KULTUR

Arven er årets forestilling

Det Kongelige Teaters opsætning af “Arven” belønnet med en Reumert for årets forestillingen.
Foto: Palle Steen Christensen

Søndag aften blev dette års helt store teaterpris, årets Reumert uddelt. Det kongelige Teaters opsætning af “Arven” løb med prisen for årets forestilling.

Hvis man tager de store regnbuebriller på, så kan man ikke komme udenom, at der var ekstra regnbueglans da årets forestilling som sidste pris skulle uddeles ved årets store Reumertshow i Odense.

Det var da også en tydeligt rørt skuespilchef fra Det Kongelige Teater, Morten Kirkskov, der takkede og modtog den fornemste danske scenekunstpris for Arven.

Bag ved Kirkskov, der også selv er med i forestillingen, kom hele ensemblet, hvoraf mange selv er en del af regnbuefamilien, frem og modtog hyldesten.

Arven er skrevet af den amerikanske dramatiker, Matthew Lopez. Det er et intenst drama i to dele om arven efter AIDS-epidemien. En LGBT+ fortælling med et cast, der alle har budt ind med deres egen fortællinger i bagagen. Den 8 timer og 20 minutter lange forestilling tog publikum og anmeldere med storm. Vores egen anmelder kvitterede da også, i lighed med mange andre, med seks store stjerner.

Han skrev blandt andet:

“Arven er så intenst og så nærværende, så spændende godt fortalt, og mesterligt spillet, at jeg gerne havde taget otte timer mere.

Og jeg tror langt de fleste i salen havde det som jeg. Under det meste af forestillingen ville man have kunnet høre, hvis den berømte nål var faldet på gulvet, Alle var vi som naglede til historiens intensitet, at vi dårligt turde trække vejret, af frygt for at det ville ødelægge noget af forestillingen.

…Stykket er stærkt, intenst, og rørende. Jeg var ikke ene om flere gange at måtte tørre en tåre væk. Så overvældende var det.”

Arven får repremiere på Skuespilhusets Store Scene 24. august 2024 og spiller frem til 13. oktober.

I forgrunden instruktør Thomas Bendixen og skuespiller Magnus Haugaard. I baggrunden de øvrige skuespillere i Lopez´Arven, dog minus Karen-Lise Mynster, der var på filmoptagelse.
Foto: Henrik Sieben

Årets dramatik er menneskeædende

Beholder vi regnbuebrillerne på, så gik aftens første pris som årets dramatiker til Johannes Lilleøre. Han får prisen for manuskriptet til forestillingen Kannibalen.

Forestillingen spillede i skuespilhuset i foråret 2022 og sommeren 2023 og på Blaagaard Teater i december 2022.

En forestilling, der handler om Armin, som forelsker sig i Bernd-Jürgen, da de mødes i et chatforum for kannibaler på nettet. De har begge i flere år søgt efter et menneske, der kan forløse deres inderste ønsker, og nu har de fundet hinanden. Bernd-Jürgen vil gerne spises af Armin.

Forestillingen forsøger at sætte sig ind i to mænds skæbnesvangre handlinger og lyster. Men fokuserer  ikke kun på det makabre, men også på kærlighedshistorien mellem de to mænd

Forestillingen er baseret på den ægte historie om Armin og Bernd-Jürgen.

Johannes Lilleøre har desuden skrevet en roman baseret på historien og forestillingen.

Johannes Lilleøres »Kannibalen«. På billedet de medvirkende, Patrick Baurichter og Morten Burian.
Foto: Camilla Winther

Læs også: Få regnbuesnaps på årets Folkemøde på Bornholm