SAMFUND

Indonesien sætter ind mod homoseksualitet på TV

International Day Against Homophobia 2015 i Jakarta i Indonesien.
Foto: Twitter

Et lovudkast i Indonesien vil forbyde alt LGBTQ-indhold på tv.

Hvis lovforslaget vedtages vil det forbyde al såkaldt ‘LGBTQ-adfærd’. Men lovforslaget definerer ikke præcist hvad denne ’adfærd’ er.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters kan forbuddet omfatte homoseksuelle karakterer, traditionelle eller underholdningsshows med mænd klædt som kvinder eller “dårlige” mænd. Hvad ”dårlige” mænd dækker over er ikke klarlagt.

Destruktive og unormale

Enkelte af politikerne involveret i udarbejdelsen af lovforslaget har udtalt sig om deres holdninger.

“LGBTQ er ikke kriminelt, optræder det i det offentlige rum, eller udsendes til offentligheden, så skal det selvfølgelig reguleres,” siger Bobby Rizaldi til Reuters.

Et parlamentsmedlem, Hananfi Ris, udtaler, at ”LGBT er en abnormitet, og ville kun være tilladt på tv, hvis det bliver ‘fikset’. Det er ødelæggende for ungdommen. Hvis indholdet ikke har nogen uddannelsesmæssige kvaliteter og kun er til kommerciel eller reklameformål, så må vi afvise det”, sagde han.

Menneskerettigheder under pres

Jakarta-baserede Andreas Harsono er en førende fortaler for Human Rights Watch.
“Den indonesiske Broadcasting Commission forbød udsendelse af LGBT-kampagner den 12. februar 2016,” fortæller han.
“Så udvidede de forbuddet, og forbød at omtale og behandle LGBT som “normalt”. Senere strammede de igen grebet, og forbød udsendelser med feminine mænd.”

Harsono siger til det englske LGBTQ-medie Gay Star News, at Human Rights Watch gentagne gange har bedt de indonesiske lovgivere annullere disse beslutninger. De opfordrer også regeringen til ikke at gå videre med det nye lovforslag.

“Det er ikke en udvikling, der vil beskytte menneskerettighederne i Indonesien. Parlamentet bør ikke lave nogen lov om censurering LGBT-relaterede forhold, og bør nægte at deltage i udarbejdelsen af sådanne love.”

“Det vil naturligvis være en dårlig lov. Den vil marginalisere LGBT-samfund i Indonesien, hvilket gør dem endnu mere udsatte for overgreb og militante angreb.”