Kød & Blod’ bliver handlingen aldrig rigtig farlig eller vedkommende. Man holder ganske enkelt ikke med nogen af dem, og ønsker for så vidt dem alle hen hvor peberet gror. De er så afstumpede, at man ikke føler for eller med dem. Heri består filmens største problem. Vores egen moral og følelser bliver aldrig sat på prøve.

Handlingen i ’Kød & Blod’ er sat i dansk provinsby. Her kunne noget af den dobbelthed, der fx hersker i DR’s dramaserie ’Fred til lands’, ellers havet løftet dramaet væsentligt. Men desværre formår manuskriptet ikke at kaste meget af sig. Dialogen oser af banaliteter, at selv Sidse Babett har svært ved at få meget ud af rollen som den kriminelle mutter Bodil.

Jeanette Nordahl viser gode anslag som spillefilmsinstruktør. Man må håbe, hun næste gang får et mere nuanceret manuskript, hvor skuespillerne og hendes personinstruktion for alvor kan træde i karakter. For hendes sans for de skæve eksistenser, den har hun.


Kød & Blod / 90 min. / Instruktion: Jeanette Nordahl / Medvirkende: Sandra Guldberg Kampp, Sidse Babett Knudsen, Joachim Fjelstrup, Elliot Crosset Hove, m.fl.

Kød & Blod har premiere landet over den 12. marts 2020.

 

Læs også: En helt almindelig familie