SAMFUND

Internationalt studie: velmedicinerede hiv-smittede smitter ikke

Huxi Bach, satiriker og ikke hiv-smittet, og Thomas Buttenschön, musikker og hiv-smittet, kysser fordomme farvel til World AIDS Day 2013.
Foto: Stephen Freiheit

Et stort internationalt studie om smitte fra hiv-smittede konkluderer, at velmedicinerede hiv-smittede ikke overfører virus til deres partner under ubeskyttet sex.

Det er risikofrit at dyrke ubeskyttet sex med en hiv-smittet, som tager sin medicin hver dag, og som løbende får fulgt op på sin behandling.

Sådan lyder konklusionen i et stort internationalt studie, som netop er blevet offentliggjort i det anerkendte medicinaltidsskrift JAMA.

Studiet er verdens største og har fulgt personer med hiv, der har sex uden kondom med deres hiv-negative partner. Og dermed bekræfter det, hvad forskerne har troet: Medicinen fjerner smittefaren.

Det skriver DR.dk tirsdag.

”Vores data er meget definitive i deres svar. Så den tvivl, der har været, fjerner vi nu. Man er ikke smitsom, når man er i behandling.”

Sådan lyder det fra professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet Jens Lundgren og forfatter til studiet.

Årelangt europæisk studie

I flere år har han sammen med et forskerhold fra University College London fulgt 888 par fra 14 forskellige lande i Europa, hvor kun den ene partner er smittet med hiv. Og hos hverken de heteroseksuelle eller homoseksuelle fandt forskerne ét eneste tilfælde af smitte mellem parrene.

”Det er en vigtig besked for de smittede og for dem, der skal træffe beslutninger om, hvordan vi egentlig skal håndtere hiv. Fokus bør være på at diagnosticere og få folk i behandling, så vi kan få stoppet videresmitten”, fortæller Jens Lundgren.

Det er tre årtier siden, at hiv – som kan føre til den dødelige sygdom AIDS – blev opdaget. I Danmark skønner man, at omkring 6000 mennesker lever med hiv.

 

Læs også: Nyt superkondom beskytter bedre mod HIV

Se også: Skulle vi snart tage en snak om den aids, eller hvad?