SAMFUND

Aarhus Pride optakt: Stort Queer performanceprogram på ARoS

På ARoS kan man deltage i det interaktive og fællesskab skabende HOME QUEER HOME: The Queer Quilt.
Foto: HIMHERANDIT Productions.

Aarhus berømte regnbue lyser lige nu ekstra op, for et kæmpe queerspot har ramt byens berømte kunstmuseum ARoS.

Netop nu har performancekompagni: HIMHERANDIT, indtaget atelieret Niv. 3 på kunstmuseet ARoS i Aarhus. Det sker som den kunstneriske optakt til dette års Aarhus Pride.

Atelieret er et arbejdsrum for skiftende kunstnere – både nationale, internationale, ukendte og verdensberømte. I kortere eller længere perioder flytter de deres praksis ind på ARoS, og invitere publikum indenfor til at se og snakke om, hvordan den kunstneriske proces forløber. Imens udvikler og afholder de arrangementer.

Vi kender HIMHERANDIT for deres prisvindende forestillinger, samt festivalen The GENDER HOUSE Queer Art Festivals og senest åbningen af Q&A Studios – Queer Art Studios Aarhus. Studiet er både  hjemsted for selve kompagniet og samtidig residencycenter, der støtter lokale, nationale og internationale queerkunstnere.

Under deres ophold på ARoS har kompagniet sat sig nogle kunstneriske mål. At gøre museet queer, forstyrre det sædvanlige, udvikle nye queer performance-interventioner. Med andre ord sætte fuld fokus på LGBT+ fortællinger og give museet et ordentlig skud queerness.

Det sker fordi kompagniet mener, at synligheden af queerstemmer og -fortællinger stadig er særdeles underrepræsenterede i stort set alle aspekter af vores samfund.

Man har også inddraget lokale folk fra miljøet. Det er i høj grad deres historier, som danner grundlaget. Man skal lære af andres historier. Og ved nysgerrig- og åbenhed, skabe fælles forståelse.

Program

Hvad: Queer Performance Interventions

Hvornår: Den 1. – 12. juni: mandag – fredag kl. 11 – 11.30, 13.30 – 14, 16.30 – 17.00.

Kunstnerne Tone Lorenzen og Andreas Constantinou skaber improviserede performances forskellige steder på museet. De vil forstyrre det sædvanlige og skabe queer-interventioner, der bringer skæve, legende og gribende queer-provokationer ind i museumsrummet. Spørgsmål om identitet, seksualitet og repræsentation vil være drivkraften bag de improviserede forestillinger.

Foto: HIMHERANDIT Productions.

Hvad: HOME QUEER HOME: Generations

Hvornår: Den 13. – 28. juni: mandag – fredag kl. 18.00 – 18.30, 19.00 – 19.30, 20.00 – 20.30.

Ti forskellige forestillinger, som alle er opført af lokale medlemmer af LGBT+-miljøet

To LGBT+’er sidder over for hinanden på et regnbuegulv, en ældre og en yngre. Bag ved dem er der to spejle. De indrammer dem og skaber en uendelig gentagelse af parret, der står over for hinanden på en uendelig regnbue. De sidder tavse og betragter hinanden. En forud-indspillet samtale mellem de to høres fra højttalere omkring dem. Man lytter til de to der nysgerrigt spørger ind til hinandens livshistorier, imens de spejler sig i hinanden på tværs af deres generationsforskelle og potentielle ligheder.

Hvad: Installationsportrætter.

Hvornår: Den 1.-28. juni.

På museet finder man syv videoskærme. Her vises intime videoportrætter af de 20 LGBT+ medlemmer, der deltager i forestillingerne (HOME QUEER HOME: Generations). Her møder vi hver enkelt person i deres hjem (eller et alternativt rum, hvor de føler sig sikre), mens de deler deres historier og erfaringer om offentlig sikkerhed, synlighed, LGBT+ historier, fællesskaber og seksualitet. Stærke vidnesbyrd om, hvad hjem, frihed og tilhørsforhold betyder for LGBT+ personer i dag.

Foto: HIMHERANDIT Productions.

 

Hvad: Queering ARoS Museum walk

Hvornår: Den 21. juni kl. 11.00 – 12.00.

Som en særlig begivenhed inviterer kunstnerne Tone Lorenzen og Andreas Constantinou 25 publikummer på en guidet tur gennem ARoS. De vil udvikle rundvisningen i forbindelse med deres ophold på ARoS Atelier, og udvikler den ud fra en kreativ idé om at lade folk opleve kunsten, menneskene og museumsrummene gennem et queer-perspektiv.

Obs: Man skal købe særskilt billet til denne rundvisning.

Hvad: HOME QUEER HOME: The Queer Quilt

Hvornår: Den 21. juni kl. 19.30 – 20.00.

Et stort kollektivt performancekunstværk, hvor performere, inviterede og publikum lægger sig ned sammen, side om side og i hundredvis, og bliver synlige, tager plads og støtter LGBT+-realiteterne. Folk vil ligge sammen på gulvet i 20 minutter, mens forudindspillede vidnesbyrd fra LGBT+-grupper afspilles gennem højttalere.

Optagelser af personer fra hele Danmark, der fortæller om oplevelser omkring: synlighed, offentlig sikkerhed, homofobi/transfobi, familie, fællesskaber og i sidste ende hvad HJEM, FRIHED og TILHØRSFORHOLD betyder for dem.

Sidstnævnte arrangement sker i forbindelse med GenderHut Queer Art Festival.

Følg med, kom med bag om og få nye vinkler på arrangementerne, dag for dag, ved at følge HIMHERANDIT på Facebook.

Få mere info om ARoS, entré m.v. her.

Alle arrangementer er gratis med årskort. Altid gratis entré for alle under 18 år.

Læs også: Randers får egen Pride