SAMFUND

AIDS-Fondet: Rygestop handler om motivation og timing

AIDS-Fondet afholder gratis rygestopkurser for LGBT-personer og personer, der lever med hiv. Deres erfaring viser, at det handler om timing og motivation, hvis du vil være røgfri. Derimod er de ikke glade for at kritisere LGBT-miljøets barer for deres rygepolitik.

Rygning er generelt mere udbredt blandt lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner, end det er i den generelle befolkning. Det viser 2015-tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Andre undersøgelser viser, at op mod halvdelen af alle, der lever med hiv, som ryger.

“Det er som om, de generelle rygestopkampagner ikke når LGBT-personer og mennesker, der lever med hiv. Samtidig kæder mere og mere forskning rygning sammen med alvorlige livstilssygdomme, som rammer mennesker, der lever med hiv. Derfor vil AIDS-Fondet gerne hjælpe, dem som er motiveret for at holde op med at ryge”, siger Heidi Slavin, som er projektleder i AIDS-Fondet.

”Ikke AIDS-Fondets opgave”

Udover rygestopkurserne kunne man tænke sig, at det ville være oplagt at kæmpe for at gøre homo-barerne røgfri, men den debat vil AIDS-Fondet ikke blande sig i.

“Da vi begyndte rygestopprojektet, havde vi nok et håb om, at vi kunne inspirere nogle af barerne til at være et røgfrit alternativ. Den tankegang er vi gået væk fra, for det er i virkeligheden ikke vores opgave”, siger Heidi Slavin og fortsætter:

“Vi skal bruge den samme tilgang, som vi har, når vi forebygger hiv. Det handler om at stille information til rådighed, så den enkelte kan træffe sine valg på et informeret grundlag, og i forhold til rygning skal vi også være parat med rygestopkurser, hvis nogen er motiveret for det.”

Selvom AIDS-Fondet ikke vil kæmpe imod indendørs rygning på barerne, har de frivillige, som ind i mellem tager rundt på Københavns homo-barer og inviterer til rygestopkurser i AIDS-Fondet. Efter sit rygestopkursus hos AIDS-Fondet er Morten Tang blevet en af de frivillige.

“På barerne taler vi med gæsterne om seksuel sundhed og sundhed generelt blandt LGBT’ere – og vi spørger også ind til deres rygevaner. Men vi spørger altid barerne om lov først. Hvis de siger nej, smutter vi bare igen”, fortæller Morten Tang.

Det handler om timing

”Jeg tror i virkeligheden, det er de færreste rygere, der ikke på et eller andet tidspunkt har lyst til at stoppe med at ryge. Det at holde op med at ryge handler meget om timing, så motivationen er til stede,” fortæller Morten Tang.

Han opdagede selv AIDS-Fondets rygestopkursus for LGBT-personer til Priden, hvor en af projektets frivillige spurgte til hans rygevaner. Kort tid efter blev han ringet op og spurgt, om han ville med på rygestopkursus. Ifølge Morten var det en fantastisk timing, fordi der blev handlet så hurtigt.

Det er netop i timingen og motivationen, at AIDS-Fondets arbejde med rygestop ligger. Derfor satser de på samarbejdet med Røgfrit København om at lave målrettede rygestopkurser for LGBT-personer og personer, der lever med hiv, frem for at gå ind i en debat om rygepolitik.

“Det er vigtigt at et rygestop foregår på folks egne præmisser. Man kan ikke stoppe med at ryge for andre, men man kan stoppe med at ryge for sig selv,” forklarer Heidi Slavin.

Målrettede kurser skaber åbenhed

Samarbejdet med Røgfrit København startede som et pilotprojekt i 2014. Det er gået så godt, at der nu er bevilling til at forsætte rygestopprojekterne i både 2016 og 2017.

Heidi Slavin mener, at succesen skyldes, at AIDS-Fondet målretter deres kurser. Det skaber en åbenhed, som er central for kursusforløbet og den fortsatte motivation for at holde rygestoppet.

”Det er meget personligt at stoppe med at ryge, og nogle kursister kan have brug for at tale åbent om kæresten, de gode byture på homo-barerne eller den gode og den uundværlige smøg, når de er i gang med et rygestop.”

Ifølge Heidi Slavin bliver de ting nemmere at tale om på et målrettet rygestopkursus, fordi kursisterne har noget til fælles udover ønsket om at stoppe med at ryge. Det skaber tryghed og solidaritet på holdet.

Sammen om at blive røgfri

”Vi ved, der er en masse debat om rygning i barmiljøet, men den debat prøver vi at stå udenfor. Det, vi har fokus på, er hjælp til rygestop til dem, der gerne vil have hjælp til at stoppe med at ryge,” fortæller Heidi Slavin.

AIDS-Fondets erfaringer fra rygestopkurserne viser tydeligt, hvordan de målrettede kurser gør det muligt at tale om mere personlige emner, hvis det er det, det kræver for at holde motivationen oppe. Det mærkede Morten Tang også, da han selv gik på holdet.

”For mig var det vigtigste bare at stoppe med at ryge. Jeg var ligeglad med hvilken slags mennesker, der var på holdet. Men jeg fandt hurtigt ud af, hvor godt det var at sidde med ligesindede. Der kom hurtigt et sammenhold, og havde det ikke været for det, kunne jeg sagtens være sprunget fra.”

Efter Morten Tang selv er blevet røgfri, har hans holdning til rygning indenfor dog ikke ændret sig.

”Jeg går ikke ret meget i byen, men når jeg gør, er rygning indenfor ligeså irriterende nu, som før jeg blev røgfri. Det er irriterende at lugte af røg, og det har jeg altid været irriteret over.”

Læs også: LGBT-personer kæmper mere med dårligt helbred

Se også: Fokus på HIV-patienters oversete sygdomme