CPH:DOX lancerer stort digitalt live-univers her i 2021
Filmfestivalen CPH:DOX 2020 blev markant ændret grund af corona, men nu er man klar til revanche. Denne gang er man forberedt på den digitale virkelighed, som pandemien har sat dem i.
Derfor bliver det i år en online-festival, hvor filmene vil kunne tilgås fra 21. april til 12. maj på CPH:DOX’s hjemmeside, for hvad der svarer til en halv biografbillet.
Med den nye genåbningsplan for Danmark, som regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier vedtog den 22. marts 2021, er det planlagt, at danske biografer igen får mulighed for at åbne for publikum den 6. maj. Derfor har CPH:DOX besluttet at forlænge festivalen til den 12. maj og håber at festivalen kan afsluttes med et brag i biograferne.
“Det vil være fantastisk at kunne fejre genåbningen med vores store, dedikerede biografpublikum. I marts 2020 var CPH:DOX den første dokumentarfilmfestival i verden, der gik online og blev digital. Nu gør vi klar til at afvikle en festival, som har et større og mere ambitiøst digitalt univers end nogensinde før. Sideløbende arbejder vi på, at vores festival også kan få en fysisk dimension med visninger af et udvalg af årets film på det store lærred. Derfor udvider vi nu festivalen med et ekstra biografprogram, der kan blive skudt i gang den 6. maj. Vi glæder os helt afsindigt til at møde vores publikum igen – både digitalt og i biograferne,” skriver CPH:DOX på deres hjemmeside.
CPH:DOX har igen en lang række LGBT+ film på programmet:
Gabi vil bare gerne være Gabi. Noget, der ikke er så let, som det lyder. Filmskaberen Engeli Broberg har fulgt Gabi i de fem formative år fra 8 til 13, hvor hun forvandler sig endnu mere end de fleste børn. Selv som barn mener hun ikke, at der er forskel på drenge og piger, og som årene går føler hun sig mindre og mindre hjemme i de to køn, der er at vælge imellem. Ud over at skulle overkomme et skoleskift og flytte med sin familie fra Stockholm til provinsen, kommer puberteten også snigende, og angsten for kroppens forandringer melder sig langsomt. Gabi har et brændende ønske om at få klippet i sit hår kort, og dagdrømmer om klipningen ved at kigge på Google-billeder af fodboldspillere med flotte frisurer. Men vil resten af verden forstå Gabi? Brobergs nærværende og opmærksomme film er et enestående portræt af et barn, der insisterer på retten til at være sig selv. Imens vokser Gabi bogstaveligt talt op for øjnene af os. Se mere her.
Erik er født som pige, men har altid følt sig som en dreng. Som 18-årig begyndte han processen med at skifte køn. Der starter ‘Drømmeprins’ også. Optaget over hele 10 år og uden filter. Isolation, mobning og angst har fulgt Erik i hele hans liv, mens han har kæmpet med anerkendelsen fra omgivelserne og sig selv. Nu er han 27 år og beslutter sig for at tage på en pilgrimsrejse til verdens ende, Camino de Finisterrae, for endelig at finde fred med sig selv. Med sin elskede kæreste, Martyna, som skytsengel bliver det en rejse, hvor Erik er tvunget til at se fortidens dæmoner i øjnene. Jessica Nettelbladts tillidsfulde portræt tackler et vanskeligt emne med alvor, men også med varme, humor og kærlighed. En film om identitet, mental sundhed og heling, som rækker ud over Eriks egen historie. Se mere her.
På den anden side af et destruktivt forhold søger filmkunstneren Maja Borg mod to rituelle praksisser: Kristendom og BDSM. Umiddelbart kunne de knap være længere fra hinanden, men måske er der alligevel et åndeligt slægtskab med en helende kraft mellem religionen og den seksuelle subkultur. I en mørk og teatralsk form konfronterer Borg sig selv med sine dybt personlige traumer, mens hun opsøger europæiske queer-miljøer og den kristne arv i Norden for at finde tilbage til sig selv. Lidenskab og lidelse er to sider af samme komplekse sag i ‘Passion’, som i et transcendentalt billedsprog lader litterære og cinematiske traditioner mødes i en ceremoniel helhed. Abstraktionerne giver imidlertid menneskelig dybde til filmens møder, hvor Borg udfordres på både krop og sjæl. Og måske er det netop menneskeligheden, som viser sig at være det felt, der forbinder teologi og BDSM på et følelsesmæssigt og endda nærmest spirituelt plan. Se mere her.
I 1960’erne var det hippierne, der krævede en seksuel revolution. I dag er det den tysk-tyrkiske imam, feminist og menneskerettighedsadvokat Seyran Ateş, der efterlyser den. Trods drabsforsøg, dødstrusler og voldsom kritik fra flere sider har hun viet sit liv til at udbrede kendskabet til køn og sex i moderne islam – noget, som Ateş mener går i hånd med religionens dogmer og kun kan lade sig gøre indefra. Med to fatwaer hængende over hovedet rejser hun verden rundt i tolerancens navn. En rejse, der går til uventede steder som et bordel i Tyskland og til Kina, hvor unge LGBTQ+-uighurer og traditionelle kvindelige imamer tager imod hende. Men også en rejse gennem Ateş’ liv, fra opvæksten i Istanbuls slum til internationalt ikon i kampen mod had og ekstremisme. Nefise Özkal Lorentzens film er mere end et portræt af en rebel og mønsterbryder. Den er et indlæg i en vanskelig, men højaktuel debat. Se mere her.
Då kan også gå på opdagelse i festivalens store udvalg af nye dokumentarfilm og digitale live-events.
Se også: CPH:DOX 2020 aflyser