Dansk HOMO-HistorieSAMFUND

”Den lyserøde trekant – mellem politik, aids og kultur” (2020)

Der er ingen tvivl om, at de første store forandringer for os i LGBT-miljøet skete tilbage i 1980’erne, da LBL – Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, i dag LGBT Danmark – sørgede for, at vi bøsser og lesbiske fik nogle fundamentale rettigheder og en vis anerkendelse af samfundet i form af det registrerede partnerskab.

Anmeldelse af: Bjarne Henrik Lundis

Og på samme tid måtte man i LBL, kaldet Forbundet, kæmpe mod den dødbringende sygdom aids, der tog livet at mange unge bøsser, herhjemme som i udlandet. Det er en af de perioder i dansk LGBT-historie, hvor der inden for få år skete mere, end man næsten kan forestille sig, og ikke mindst så gav det os en plads i samfundet. Det har fire af de mest aktive i det daværende Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske skrevet en bog om: Den lyserøde trekant – Mellem politik, aids og kultur.

De fire er Bent Hansen, Henning Sandau, Kurt Sandau og Steffen Jensen. Deres bidrag rummer historier og glimt helt tilbage fra 1970’erne og frem til i dag. Bogen er en slags rapport og beskrivelse fra maskinrummet: Vi er med andre ord med, hvor det hele foregår. Bøsser og lesbiske måtte organisere sig internt i subkulturen og samtidig være udadvendte og lave lobbyarbejde over for det omgivende samfund. Politikere, læger, medier osv. Alt sammen for at få større lydhørhed og indflydelse, og det lykkes!

Som de fire hovedpersoner selv skriver i deres pressemeddelelse: så handler bogen om lige fra Folketingets Homokommission, partnerskabsloven, andre lovændringer, aids-arbejdet, de mange aktiviteter i huset i Knabrostræde til det internationale.

Bogen giver et glimrende indblik i, hvad der skete i den turbulente periode, især i 1980’erne og fremefter, på de indre linjer i Forbundet. Mest interessant er hele historien om det registreret partnerskab og de politiske fremskridt i 1980’erne. Noget, som Bent Hansen blandt andet tidligere har fortalt om i undertegnedes podcastserie og bog af samme navn: ”Ret til kærlighed”.

Hvis du er en smule historieinteresseret eller interesseret i LGBT-historien, så er bogen ”Den lyserøde trekant – mellem politik, aids og kultur” et must. Den giver et fint bidrag til dansk LGBT-historie og supplerer godt det, der allerede er skrevet. Den store sammenhængende bog om de afgørende år i 1980’erne, venter vi dog stadig på.

Bogen ”Den lyserøde trekant – mellem politik, aids og kultur” findes både som trykt bog (paperback) og e-bog, og kan købes her.

 

Læs også: Registreret partnerskab (1989)