Tema: Hvad er interkønnet?

Den gule og den lilla farve har tidligere været brugt som repræsentation for hermafroditter, cirklen er uden yderligere kønstegn, som symbol på helhed og fuldkommenhed og potentiale.
Foto: Intersex Danmark

Interkønnet. Hvad er det? I en artikelserie ser vi nærmere på forskellige seksualiteter og kønsdefinitioner. Vi har bedt sexolog Bjorn Dotzauer give et fagligt bud.

Artikelserien er skrevet med udgangspunkt i Bjorn Dotzauers speciale i mænds seksualitet. Da artikelserien skal favne bredt, kan indholdet i nogle tilfælde måske virke generaliserende for den enkelte.

Hvad vil det sige, at være født uden en definition af at have et køn?

På en lille del af de børn der fødes hvert år, kan man ikke lige umiddelbart se hvilket køn de har.

I dag kan man ved hjælp af en dna-test afgøre, om barnet er født med XY kromosomer, og dermed er en dreng, eller med XX kromosomer, og derfor er en pige.

Men selv her viser nogle prøver noget misvisende. Det kan være, hvis penis er meget lille, så den ligner en klitoris. Eller omvendt, en stor klitoris der ligner en penis. Hvad gør man som forældre, når man får at vide, at ens lille guldklump ikke har noget køn – eller det er svært at definere barnets køn ud fra de fysiske omstændigheder?

Det har ikke været muligt at finde tal på, hvor mange der i dag lever i Danmark som interkønnet.

Har interkønnede mulighed for at vælge hvilket køn de er?

Interkønnede er ikke som transkønnede, hvor det er kønsidentiteten der definerer kønnet.

For interkønnede lever med et problem der er fysiologisk. Et problem som læger og videnskabsmænd stadig er meget uenige om, hvordan skal tolkes og forklares.

På landets fødegange gør man meget ud af, at barnet fødes med et køn – også selvom man egentlig er i tvivl om kønnet fra lægernes side.

I de sværeste tilfælde bliver det lille spædbarn opereret og kønnet vælges for det. Ikke særligt humant efter min mening, da disse operationer ofte viser sig som værende deciderede overgreb på disse børn.

Når de kommer i puberteten, og hormonerne bruser, viser det sig mere som reglen end undtagelsen, at børnene er fejlopereret til det forkerte køn, og så bliver det endnu sværere at operere tilbage igen.

Det selv at kunne tage stilling i teenageårene, er hos de interkønnede jeg har talt med, det altafgørende for at få et godt liv. Men langt de fleste har aldrig fået dette valg, og bruger hele livet på at acceptere sig selv og deres krop.

Har du både pik og bryster?

Mange interkønnede oplever mange nærgående spørgsmål. Og ja, nogle bliver faktisk født med anlæg til både pik og bryster. Andre endda med anlæg til både en pik og en vagina, men i disse tilfælde bestemmer læger på landets sygehuse ofte, hvilken del der skal bevares.

Man kan ikke se på de fleste interkønnede, at de ikke er han, hun, begge dele eller ingen dele.

Kan interkønnede have sex som alle andre?

Både ja og nej. Nogle interkønnede mænd har en mikropenis, og har derved svært ved at have samleje som aktiv part.

Man kan ikke sige, at interkønnede har større tendens til at være homoseksuelle – de er som mennesker er flest. Nogle er heteroseksuelle, nogle er biseksuelle og andre igen er homoseksuelle eller bare seksuelle. Men de bliver ofte mødt med mange fordomme, da det er svært at se på dem, når de er nøgne om de er mand eller kvinde.

Klinisk definition

”Interkøn er en variation i kønskarakteristika i blandt andet kønskromosomer, gonader eller kønsdele, som ikke gør det muligt klart at identificere et individ som enten hankøn eller hunkøn.

Variationen kan involvere flertydighed i kønsorganer og kombinationer af kromosome genotyper og kønsmæssige fænotyper udover XY-mandlig og XX-kvindelig.”

Bjorn Dotzauer (39) er uddannet sexolog ved Sexologiskolen på Islands Brygge med speciale i mænds seksualitet og sexvaner. Han har egen praksis på Østerbro, og er frivillig rådgiver på AIDS-linjen under AIDS-Fondet. Derudover er han lige startet på sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol.