SAMFUND

Homoseksuel på Grønland – hvor går man hen med sine drømme?

De tre venner Lars, Eino og Thomas brugte megen tid på at tale sammen mellem optagelserne.
Foto: Jonas Møller

Hvad drømmer en ung grønlandsk homoseksuel teenager om? Svaret kommer man nærmere, når der er verdenspremiere på den ærlige og barske dokumentarfilm Tsumu- hvor går du hen med dine drømme? under CPH: DOX.

En af hovedpersonerne i Kasper Kiertzners hudløs ærlige dokumentarfilm Tsumu- hvor går du hen med dine drømme? er i disse dage i København. Out & About har mødt den 21 -årige Eino Taunajik, der sammen med vennerne Thomas og Lars er hovedpersonerne i filmen, der fredag den 25. marts får verdenspremiere under CPH:DOX.

De tre venner bor i den lille østgrøndlandske by Tasiilaq, der har godt 2000 indbyggere. Her må de stå sammen mod selvmord og misbrug, som er en stor del af hverdagen for byens unge.

Eino drømmer om, at han selv og ungdommen i Tasiilaq kan blive bedre til at tale om deres virkelighed. Netop hans generation er det sidste håb, og det er kun dem, der kan ændre tingenes tilstand. For de voksne og systemet har for længst givet op.

Derfor prøver Eino at motivere de unge til at stå på en scene og lave teater. De spiller scener om de forfærdelige ting, som har hændt dem. Foran et publikum, hvor dem som ofte har forvoldt dem den smerte sidder.

Filmen er på den ene side et livsbekræftende portræt af en ungdom, som nægter at give op, selvom det føles som om, at resten af verden har glemt dem. Men på den anden side et portræt af en ungdom, der ikke oplever at blive inspireret – ikke oplever at deres drømme kan blive til virkelighed.

Kun set filmen en gang

Selv har Eino kun set filmen en gang.

”Jeg så den sammen med Lars og Thomas. Det var en meget grænseoverskridende oplevelse”, fortæller Eino.

”Vi græd meget sammen under filmen”, fortæller Eino ærligt. Specielt var det hårdt for Lars, hvis søster begår selvmord under optagelserne til filmen.

”Men jeg synes, det er en vigtig film. Der er mange, der har brug for at se filmen. Vi skal i den grad  i gang med at tale om problemerne”, uddyber Eino. Han har selv mistet to af sine bedste venner, der begge begik selvmord.

En af de mange udfordringer de unge slås med er, at alle kender alle.

”Det er på samme tid både en forbandelse, men også det bedste. Men det er svært at spørge om hjælp, når alle kender alle”, fortæller Eino.

Eino håber på at filmen kan være med til at skabe en større åbenhed og dermed skabe en ny kultur, hvor man åbent kan tale om problemerne.  Foto: Jonas Møller

LGBT+ i Grønland

Det er ekstra svært at være homoseksuel eller i det hele taget LGBT+ person i Tasiilaq.

”Det er meget svært at være homoseksuel, og ikke noget jeg taler med nogen om” fortæller Eino, der drømmer om at finde en sød kæreste at dele sit liv med.

“Men folk er meget gammeldags i min by, så det er ikke noget, der bliver talt om overhovedet. Det er et tabu mange steder i Grønland”.

I Nuuk er indstillingen til LGBT+ personer noget anderledes. Her er man mere åben og tolerant. Her har Eino i flere omgange forsøgt at tage en gymnasial uddannelse.

”Men jeg har det svært, når jeg er væk fra Tasiilaq. Jeg savner mine venner og familie. Desuden er der ikke nogen i Nuuk, der forstår østgrønlandsk. Så jeg måtte tale dansk, mens jeg var der”, fortæller Eino om sin tid på gymnasiet i Nuuk.

Det var mens Eino gik på gymnasiet at en af hans bedste venner i hjembyen begik selvmord.

“Jeg prøvede at tale med rektoren om det, men jeg følte mig meget alene”, fortæller han.

“For mange af byens unge er det et evigt dilemma om man skal blive eller flytte. Jeg tror selv , at jeg stadig bor i Tasiilaq om fem år”.

Fremtiden

“Lige nu vil jeg gerne se, hvilke døre denne film kan åbne. Jeg håber den kan være med til at åbne dørene for mange unge, så deres drømme kan blive til virkelighed. For mig håber jeg den kan blive en start på mere skuespil og teater”, fortæller Eino om sine fremtidsdrømme.

“Jeg glæder mig til at opleve og se folks reaktioner på filmen. Ikke mindst se reaktionerne i Grønland. Folk i min hjemby har endnu ikke set den, så det bliver helt sikkert en speciel oplevelse”, uddyber Eino.

Filmen “Tsumu” kan opleves på CPH:DOX, hvor den efter premieren den 25. marts vises flere gange. Ellers kan den fra næste uge også ses digitalt både i Danmark og i Grønland.

Desuden kan “Tsumu”  ses på DR1 den 17. april.

Find hele programmet for CPH:DOX her.

Læs også: Gode LGBT+ oplevelser på CPH: DOX