Dansk hiv-forskning trækker overskrifter verden over
Dansk hiv-forskning fastslår endnu en gang, at velbehandlede personer med hiv ikke smitter. Nyheden skaber overskrifter verden over efter offentliggørelse i verdens største lægelige tidsskrift The Lancet.
Personer med hiv, der er i behandling, smitter ikke. Punktum!
Det virker måske ikke som den helt store nyhed for velinformerede læsere af Out & About og danske medier, men det danskledede PARTNER-studie har nu nået verdens største lægelige tidsskrift The Lancet, hvor man ikke får optaget sine artikler uden at de opfylde strenge krav til videnskabelig evidens. Tilmed anser det ellers meget dyre The Lancet artiklen om PARTNER2-studiet som så vigtig for folkesundheden, at redaktionen har valgt at gøre den gratis tilgængelig for alle.
PARTNER-studiet begyndte for mere end otte år siden, og Peer Aagaard der er medarbejder på projektet på Rigshospitalet, giver her en letforståelig gennemgang af den ellers meget videnskabelige artikel:
”Man finder nogle tusinde par, hvor den ene har hiv og den anden ikke, og spørger om deres sex-vaner. Hvis parret svarer, at de efterhånden har besluttet at droppe kondomer, spørger man dem, om de har lyst til at deltage i et studie. Siger de ja, tilbydes de at deltage i PARTNER-studiet”, fortæller Peer Aagaard, og uddyber studiet:
”Den øvelse foretog læger på hiv-klinikker over hele Europa gennem nogle måneder, indtil flere hundrede af den slags par havde givet tilsagn om at medvirke.
Herefter blev parrene bedt om at møde op på lægeklinikker med jævne mellemrum for at udfylde spørgeskemaer om deres sex-vaner og for at få foretaget blodprøver.”
Spurgt om næsten alt
”Det er ikke småting, disse par blev udsat for: anbragt hver for sig skulle de under anonymitet svare på spørgsmål om de mest intime dele af deres samliv: Hvor ofte havde de samleje? Hvordan gjorde de? Fik den ene person udløsning i den anden person? Brugte de sex-legetøj? Deltog de i trekanter eller sex-parties? Var der nogle gange stoffer involveret, når de dyrkede sex? Der var ikke det ‘kink’, som de ikke blev bedt om at forholde sig til relevansen af – og alt sammen i videnskabens navn”, fortæller Peer Aagaard om den videnskabelige proces.
”Efter nogle år kunne vi fastslå, at i hvert fald for heteroseksuelle par var der ingen risiko ved at dyrke kondomfri sex, men rent videnskabeligt manglede der stadig statistisk materiale nok til at kunne sige det samme og med samme vægt om homoseksuelle par, der jo som bekendt typisk anvender en anden krops-åbning til at knalde i end heteroseksuelle. Vi havde simpelthen ikke data nok”, fortæller Peer Aagaard om PARTNER-studiet.
Den vilde homojagt
”Så gik den vilde jagt ind på endnu flere homo-par, som ville deltage i PARTNER2-studiet, og igen skulle det vise sig, at viljen til at ofre timevis af den dyrebare fritid på at møde op til konsultationer og udfylde skemaer og ikke mindst til hudløst at blotte sit sex-liv (omend anonymt) var stor.
Til sidst havde vi registreret ikke mindre end 76.088 anale samlejer mellem bøsser i parforhold, hvor den ene har hiv og den anden ikke, og hvor parret har fravalgt brug af kondomer.”
Kend din status og drop stigmatiseringen
Resultatet af PARTNER-2 studiet taler sit tydelige sprog: ikke en eneste af de hiv-negative bøsser er blevet smittet af deres partner! Ikke én!
Peer Aagaard ser lyst på fremtiden, og kalder resultatet et vigtigt redskab i kampen mod spredningen af hiv:
”Desværre er det velkendt, at der går en gruppe rundt, som har hiv uden at vide det. Dem skulle vi gerne have fat i. Fra i dag har de yderligere et incitament til at lade sig teste: før de ser sig om, er de smittefri. Også herfra skal der derfor lyde en kraftig opfordring til at få taget en hiv-test, hvis du nu og da knalder uden gummi og tilhører risikogrupperne, som er mænd, der har sex med mænd, personer der har sex med folk der deler kanyler, og folk som har ubeskyttet sex med personer fra verdens højrisiko-zoner som visse lande i Afrika og Asien.”
”Det er på tide en gang for alle at stoppe den stigmatisering, den hån og den angst, som personer med hiv udsættes for både på det individuelle plan (som fx i homo-miljøet og på dating-apps) og som gruppe (som når Ekstrabladet og andre medier fremstiller folk med hiv som farlige, tikkende bomber). En persons hiv-status kan aldrig blive begrundelse for at fravælge vedkommende – ikke som kæreste, ikke som kollega – ikke i nogen som helst sammenhæng. Lad os samtidig holde op med at acceptere, at personer som er fri for hiv, betegner sig selv som “clean”. Hvis de ser sig selv som rene, hvad er hiv-positive så i deres øjne?”
”I dag står det lysende klart: Ingen som lever med hiv, bør skamme sig over sin status eller føle behov for at fortie den. Og ingen hiv-negativ har længere grund til at frygte nogen som helst samvær med hiv-positive personer. Det er ikke bare noget jeg og millioner af andre hiv-positive siger. Det er et videnskabeligt faktum!” Slutter Peer Aagaard af i en direkte besked til omverdenen.