ANMELDELSER

Kronos specielle drømme

Bøger: En dansker har skrevet en western. Selve præmissen lyder vild og spændende, men kan man overhovedet lave en troværdig western-verden fra lille Danmark?

Historien tager udgangspunkt i alle former for liv i Amerikas western-tid. I første omgang følger man tre kvinder i en diligence, men hurtigt flytter vi videre til andres tilværelse. Vi får forskellige historier om de mennesker som har krydset kvindernes vej både fysisk og i tankerne. Historien kommer langt omkring og alle kringelkrog kommer vi ud i.

Historier i øst og vest

I denne bog kan en historie føre til en ny person som igen fører til en ny. Det er meget underligt at følge med, og langt fra alle historier giver mening. Dette gør at der er mange historier som jeg havde lyst til at springe over. Bogens 526 sider er meget, når man egentlig bare gerne vil høre de 3 kvinders historie.

Kvindeskæbner er spændende

Som skrevet er der flere historier som virker overflødige, men de tre kvinder Ella, Harriet og Fran er umådelig interessante. Derfor synes denne anmelder, at det er synd forfatteren ikke kun fortalte deres historie. De kommer fra vidt forskellige verdener, og deres kamp mod at finde en plads, er utrolig spændende.

Kvindernes kamp

I dag har vi stadig mange forskellige grupper som kæmper for deres rettigheder, og derfor er det også spændende at høre om andre tiders kampe. Lige præcis denne del af bogen ville jeg ønske fyldt meget mere. Der er nogle interessante vinkler på om kvinderne måtte have andre religiøse holdninger end deres mænd, eller om kvinder kunne skrive artikler. De fylder bare alt for lidt i den små-store bog.

Western?

Forlaget kalder bogen en global western. Helt ærligt ved jeg ikke helt, hvad det betyder, men nogen bliver skudt, og de kører i diligence. Martin Larsen har skrevet en bog med en masse sproglige billeder, og indimellem kan man også forestille sig nogle dufte. Han kunne noget med ord, men man føler ikke en inspiration, når man læser bogen.

Forfatteren nåede ikke at redigere bogen

Desværre fik Martin Larsen aldrig lov til at se den færdige bog. Han døde inden bogen udkom. Den udkommer derfor posthumt, og er blevet færdiggjort af 2 forfatterkollegaer og redaktøren. De skriver at ingen ved, hvordan bogen ville være blevet, hvis Martin Larsen selv havde færdiggjort bogen, dog ved de, at historien er hans. Bogen er helt sikkert, som de fleste af os drømmer, små historier som afløser hinanden, og som måske ikke altid hænger sammen.

Kronos´ drømme af Martin Hansen ude nu på Gyldendal.

526 sider.

 

Læs også: Identitet ifølge Identitti