Dansk HOMO-Historie

Blovstrødsagen – homo, drama og uretfærdighed (1961)

Blovstrødsagen er fra 1961, hvor en 58-årig overlærer i den lille by Blovstrød på Nordsjælland blev presset til at sige op efter 35 år som lærer på den lokale skole, fordi en kollega havde fundet homo-erotiske nøgenbilleder på hans værelse.

Allerede i sidste halvdel af 1950’erne have der været mistanke om homoseksualitet og unaturlige forhold til drengene i lærerstaben på Blovstrød Skole, en mistanke som sikkert også huserede på andre skoler.

Jeg husker fra min egen barndom/ungdom i 1950’erne og 1960’erne flere omtaler af lærer der skulle have ”unaturlig omgang” med eleverne, som det blev kaldt dengang. Der var bl.a. en gymnastiklærer der bad alle drengene stille sig på række efter badet og bukke sig fremover, hvorefter han førte en finger op mellem ballerne på dem, for at se om de havde tørret sig ordentligt bagi.

Der var også en anden lærer der afstraffede drengene i klassen, ved at stille dem for enden af katederet med bukserne trukket ned og gav dem et par rap i den bare ende, med en tynd pegepind af bambus (også kaldet for spanskrør), som det siden 1814 havde været tilladt lærer at straffe børn under 10 år med, men fra 1938 var det kun i enden og kun uden på tøjet, men højest tre slag.

Først i 1967 blev legemlig afstraffelse i danske skoler afskaffet, så da dette foregik i 1950’erne og starten af 1960’erne, så var det eneste ulovlige at det var i bare ende. Disse overgreb blev holdt inden for skolens mure og skolen ”ordnede” selv problemerne, så de ikke kom til offentlighedens viden. Om det var hensynet til eleverne eller skolens ry der vejede størst, kan man kun gisne om.

Se også: Sådan holdt Danmark op med at hade homoseksuelle

I Blovstrødsagen var det en kollega til en overlærer, der i 1959 fandt et negativ, som overlæreren havde glemt i deres fælles mørkekammer, billedet forestillede nogle drenge fotograferet i overlærerens dagligstue, og en af dem var nøgen. Da overlæreren var spejderfører antog kollegaen, at der var tale om de spejdere der tit besøgte overlæreren. Kollegaen kom også i tanke om, at han tidligere havde set overlæreren fotografere en dreng uden tøj – han havde set ham med et fotoapparat i gymnastiksalen.

Kollegaen havde efterfølgende holdt øje med overlæreren for at finde beviser, dette lykkedes i foråret 1960, hvor han under et besøg hos overlæreren, fik åbnet en aflåst kommodeskuffe i overlærerens soveværelse. Skuffen var fuld af nøgenfotos, tegninger og andre kompromitterende billeder.

Kollegaen fjernede to fotografier – et af overlæreren sammen med en ung mand og et, som var af en anden ret ung mand. Disse to billeder blev halvandet år senere, i november 1961, beskrevet i en privat anlagt straffesag, som overlæreren førte mod kollegaen for krænkelse af privatlivets fred.

I sommeren 1961 var kollegaen gået til formanden for Skolekommissionen i Blovstrød, til hvem han overgav billederne af overlæreren og de unge mænd, formanden gik herefter til politiet med billederne.

En søndag sidst i juni 1961 blev overlæreren så anholdt, og ved ransagning af hans hjem fandt politiet flere billeder af de to unge mænd. Dette førte til at han dagen efter blev fremstillet i grundlovsforhør for lukkede døre og varetægtsfængslet i tre uger sigtet for kønslig omgang med en mindreårig under 18 år.

Men efterforskningen viste at den yngste af de fotograferede unge mænd var over 18 år, så der var ikke længere nogen politisag, så overlæreren blev kort efter løsladt.

Se også: Friskole: Svært med homo-lærere

Overlærerens advokat krævede kollegaen idømt frihedsstraf og en erstatning til overlæreren, retten nøjedes dog med at idømme kollegaen et mindre beløb for krænkelse af privatlivets fred og en mindre erstatning til overlæreren, der appellerede dommen, som i marts 1962 blev stadfæstet af Østre Landsret, som dog pålagde overlæreren sagens omkostninger.

I mellemtiden var overlæreren blevet suspenderet fra sin lærerstilling og efter sognerådets indstilling om afskedigelse, havde overlæreren fået nok, og indgav i oktober 1961 sin afskedsbegæring.

Sagen havde vakt stor opmærksomhed og debat i pressen og da Gallup i 1962 udkom med en landsdækkende meningsmåling, viste den at kun 15 procent af danskerne mente, at overlæreren skulle have lov at fortsætte i sit job, uanset han var bøsse.

Selv De Radikale mente i 1962, at bøsser skulle holde sig fra at være skolelærere, hvilket den daværende Radikale undervisningsminister Kristen Helveg Petersen havde udtalt sig om til pressen, hans udtalelse blev dog stærkt kritiseret i store dele af pressen, som kaldte den for diskriminerende.

Se også: Lærere har svært ved at springe ud som homoseksuelle

Selv om skolelærere siden starten af 1970’erne har kunne være åben homoseksuelle på de danske skoler, så er der stadig lærer der føler, at de på grund af deres homoseksualitet må skifte job, eller stoppe som lærer. Der er i dag også skolebestyrelser og kristne friskoler der i strid med loven, ikke ansætter åbne homoseksuelle lærere, bl.a. af frygt for, at det vil kunne skade skolens omdømme.

Derfor er det stadig nødvendigt at kæmpe for de rettigheder vi har opnået og ikke tage dem for givet, for de kan hurtigt blive taget fra os igen.

Kilder: DR.dk / Information / Wilhelm von Rosen

 

Læs også: MeToo og de misbrugte drenge