Dansk HOMO-Historie

Bøsseølejre (1980)

Foto lånt fra gaycamp.dk

I årene 1972-78 holdt Bøssernes Befrielsesfront bøsselejre, som en del af Det Ny Samfunds sommerlejr i Nordjylland, Thy lejren. Her mødtes græsrødder og andre alternativt tænkende mennesker.

Herefter fulgte særlige bøsseølejre, den første fandt sted på Agersø i 1980 og derefter var der bøsseølejre på Rugaard Strand i 1981 og 1982, på Fejø i 1983, på Ærø 1984-1987, Skarø 1988-1997 samt på Omø siden 1993. I perioden 1993-1997 var der både bøsseølejr på Skarø og Omø.

Omø ligger i Storebælt 40 minutters sejlads fra Stigsnæs, sydvest for Skælskør. Øen er på 4,5 kvadratkilometer og har ca. 170 indbyggere. Den har en pragtfuld natur og lejrpladsen ligger lige ved sin egen badestrand og består af en række store gamle militærtelte, fire sovetelte med plads til 20 i hver, derudover er der køkkentelt, dansetelt, badetelt og en barak med lokummer.

Læs også: Fordomme om bøsseølejr

Bøsseølejr er en unik mulighed for at holde sommerferie med andre bøsser. Alle aldre fra 20’erne til 60’erne er normalt repræsenteret – med der er flest i 30’erne og 40’erne og der kommer bøsser fra hele landet, men flest fra de store byer. Det sociale samvær er kernen i bøsseølejren, det gælder også de praktiske ting såsom madlavning, opvask og rengøring.

Musik og sang har en stor stjerne på bøsseølejren og lejren har sin egen sangbog med en broget buket af kendte og elskede sange på dansk og engelsk, men naturligvis også bøssesange. Ligesom der også er blevet skrevet sange flere år, der handler om dét der skete præcist den sommer på lejren.

Lejren på Omø ligger som sagt lige ved stranden, der trods sine sten, er et dejligt og i reglen ugenert sted at bade. På de 3 andre sider er lejren i omgivet af høstmodne marker. Solbadning, bål, boldspil, ture langs kysten og rundt på Omø er blandt aktivitetsmulighederne.

Lejren på Omø ligger som sagt lige ved stranden, der trods sine sten, er et dejligt og i reglen ugenert sted at bade. Lejrens adresse er: Hov Agre 15, 4230 Skælskør.
Foto: Google Map

Lejren råder over et antal cykler som man gratis kan benytte sig af, men man kan også medbringe sin egen cykel og en vandretur øen rundt tager 4 timer for de hurtige og en ½ dag i slentretempo, så alle kan være med. Da lejren ligger helt isoleret og meget langt fra elektrisk lys, så kan man, når det er skyfrit, opleve den smukkeste nattehimmel og er der måneskin kalder stemningen ligefrem på en natlig svømmetur lige dér i bølgerne nedenfor lejrpladsen.

Se mere på: gaycamp.dk

Læs også: Går du og overvejer, om du er bøsse eller biseksuel