Dansk HOMO-HistorieKULTUR

Plakatudstilling: Under regnbuen (2018)

Under regnbuen – Danske LGBT plakater i 70 år – er en plakatudstilling på Dansk Plakatmuseum i Aarhus, udstillinger er kommet i stand på grund af, at det i år er 70 år siden at Forbundet af 1948 (i dag LGBT Danmark) blev stiftet.

Udstillingen Under Regnbuen viser omkring 120 plakater med fokus på udviklingen af homo-bevægelsen frem mod nutidens LGBT-bevægelse, hvor bland andet plakater har været med til at ændre samfundets holdninger.

Fra 1948 og frem til starten af 1970erne kunne datidens homo-aktivister ikke gå på gaden og klistre plakater op, det var for kontroversielt og man ønskede heller ikke at støde nogen. Ifølge Gallup mente 61% af befolkningen nemlig dengang at homoseksualitet næsten var at sammenligne med mord og voldtægt.

Derfor kom de første plakater først i starten af 1970erne sammen med bøsseoprøret og her spillede især Bøssernes Befrielsesfront en aktiv rolle, hvor de med slogan som ”Hellere en glad røvpuler, end en sur homofil” og ”Ta’ skridtet i dag bli’ svans”, provokerede det konservative Danmark.

Læs også: Lesbisk Bevægelse (1974)

Midt i 1970erne opstod også Lesbisk Bevægelse, der blev dannet af lesbiske fra Rødstrømpebevægelsen og fra det mandsdominerede Forbundet af 1948 (i dag LGBT Danmark). I begge bevægelser følte de lesbiske sig dengang undertrykte og de krævede nu deres ret til at være lesbisk.

Hvor plakaterne fra Bøssernes Befrielsesfront især handlede om seksuel frigørelse, så var det kønskampen der var i højsædet hos de lesbiske aktivister.

Læs også: Bøssernes Befrielsesfront (1971)

Bøssepesten, som medierne hurtigt havde døbt den nye sygdom ”AIDS”, der kom til Danmark i starten af 1980erne, førte til at LBL (i dag LGBT-Danmark) i 1986 dannede Stop AIDS-kampagnen og AIDS-linien, som skabte en masse oplysningsplakater, der med både alvor, humor og selvironi, blev anvendt i kampen mod HIV og AIDS.

På nutidens LGBT-plakater forekommer humor sjældent, her er det temaer som regnbuefamilier, transkønnede og LGBT’ere med etnisk minoritetsbaggrund der er emnerne.

Om udstillingen

Dansk Plakatmuseums nye særudstilling ”Under regnbuen – Danske LGBT-plakater i 70 år”, kan opleves fra 27. januar til 3. juni 2018 på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By i Aarhus. Hvor man gennem udvalgte plakater og genstande fortæller den vigtige og farverige historie om den danske LGBT-bevægelse.

Dansk Plakatmuseum har også lavet et lille katalog på 50 sider til udstillingen. Her er vist et uddrag af plakaterne og der er tekster om den vigtige og farverige historie om den danske LGBT-bevægelse. Teksterne er både på dansk og engelsk.

Kilder: Dansk Plakatmuseum og Out&About