ANMELDELSER

Jul i Gammelby bringer julestemning frem

Folketeatret skyder julen ind med Jul i Gammelby, der løsligt er baseret på DRs kendte julekalender.
Foto: Gudmund Thai

Så er det igen jul på Folketeatret. Her spiller de Jul i Gammelby, der delvist er baseret på DRs julekalender fra 1979, der blev så stor en succes,  at den foreløbig er genudsendt tre gange.

Tag et par børn, og eventuelt også konen, manden, kæresten, ved hånden. Gå et smut ned ad Strøget, slå eventuelt et slag ind omkring et julemarked eller to, og fortsæt så op ad Nørregade. Tæt ved Nørreport Station har Folketeatret til huse. Køb, hvis ikke du allerede har gjort det, billetter til jer alle. Gå ind i den nyrenoverede foyer, kig eventuelt i den lille julebod, og gå så ind i teatersalen og nyd en ægte børneforestilling, der kan og bør ses sammen med voksne i alle aldre: Jul i Gammelby.

Jo den er god nok. Folketeatrets Jul i Gammelby er delvist baseret på DRs julekalender fra 1979, der blev så stor en succes at den foreløbig er genudsendt tre gange.

Delvist baseret fordi historien om borgmesteren i Gammelby, der også er byens købmand, og her glimrende spillet af Søren Hauch-Fausbøll, også tager udgangspunkt i historien som den blev udgivet i bogform i 1980. Og som danner grundlaget for teaterversionen dramatiseret af Leon Feder og Bina Hjort.

Ægte julestemning

Og når det i omtalen af Jul i Gammelby lyder – kom i ægte julestemning på Folketeatret, når Jul i Gammelby indtager store scene frem til lillejuleaften i Kasper Wiltons instruktion, så er det ganske vist.

Man kan kun komme i julehumør, mener Out & Abouts anmelder.
Foto: Gudmund Thai

Allerede godt placeret i teatersalen med kig til kulisserne, der emmer af jul, kommer man naturligvis i den rette julestemning. Det er så julet som det kan være. Og når musikken sætter i gang- skønt med en dejlig velspillende trio i orkestergraven- så kommer man også musikalsk i den rette julestemning.

Det er Christian Tom-Petersen, der har stået for scenografien. Fint placeret på drejescenen som umiddelbart efter forestillingens start sætter i gang. Så er vi alle hurtigt præsenteret for de steder i Gammelby, hvor historien tager sit udspring og udfoldes for små og for store. Købmandsforretningen, dagligstuen i købmandsgården, hvor også borgmesteren har sin skrivepult, og naturligvis også loftet, hvor nisserne holder til.

Med titlen Jul i Gammelby indikeres også, at vi skal langt tilbage i historien, hvorfor det da i sin tid også var Den Gamle By i Aarhus, der dannede ramme om DRs julekalender. Vi skal i historien tilbage til midten af 1800-tallet, fra tiden hvor en del af vores nutidige juletraditioner holdt deres indtog i de danske hjem.

Vil julen indfinde sig?

Jul i Gammelby handler om at byens borgmester har svært ved at finde julehumøret frem. Faktisk vil han ikke holde jul, da hans skib, Håbet, måske, måske ikke, er forlist. Bekymringerne er store, og hans børn Mads og Mette frygter for at julen ikke indfinder sig i rette tid. Heldigvis får de hjælp af nisserne, der bor på købmandsgårdens loft.

Nisserne er usynlige, – vi kan ikke ses, når vi har nissehuer på -, så hver gang borgmesteren siger, at der ikke skal være jul i år, så driller og tryller nisserne. Forsøger ad den vej, at få borgmesteren i julehumør.

En sjov og festlig forestilling der tillige tilføres historien om det første juletræs indtog i danske hjem.  For det er ganske vist at Kresten Kræmmer, spillet af Dan Schlosser, ude i den store verden har set, hvordan man tager et grantræ fra skoven og placerer det i stuen, for efterfølgende at pynte og danse om det.

