SAMFUND

Vigtigt med homoseksuelle rollemodeller

Tim Cook er administrerende direktør hos Apple og er den eneste åbne homoseksuelle direktør på Fortune 500, en liste over USA’s 500 største virksomheder.
Foto: Apple // Tim Cooks Facebookside

Homoseksuelle har også brug for rollemodeller både på TV, i erhvervslivet, i politik og i sportslivet. Men ikke alle er enige.

Hvorfor er rollemodeller egentlig vigtige, og hvorfor har LGB’ere overhovedet brug for rollemodeller med samme seksualitet som dem selv?

Rollemodeller er vigtige

Stonewall, en britisk velgørenhedsorganisation, som kæmper for LGBT-rettigheder, har skrevet en rapport, som de kalder “role models,”. I rapporten udtaler Jo Bostock: “…Åbne homoseksuelle forbilleder beviser meget effektivt, at det at være sig selv er en god ting.”

Jo Bostock er grundlægger og daglig leder af Pause Consultancy og ved selv hvor vigtigt det er at have rollemodeller at lade sig inspirere og motivere af. “Homoseksuelle forbilleder demonstrerer at nogle af de risici, der er ved at være én selv er værd at løbe,” fortæller Jo Bostock.

Homoseksuelle har altså brug for at se konkrete eksempler på, at en minoritetsseksualitet ikke er hæmmende for topatleter, politikere eller direktører i deres karriere.

Ikke alle er enige

I den nyeste udgave af TV-serien The Simpsons springer Mr. Smithers ud som homoseksuel.

Også i populære TV-serier som Grey’s Anatomy, Modern Family, Bones og Glee optræder LGBT-personer, som seere kan spejle sig i.

Albus Dumbledore, som er rektor på troldmandskolen Hogwarts kan som bøsse og leder af en stor institution også fungere som et vigtigt forbillede for unge homoseksuelle.

Men selvom LGBT-personer i populærkultur lyder som en god ting i de flestes ører, er det ikke alle, der er lige begejstrede. PTC (Parents Television Council) lavede i 2011 en rapport over sex, stoffer og hårdt sprog i børne- og ungdoms-TV.

I rapporten lyder det, at TV kan udgøre en stor risiko for børn og teenagere, fordi det kan “skabe en atmosfære, hvor børn kommer til at se skildringerne som normale og acceptable.”
Læs PTC’s rapport her.

PTC er et konservativ, katolsk råd med det selverklærede formål at bringe ansvar og familieværdier ind i underholdningsbranchen. Andre konservative kristne, som mediekommentator Jeff Johnston har også en kommentar til LGBT-emner i populærkulturen. Johnston fortæller, at han selv tidligere “har kæmpet med at være tiltrukket af eget køn indtil han prøvede healing.” Han fremhæver: “TV-serier kan introducere børn til løgne og umoral, og så bliver de forvirrede.”

Apple’s direktør får LGBT-pris

Mange forkæmpere for LGBT-rettigheder er måske faktisk delvist enige med PTC. Netop den effekt at skildre homoseksualitet som acceptabelt, som rollemodeller på TV har, er enormt vigtig for børn, unge og voksne LGBT’ere.

USA’s største organisation for LGBT-rettigheder, Human Rights Campaign (HRC) har overrakt deres Visibility Award til Tim Cook. Tim Cook er administrerende direktør hos Apple og er den eneste åbne homoseksuelle direktør på Fortune 500, en liste over USA’s 500 største virksomheder.

 

Læs også: Er du Danmarks næste LGBT-ambassadør?