Hvad mener AIDS-Fondet om PrEP?
Debatten om hvorvidt PrEP skal indføres som hiv-forebyggende behandling i Danmark er i fuld gang. Vi har spurgt AIDS-Fondets direktør Klaus Legau om fondets officielle holdning.
Hvad mener AIDS-Fondet om PrEP?
”PrEP virker som hiv-forebyggelse, det er alle eksperter enige om. Derfor skal vi også have PrEP til Danmark. PrEP ikke blot et spørgsmål om at beskytte den enkelte mod hiv. Set fra min plads handler PrEP også om den generelle sundhed i Danmark: Hver person vi beskytter mod at få hiv, vil forhindre flere tilfælde af videresmitte. Kombinerer vi PrEP med oplysning, kondomer, test og rådgivning, kan det være med til at stoppe den fortsatte smitte blandt mænd, der har sex med mænd.”
Arbejder AIDS-Fondet for at PrEP bliver tilgængeligt i Danmark?
”AIDS-Fondet arbejder for, at PrEP kan blive gjort tilgængeligt som del af forebyggelsen af hiv i Danmark. Samtidig samarbejder vi med de danske hiv-læger og andre sundhedsfaglige eksperter om at finde en god måde at implementere PrEP. Det er nemlig vigtigt, at PrEP når ud til dem, der er i risiko for at blive smittet, og her kan der godt være nogle udfordringer.”
PrEP eller kondomer? Hvad er bedst?
”Det er ’både/og’, ikke et ’enten/eller’ – kondomer og PrEP arbejder side om side for sundheden. Kondomer er fortsat et vigtigt forebyggelsesredskab, men vi kan ikke lukke øjnene for, at kondomer ikke bliver anvendt konsekvent, og at det bliver fravalgt i nogle sammenhænge. Her giver det mening at tilbyde PrEP. Samtidig er rådgivningen af den enkelte, som skal have PrEP, også en god anledning til at tale om sikker sex-vaner, og hvordan man får et godt og sundt sexliv.” Lyder det afslutningsvis fra Klaus Legau.