Med dette også skrevet, at historien bibringer nutidens børn viden om det festligt pyntede juletræs historie. Hvordan det går, om borgmesteren bliver i julehumør, og om der bliver holdt jul i borgmestergården, ja det må man selv opleve…men gæt gerne…

Drilske nisser

Som nævnt ses en velspillende Søren Hauch-Fausbøll som borgmester og købmand, fint assisteret af Jeanette Binderup-Schultz som borgmesterfruen.

Borgmesterparrets husassistent, Karoline, spillet sjovt af Sofie Alhøj. Og ja undskyld men på en eller anden led trækker hun tråde til Line, tjenestepigen i den svenske filmatisering af Emil fra Lønneberg.

Morten Bo Koch fylder fint rollen som byens smed, Per Smed, der undervejs får hjælp fra spilopmageren, og opfinderen in spe, Bertel, klovnende spillet af Christian Iversen.

I DRs Jul i Gammelby spilles rollerne som de to drilske nisser af to af dansk film og teaters store navne Karen Lykkehus og Ove Sprogøe. For os ”lidt ældre”, der husker julekalenderen Jul i Gammelby er der ingen som kan genspille disse roller. Det betyder dog ikke noget for nutidens børn og unge, der hurtigt lod sig medrive af Folketeatrets, og dermed nutidens nissemor og nissefar spillet af henholdsvis Maria Corydon og Niels Anders Manley.

Skønne nissebørn

Rundt om disse ses en stribe skønne skønne nissebørn. De betog gang på gang denne anmelders hjerte, for skønne unger kan man næsten ikke få for mange af i denne juletid. Nissebørnene bliver på skift vidunderligt spillet af Anna Kirk Street Mølgaard, August Mjelva-Aaen, Dagmar Celinder Norrbom, Emilia Berth Palmer, Lilly Johanne Barholt Hansen, Lily Tinka Cagara, Mynthe Asmus Andersen, og Selma Augusta Zanchetta Jønsson.

Samlet set er Folketeatrets Jul i Gammelby en skøn familieforestilling for børn og voksne i alle aldre. Det er en forestilling man bliver i dejligt julehumør af. Den giver glæde og varmer sjælen, og som tillige er velegnet, hvis det er første gang de små skal i teatret.

Brug nu i er i teatret også lejligheden til at fortælle om teatrets funktion, om drejescene, og teatertæppe, som nissefar også leger med undervejs, og kig så også ned i orkestergraven i pausen eller når forestillingen er slut.

Jul i Gammelby på Folketeatret er en forestilling der fortjener fire fine julehjerter, undskyld fire fine stjerner, fra Out & About.

Afsluttende: Lad sneen falde, lad træet stråle, og lad børn og voksne danse….og dermed bliver det atter Jul i Gammel by og jul i Danmark.

 

Kort om forestillingen:

Spilleperiode:

Frem til 23. december 2021

Medvirkende:

Borgmester: Søren Hauch-Fausbøll

Borgmesterfrue: Jeanette Binderup-Schultz

Karoline: Sofie Alhøj

Severinsen: Troels Malling

Kresten Kræmmer: Dan Schlosser

Per Smed: Morten Bo Koch

Nissemor, Madam Holm: Maria Corydon

Nissefar, Bager: Niels Anders Manley

Bertel: Christian Iversen

Mette: Clara Ellegaard

Mads: Magnus Kirk Street Mølgaard / Carl Løber Roliggaard

Postbud, skorstensfejer, Kaptajn Olsen: Morten Perfort

Fiskekone: Lina Løgstrup Brygger

Nissebørn: Anna Kirk Street Mølgaard, August Mjelva-Aaen, Dagmar Celinder Norrbom, Emilia Berth Palmer, Lilly Johanne Barholt Hansen, Lily Tinka Cagara, Mynthe Asmus Andersen, Selma Augusta Zanchetta Jønsson

Kreative team:

Manuskript: Leon Feder, Bine Hjort, Jørn Birkholm, Franz Berliner

Instruktion: Kasper Wilton

Scenografi: Christian Tom-Petersen

Koreografi: Binderup- Schultz

Titelsang: Tage Elmholt

 

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Finurlig juletur på slottet