SAMFUND

Tortur af LGBT-personer i Aserbajdsjan

Politiet foretager vilkårlige anholdelser af LGBT-personer.
Foto: Jahangir Yousouf

Øjenvidner beretter om omfattende anholdelser og tortur af mindt 100 LGBT-personer i Aserbajdsjan.

I midten af september begyndte der at komme reporter fra LGBT-aktivister i Aserbajdsjan om vilkårlige anholdelser af personer der ikke matcher ”traditionelle nationale værdier”.

Øjenvidnerapporter hævder, at myndighederne anholder LGBT-personer, udøver vold mod dem, og forulemper dem verbalt. Der meldes også om tvungne lægelige undersøgelser af transpersoner, og tilfælde, hvor transkvinder har fået håret barberet af. Det skriver det engelske LGBT-medie Gay Star News, som har været i kontakte med LGBT-aktivister i Aserbajdsjan.

Samad Ismayilov er forperson for ‘Minority Azerbaijan’, og han har fået en anonym beretning fra en LGBT-person, som har været tilbageholdt.

Personen beretter, hvordan han og hans venner bliver udsat for vilkårlige anholdelser, hvor de tilbageholdes uden årsag, og udsættes for trusler, og tvinges til at give oplysninger om andre LGBT-personer. En fremgangsmåde der også bruges af myndighederne i Tjetjenien.

En kvinde bæres bort af politiet.

Hvis de tilbageholdte nægter at angive andre LGBT’ere, bliver deres familie kontaktet, og de udsættes for grov vold og tortur. Personen fortæller om en ven der arbejder som bager, og som blev anholdt på sin arbejdsplads. Han vil ikke nævne navne, men fortæller om andre, der er blevet udsat for det samme.

Ligeledes udsættes mange for anonyme telefonopringninger, som opfordrer til at mødes. De er bange for, at det er politiet, der forsøger at lokke dem ud i situationer, der bekræfter deres seksualitet.

Formand ’ Nefes LGBT Azerbaijan Alliance’ Javid Nabiyev bekræfter oplysningerne i en video på Facebook.

Ayaz Efendiyev fra Retfærdighedspartiet opfordrer til at fortsætte anholdelserne:

”Vestlige kredse forsøger at ødelægge vores nationale traditioner under et påskud om ”menneskerettigheder””. Han betegner endvidere LGBT-personer, som amoralske og smittebærer af farlige sygdomme, og som fordømte af gud.

 

Læs også: Analtortur mod homoseksuelle