Det Kongelige Teater med en lidt rodet udgave af Pinocchio

I 1883 skrev den italienske forfatter Carlo Collodi eventyret om Pinocchio. Det Kongelige Teater forsøger sig nu med en på nogle punkter vellykket teaterversion.
Det Kongelige Teater har fundet tiden inde til at vise sin version af det gamle italienske eventyr om Pinocchio.
Dermed præsenteres det danske teaterpublikum i år for ikke bare én, men to versioner af Carlo Collodis eventyr fra 1883. Således præsenterede Eventyrteatret for blot en måned siden deres helt igennem moderne version.
Anderledes med Det Kongelige Teater, der har valgt at lave nedslag på nedslag i den gamle historie. Hvilket der er blevet en på nogle punkter vellykket teaterversion ud af: Efter denne anmelders mening bliver Lee Halls dramatisering og med Sara Cronbergs instruktion dog desværre også lidt rodet. Givetvis fordi historien veksler så meget. Til gengæld skal den meget flotte scenografi fremhæves.
Pinocchio og Gepetto
Pinocchio er som bekendt historien om dukkemageren Gepetto, her i øvrigt vellykket spillet af Niels Ellegaard. Han føler sig ensom, og finder på at lave en dukke, som han ønsker sig, bliver en rigtig levende dreng. Inden skal dukken, der får navnet Pinocchio, så grueligt meget igennem, førend det til sidst lykkes.
Den blå fe, fint spillet af Andreas Jebro og Anne Plauborg, giver dukken sjæl, stemme, og liv, på dens farefulde færd, for at blive et rigtigt menneske.
Undervejs møder Pinocchio den farlige og snu ræv, spillet af Sigurd Holmen Le Dous, og Katten, spillet af Marie Dalsgaard. De to forsøger, sammen med de andre som Pinocchio møder, at snyde ham. Og jævnligt lokkes han i fordærv. For ja, for at blive et helstøbt menneske, skal man lære sig selv og de omkring, der former en, at kende.
Men naturligvis ender det hele godt, og i slutscenen står Gepetto med sin søn Pinocchio, skiftevis spillet af Phoenix Talreja Nielsen, og Jeppe Vendelbo Fischer, på armen. Og dermed får den til tider barske historie, naturligvis en lykkelig slutning.
I Det Kongelige Teaters version møder vi skiftevis Pinocchio som lille, og stor dukke, igen og igen, dels som levende dreng. Sidstnævnte spillet fint af Matthew Rawcliffe.
Den barske historie
Historien om Pinocchio er barsk. Således også i Niels Brunses oversættelse, Louise W. Hassings dramaturg, Lee Halls dramatisering, og Sara Cronbergs instruktion. Nogle gange så barsk, og til tider grotesk, at man kan blive i tvivl: Er dette en børne- eller en voksenforestilling? Og dermed rammer den givetvis fint ned som familieforestilling.
Det skal retfærdigvis nævnes, at nogle af børnene på premiereeftermiddagen levede fint med i forestillingen, hjulpet godt på vej af et både børne- og voksenpublikum, for hvem forestillingen tydeligvis ikke var ny.
Vellykket scenografi
Franciska Zahle har stået for den flotte scenografi og kostumedesign. Ikke mindst åbningsscenens scenografi med de mange figurer og effekter på Gepettos værksted var virkningsfuldt. Det samme var flere andre scener, hvor især besøget i hvalens mave var formfuldendt.
Out and About kvitterer med fire stjerner, hvor ikke mindst den flotte scenografi, var med at trække Det Kongelige Teaters version op.
Det Kreative Team
Forfatter: Carlo Collodi
Dramatisering: Lee Hall
Iscenesættelse: Sara Cronberg
Scenografi og kostumer: Franciska Zahle
Dukkeinstruktion: Rolf Søborg Hansen
Lysdesign: Torben Lendorph
Koreografi: Melker Sörensen
Lyddesign: Jonas Vest
Musik: Toni Martin Dobrzanski
Oversættelse: Niels Brunse
Dramaturg: Louise W. Hassing
Kostumier: Katinka Kyhl.
.
Medvirkende
Pinocchio: Matthew Rawcliffe
Gepetto: Niels Ellegaard
Den blå fe: Andreas Jebro
Den blå fe: Anne Plauorg
Ræven m.fl: Sigurd Holmen le Dous
Katten m.fl: Marie Dalsgaard
Lucignolo, m.fl.: Alvin Olid Bursøe
Marionetdukke m.fl.: Amalie Bergholdt Hansen
Pinocchio barn: Phoenix Talreja Nielsen/ Jeppe Vendelbo Fischer
Facts
Spillested: Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, Store Scene
Varighed: 1 time og 45 minutter med en pause
Spilletid: Til 30. december 2024