Læger ved for lidt om LGBT-sundhed

Karoline Vind.
Foto: Lone Israelsen

Praktiserende læger skal kunne tage en LGBT+ certificering, mener Karoline Vind, kandidat for SF ved valget til Region Hovedstaden.

Det danske sundhedsvæsen fejlinformerer og afviser lesbiske, viser en rapport, som AIDS-Fondet offentliggjorde i august.
Det skal der gøres noget ved, mener Karoline Vind, som stiller op for SF til det kommende valg til Region Hovedstaden. Udover at være medlem af SF er hun også medlem af Landsledelsen i LGBT Danmark og bestyrelsen i LGBT+ Ungdom.

Læger uden viden

Den ny undersøgelse bygger på svar fra 1439 lesbiske, biseksuelle og andre kvinder, der har sex med kvinder. Og selv om hver femte har haft en sexsygdom, oplever mange, at de bliver afvist, når de henvender sig til sin læge for at blive testet for sexsygdomme. Mange læger ved alt for lidt om, hvordan sygdomme kan smitte, når kvinder har sex med kvinder.

”Det mest alvorlige er, at når vi som marginaliseret gruppe bliver forskelsbehandlet på den måde, så risikerer vi at blive fejlbehandlet, og at folk bliver syge,” siger Karoline Vind.

Som lesbisk har hun ikke selv prøvet at blive afvist af sin læge, men hun har oplevet en læge presse hårdt på for, at hun skulle tage en graviditetstest.

”Jeg havde fortalt, at jeg er lesbisk og ikke kunne være gravid. Alligevel ville han tage en graviditetstest, for ’lige at være sikker’,” fortæller Karoline Vind.

”Det var enormt ubehageligt, og jeg gik ikke til læge det næste års tid, før jeg flyttede og alligevel skulle skifte læge.”

Out & Abouts redaktør Thomas R. Kristensen interviewer Karoline Vind i SFUs lokaler i København.
Foto: Lone Israelsen

LGBT+-certificerede læger

Ved regionsrådsvalget er Karoline Vind nummer tre på SF’s liste. Og hvis hun bliver valgt, vil hun arbejde for bedre forhold på LGBT+’ere i sundhedsvæsenet.

”Vi må kigge på, hvordan vi efteruddanner vores personale i Region Hovedstaden. Og jeg leger med tanken om, hvordan vi kan certificere praktiserende læger, for eksempel ved at lave en særlig uddannelse i LGBT+-personers levevilkår,” siger Karoline Vind.

”Lige nu foregår det på facebook-grupper, hvor folk spørger hinanden, hvilke læger der er gode. Jeg synes, vi skal uddanne vores læger i det, så LGBT+-personer kan se, hvilke læger der har taget den her uddannelse og dermed har særlig viden om LGBT+-personer. For der er brug for en særlig viden om for eksempel sexsygdomme blandt lesbiske og om, hvordan man bedst kan hjælpe transkønnede videre i et meget kompliceret behandlingssystem.”

Sexologisk Klinik

Netop transkønnedes behandling på Sexologisk Klinik har været stærkt kritiseret gennem flere år.

”Sexologisk Klinik ligger i Region Hovedstaden, men i virkeligheden er det Sundhedsstyrelsen, som udstikker alle retningslinjer,” siger Karoline Vind.

”Vi kan godt sige, at vi ikke vil have Sexologisk Klinik i Region Hovedstaden. Men problemet ved det er, at så flytter vi bare problemet et andet sted hen. Hvis jeg bliver valgt til regionsrådet, vil jeg hellere bruge denne politiske kampplads til at snakke om, hvad der er for nogle forhold, transpersoner har på Sexologisk Klinik. I SF har jeg sammen med andre gjort opmærksom på dette de sidste år, men man har en større stemme over for Sundhedsstyrelsen og politikerne på Christiansborg, hvis man har en regionsrådsplads.”

Klar til bredt samarbejde

Egentlig har Karoline Vind ikke noget imod den nuværende regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen (S).

”Som SF’er vil jeg nok aldrig synes, at en socialdemokratisk formand gør det godt nok, for de kan godt være ret systembevarende,” ler Karoline Vind.

”Men vi er i valgforbund med Socialdemokratiet, og jeg tror helt klart, vi kommer til at pege på en socialdemokratisk regionsrådsformand,” siger Karoline Vind.

Hun understreger dog, at hun vil presse på for forandringer, og at hun er villig til at samarbejde pragmatisk med alle partier.

”SF har været med i alle budgetforlig i denne valgperiode, og det er vigtigt, vi er med. Det kan godt være, at vi ikke er enige i alt, men det er ved budgetforligene, at vi ændrer noget.”

– Er du også villig til at samarbejde med de borgerlige partier?

”Ja, selvfølgelig! Jeg har lavet ungdomspolitik, siden jeg var 15, og nogle af mine bedste venner er i Konservativ Ungdom og DF Ungdom,” siger Karoline Vind.

”Vi ændrer ikke noget ved at stå ovre i hjørnet og råbe. Der er masser at råbe op om. Men skal vi ændre på tingene, må vi sætte os ned og forhandle med de andre partier – også Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative.”