SAMFUND

Går du og overvejer, om du er bøsse eller biseksuel

To mænd der kysser – bøsse eller biseksuel?

Går du og overvejer, om du er bøsse eller biseksuel? Eller er du bare nysgerrig efter at vide lidt mere om bøsser?

Bøsse eller måske til mænd? Læs mere her på siden, hvor du også finder nyttige links, hvis du vil vide mere.

Dyrker bøsser mere sex end heteroseksuelle? Måske mere end de fleste heteroseksuelle par. Ofte tænker mænd mere på sex end kvinder, og når man så sætter to mænd sammen, så har de nok bare mere sex. Ikke fordi de er bøsser, men fordi de er mænd. Sådan lyder det i hvert fald fra den kendte debattør Bjørn Lomborg i bogen Oplysninger om bøsser og lesbiske til samfundet.

 

Bøsse-dating

Hvis du ikke er klar til at gå på bøsse-mødestederne, er bøsse-dating måske noget for dig. Prøv hjemmesider som boyfriend.dk, hvor du kan chatte og date andre bøsser eller biseksuelle mellem 15 og 96 år. Det er gratis at oprette en profil, og uanset om du søger kærlighed, bøsse-sex, eller du bare er nysgerrig, så kan du måske blive mere afklaret her.

 

Bøsse-vittigheder

Du har sikkert hørt mange vittigheder om bøsser. Nogle er sjove, men de fleste er nedsættende og fordomsfulde.

Se også: Sangen om Gustav, fra Dagens Mand med Bøsser

Bøsse var oprindelig et nedsættende ord for det at være en homoseksuel mand. Men i 70’erne tog mange bøsser ordet til sig. Blandt andet i Bøssernes Befrielses Front (BBF) og senere i Forbundet af 1948, som i 1982 skiftede navn til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske. I dag hedder denne forening LGBT Danmark – landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

 

Bøsse eller biseksuel?

Er du både tiltrukket af mænd og kvinder? Så er du formentlig biseksuel.

Biseksuelle kalder sig ikke nødvendigvis sådan. Der er nemlig mange andre begreber, som betyder det samme. Fx foretrækker nogle at kalde sig panseksuelle eller queer eller flydende eller biromantiske – eller andre begreber, som alle kan rummes inden for denne definition:

Evnen til seksuelt, romantisk og/eller følelsesmæssigt at blive tiltrukket af personer af mere end ét køn – ikke nødvendigvis på samme måde, ikke nødvendigvis i samme grad og ikke nødvendigvis på samme tid.

Mere end ét køn betyder at nogle føler sig tiltrukket af kvinder og mænd – men mange ser personligheden som vigtigere end kønnet og kan tiltrækkes af personer uanset om disse identificerer sig som kvinder, mænd eller har en helt tredje kønsidentitet. En del biseksuelle har desuden selv en anden kønsidentitet end flertallet.

Det er dog vigtigt at huske på, at det kun er dig selv, der kan vide, hvilke begreber der passer til din identitet – ingen andre kan bestemme din seksuelle orientering.

Bigruppen er et netværk for personer der kan føle sig tiltrukket – romantisk og/eller seksuelt – af mere ét køn. Læs mere om Bigruppen på http://www.lgbt.dk/1390/

 

Bøsse og ung?

Ungdomstelefonen er anonym rådgivning for unge og for deres pårørende – det kan være venner eller familie. Du kan hver tirsdag aften tale med enten en fyr eller pige om seksualitet, følelser, sex, spring-ud-overvejelser og meget mere – du bestemmer.

Dem der bruger Ungdomstelefonen er primært i aldersgruppen 13-25 år.  Holdet på Ungdomstelefonen består af unge mennesker, der hver især har taget stilling til deres køn og seksualitet og forholder sig åbent og reflekteret hertil. Holdet bag holder sig ajour med forskning og debat inden for området og deltager løbende i uddannelsesforløb hos LGBT Danmark.

Ungdomstelefonen har både telefon-, chat- og mailrådgivning. Læs mere på: http://www.lgbt.dk/ungdomstelefonen/’

Læs også om: Homobarer København

Se video: To Glade Bøsser – Ved Den Lille Havfrue

 

Bøsser og hiv

I 70’erne levede mange bøsser det glade liv og havde mange skiftende sexpartnere. Men i starten af 80’erne skete der noget: Hiv og aids kom frem, og panikken bredte sig. Den første tid var lægerne ikke klar over, hvordan man blev smittet. Men hurtigt blev det klarlagt, at det var mange bøsser, som fik sygdommen. Det kom også hurtigt frem, at risikoen for at blive smittet med hiv var større, hvis man havde et vildt sexliv med mange skiftende sexpartnere – uden at bruge kondom.

I 80’erne og langt ind i 90’erne var der mange bøsser, som døde af aids. Derfor begyndte de fleste at bruge kondom, og nogle skar ned på antallet af sexpartnere.

Her 30 år efter har unge bøsser ikke samme forhold til hiv og aids, som ældre bøsser, der har oplevet mange af deres venner dø af aids. I dag findes der effektiv hiv-medicin, så de fleste hiv-smittede kan leve et normalt liv på overfladen.

Men der er stadig mange fordomme omkring hiv-smittede, og det er besværligt at skulle tage hiv-medicin hver dag resten af livet, for at holde sygdommen nede. Derfor er det vigtigt, at man fortsat beskytter sig ved at bruge kondom og glidecreme.

Hiv er et virus, der angriber immunforsvaret hos den, der bliver smittet. Hiv kan ikke formere sig uden hjælp, og derfor placerer hiv sit eget arvemateriale i nogle af kroppens celler. Hiv vælger en bestemt slags celler, der kaldes CD4-celler, som er en vigtig del af vores immunforsvar.

Har du spørgsmål til hiv og aids, så finder du flere oplysninger på AidsFondets hjemmeside http://www.aidsfondet.dk

Om det at være bøsse

På Sexliniens hjemmeside kan du læse meget mere om det at være bøsse – både hvis du tror, du selv er bøsse, eller hvis du bare gerne vil læse mere om, hvordan det er at være bøsse.

Du er anonym, når du stiller spørgsmål til Sexlinien. Også selvom du bliver bedt om nogle informationer om dit køn, din alder og hvor i landet, du ringer eller skriver fra.

I brevkassen vil mange andre mennesker kunne læse dit spørgsmål og Sexliniens svar, men de sørger for, at du ikke bliver genkendt, hvis du kommer til at skrive dit navn eller andet, der klart kan vise, hvem du er! Læs mere på: http://www.sexlinien.dk

 

Læs også: Hvad er LGBT