SAMFUND

Johannes Nymark: Sig fra overfor nedsættende tale

Johannes Nymark opfordrer til at man siger fra overfor nedsættende tale.
Foto: Miklos Szarbo

Det er vigtig at sige fra over for nedsættende tale, mener skuespiller og sanger Johannes Nymark. Men det kan være hårdt at tage ordet og stå frem i den offentlige debat.

På Instagram, kan man følge med i skuespiller og foredragsholder, Johannes Nymarks liv. Her kan man følge med i hans professionelle virke. Hvad enten han som musicalperformer medvirker i Aladdin, Singin’ In The Rain og Young Frankenstein. På det store lærred i film som Hvidsten Gruppen, Steppeulven og Lykke-Per. I 2016, var han med til at vinde det Danske Melodi Grand Prix, som en del af gruppen Lighthouse X, med sangen “Soldiers of Love”.

Men vi får også små glimt af, hvad der rør sig i det private.

Johannes Nymark kan opleves både i musicals og film.
Foto: Søren Rosenørn

“Homo og svans”

For et par uger siden, delte han et opslag, hvor han fortalte, om en særlig oplevelse han havde haft i sit lokale fitnesscenter. Imens han var i gang med at træne, overhørte han to mænd kalde hinanden for svans og homo, hver gang de syntes hinanden var svage. Det ramte Johannes Nymark og gjorde ham både ærgerlig og ked af det. Det gør det hver gang, han oplever det. Så derfor har han lavet en aftale med sig selv. Han skal altid prøve at sige fra, når han oplever det. Så det gjorde han denne dag. De to mænd undskyldte og tog det efter sigende pænt. Alligevel var det en smårystende Johannes Nymark, der lige efter oplevelsen, valgte at hive telefonen frem, for at dele historien.

“Jeg oplever det desværre af og til. Jeg er heldigvis sjældent blevet konfronteret direkte med homofobiske tilråb i den virkelige verden. På de sociale medier er dog en anden historie. Men det, jeg hører derude er, når venner for eksempel bruger “homo-nedsættende” udtryk om hinanden. Når de vil drille hinanden og sige noget, som den anden ikke bryder sig om at høre. Det at være homo er i hvert fald ikke noget, man har lyst til at være. Det er forbundet med at være svag i deres øjne”, fortæller Johannes Nymark til Out & About om den jargon eller interne humor, der kan være mellem folk.

“Og så hører jeg desværre om flere og flere, der oplever børn og unge bruge ord som svans for at drille hinanden. Det synes jeg er en rigtig ærgerlig tendens. Lige derfor har jeg lyst til at dele min oplevelse. For at skabe opmærksomhed på noget, som jeg synes er problematisk”.

Bland dig uden om!

Nymarks opslag skabte efterfølgende debat. En debat som også DR programmet Aftenshowet valgte at tage op. Her deltog Johannes Nymark selv.

Modtagelsen af oplaget var overvejende positiv. Faktisk har Nymark aldrig fået så mange likes på et opslag før. Selvfølgelig var der også kommentarer imellem, som udtrykte en undren eller direkte uenighed i måden, han havde håndteret situationen på. Nogle mente, at han ikke havde ret til at “blande sig” i en samtale, som foregik imellem to venner.

“Nogle oplever det som jeg fremstår som en slags moralens vogter. Min fornemmelse er bare, at de mennesker, som synes, at jeg bare burde ignorere episoden – ja det er folk som ikke selv har prøvet at føle sig forkert på grund af deres seksualitet, hudfarve eller lignende. At være en del af en minoritet”, uddyber Johannes Nymark.

“Kan man helt sætte sig ind i, hvilke følelser, det sætter i gang, når man føler sig talt ned til i det offentlige rum? Jeg tvivler. Jeg synes i hvert fald godt, at jeg kan tillade mig, at gøre opmærksom på, at det, der bliver sagt, gør mig ked af det og ærgerlig. Så længe jeg siger det på en ordentlig måde, og ikke taler om, at de dumme eller tarvelige”.

Holdningernes losseplads

Når man kaster sig ud i den offentlige debat, så er det, næsten sikkert, som amen i kirken, at man selv står for skud. At man bliver overhældt med mindre pæne beskeder, og knap så konstruktive kommentarer. Også kommentarsporet til Aftenshowets Facebook-opslag om Nymarks deltagelse, ja det stak lidt af.

