Endelig et fair system for transpersoner?
Ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen dropper kravet om diagnoser og psykiatriske udredninger forud for behandling af transpersoner.
Transpersoners møde med sundhedssystemet har i årevis været en yderst grænseoverskridende oplevelse. Men nu skal det være slut.
”Det helt nye i vores vejledning er, at vi ikke kræver bestemte diagnoser eller psykiatriske udredninger, for at man kan få behandling for sit kønslige ubehag. Transpersoner oplever ofte at blive stigmatiseret i samfundet, og desværre har de også oplevet stigmatisering i sundhedsvæsenet. Det skal vi have lavet om på”, siger direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.
”Samtidig lægger vi op til, at tilbuddene i højere grad skal være forankret i de somatiske lægespecialer, og ikke i psykiatrien”, lyder det videre fra direktøren.
Tænker du på dine forældre når du onanerer?
Det gav genklang da det sidste år kom til den brede offentligheds kendskab, at transpersoner i forbindelse med den forhadte psykiatriske udredning skulle gennem et omfattende spørgeskema med dybt krænkende spørgsmål.
”Det var et udredningscirkus, som mange har følt, var dybt krænkende. Man skulle svare på alle mulige tåbelige spørgsmål om, om man tænker på sine forældre, mens man onanerer og den slags”, siger Linda Thor Pedersen, talsperson for transpersoner i LGBT Danmark tirsdag til DR.
Lange ventetider
Hidtil er udredningen foregået på Rigshospitalet i København, men Sundhedsstyrelsen har godkendt at, Aalborg Universitetshospital inddrages. Her er man gået i gang med at etablere et tilbud til transpersoner. Den nye vejledning gør det også muligt for privatpraktiserende gynækologer at stå for hormonbehandlingen.
”Vi ser det som et stort fremskridt, at privatpraktiserende gynækologer og endokrinologer kan iværksætte hormonbehandling og varetage den opgave, uden at det kræver et stort udredningsarbejde”, siger Linda Thor Pedersen der tilføjer, at det forhåbentlig også vil korte de meget lange ventetider.
”Alternativet med privatpraktiserende speciallæger betyder, at man forhåbentlig kan finde en læge med overskuelig ventetid”, siger Linda Thor Pedersen til DR.
Pessimisme
Den nye vejledning er udarbejdet i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og transpolitiske organisationer og fagfolk, og ifølge Linda Thor Pedersen har LGBT Danmark ”fået ganske mange gode ting med i vejledningen”.
”Men med sådan en vejledning må vi se, hvordan den bliver implementeret i praksis og medfører forbedringer eller forringelser. For det handler om, hvordan vejledningen bliver fortolket”, siger hun og fortsætter:
”Nu skal vi så bare have lægerne med. Vi håber, at tilstrækkeligt mange privatpraktiserende synes, at det er et fascinerende område at arbejde med, og derfor vil tage nye ind til behandling”.
Optimismen præger ikke alle transpersoner.
I kommentarer på Facebook udtrykker flere transpersoner pessimisme, og gør opmærksom på, at det stadig er det samme personale, de kommer til at møde. Et personale, som de mener, møder dem med transfobi, og nedladende behandling.