SAMFUND

Elleve lande har stadig dødsstraf til queer-personer

Foto: Pixabay.com

Elleve lande verden over holder stædig fast i dødsstraf som en straf til queer-personer. Det viser en ny opgørelse fra ILGA Asia.

Samtidig viser opgørelsen at 66 lande forsat kriminalisere sex mellem to af samme køn, herunder 22 asiatiske lande. Det tal er faldet med fire siden sidste opgørelse.

Der er dog elleve lande der stadig holder fast i dødsstraffen til queer-personer. Der landene Afghanistan, Brunei, Mauretanien, Nigeria, Pakistan, Qutar, Saudi-Arabien, Somalia, De Forenede Arabiske Emirater og Yemen. Otte af disse lande ligger også i Asien.

Forskningsmedarbejder ved ILGA Asia, Ajita Banerjie opfordrer alle lande til at afkriminaliserer sex mellem to af samme køn. Under alle omstændigheder afskaffe dødsstraffen.

Disse anti-LGBT+ love bryder adskillige menneskerettigheder, og de kan yderligere forårsage, at folk bliver nægtet adgang til landenes sundhedssystemer.

”Vi har opfordret myndighederne i alle de lande, der fortsat bevarer dødsstraffen, til at indføre et moratorium for brugen af ​​den. Det er ofte et nødvendigt første skridt mod afskaffelsen af ​​dødsstraffen. Derudover har vi også opfordret myndighederne til at sikre, at alle nødvendige sikkerhedsforanstaltninger er på plads, så vi sikre adgang til juridisk repræsentation og en retfærdig rettergang for dem, der i øjeblikket risikerer dødsstraf i forbindelse med deres reelle eller påståede engagement i seksuel adfærd med en af samme køn”, tilføjer Ajita Banerjie.

At pålægge dødsstraf for LGBT+ personer krænker retten til liv og retten til frihed fra grusom, umenneskelig og nedværdigende behandling eller straf, mener ILGA Asia.

Rapporten fra ILGA Asia viser desværre også at mange fortsat risikerer at blive anholdt og dømt for at have haft sex med en af samme køn i lande, hvor dødsstraf ikke anvendes mod LGBT+ personer.

Nogle lande opretholder vilkårlige “umoral”-love, som kun er rettet mod medlemmer af LGBT+ samfundet. Det gør sig især gældende i lande som Kuwait, Libanon, Myanmar og Oman.

Læs også: Johannes Nymark: Sig fra overfor nedsættende tale