“Som en af de første kommenterede jeg selv på Aftenshowets opslag med: “Sikker på det bliver et spændende kommentarspor det her”. Det gjorde jeg, fordi jeg forventede, at det ville blive grimt. Sådan har det desværre været i mange år. Når man stiller sig frem og giver sin holdning til kende, så er sociale medier blevet en holdningernes losseplads. Her må man sige, hvad man vil, uden at man skal stå til regnskab for det. Sådan virker det i hvert fald. Jeg har prøvet det før. Hvor jeg tidligere har oplevet, at jeg er blevet mødt af en slags overraskelse hos afsenderne af de hårde kommentarer, hvis jeg har givet mig til kende og skrevet til dem, fordi de måske ikke havde regnet med at jeg læste med, så virker tonen næsten endnu mere kold og kynisk nu. Selvom jeg har forsøgt at svare på nogle kommentarer, så har tonen i hvert fald ikke ændret sig. Det kan selvfølgelig være hårdt at læse nedladende kommentarer om sig selv, men jeg tror alligevel, at det at jeg næsten er forberedt, på en eller anden måde gør det lidt lettere at håndtere”, fortæller Johannes Nymark om det at stikke næsen frem.

Johannes Nymark har sammen med Mikkel Hoé Knudsen, Søren Torpegaard og Jesper Paasch hovedrollerne i musicalen JERSEY BOYS, der til oktober har Danmarkspremiere i Tivolis Koncertsal. Derefter følger en stor Danmarks turné
Foto: Søren Rosenørn

Større skjold mod hadbeskeder med årene

Johannes har som en del af regnbuefamilien med sin eksmand Silas Holst, og begge deres nuværende kærester, været meget åbne om deres situation. De har givet indblik i deres familieliv og det har givet en del spalteplads i medierne. Ved siden af, er man jo, som skuespillere også en offentlig personlighed. Det er vigtigt at vise sig frem og holde sig relevant i forhold til PR og igangværende projekter. Spotlightet kan med andre ord være stort.

Men oplever Johannes Nymark at åbenheden om hans seksualitet og familiesituation giver ubehageligheder?

“Meget sjældent direkte til mit ansigt. Det, jeg har oplevet har været på de sociale medier. Nogle få gange som beskeder, sendt direkte til mig. Men ellers som kommentarer til artikler. Jeg oplevede det nok mest, da jeg blev far første gang. Jeg var yngre dengang og mere nervøs for, om der ville opstå hate. Dengang var jeg nogle gange inde for at se, hvad der blev skrevet. Og det var ikke altid småting. Det er nok en del af gamet, som er svært at ændre på. Jeg ville ønske, at vi kunne være lidt sødere ved hinanden- også på sociale medier. Men om jeg tror på, at det kommer til at ske, det er jeg ikke sikker på. Og det må jo så med i overvejelserne, hver gang man går ind i en offentlig debat”, fortæller skuespilleren.

Vigtigt at sige fra

Men selv om man måske mest har lyst til at trække sig og man med årene bliver mere tykhudet, så mener Johannes Nymark dog stadig, at det er vigtig at sige fra.

“For mig er der to overordnede grunde til, at jeg synes, det er vigtigt, vi siger fra. For det første tror jeg, at der er en sandsynlighed for, at de mennesker, som kommer med nedsættende kommentarer offentligt, ikke nødvendigvis tænker over, at det, de siger kan virke stødende eller gøre nogle (mig) kede af det”.

Der ligger selvfølge også et håb om, at folk, ved at blive gjort opmærksomme på det, vil overveje at gemme retorikken til de er derhjemme- eller i bedste fald helt vil undlade det.

“Måske er det en naiv tanke, at tro på det bedste i os alle. For det andet er der den risiko, at et menneske, som endnu ikke har fundet tryghed i hvem vedkommende selv er, overhører kommentarerne, og dermed får endnu sværere ved at finde dennes vej i livet. Jeg tror ikke vi kan gøre andet end at gøre opmærksom på, at det sårer andre mennesker, og så håbe at møde en forståelse og et hensyn. Nogle vil nok altid kræve retten til at sige det de har lyst til. Men mon ikke man også rammer dem, som bare ikke har tænkt så langt. Det er i hvert fald forsøget værd i mine øjne”, lyder ønsket fra Johannes Nymark.

Læs også: Sportsstjerne: Jeg er biseksuel