SAMFUND

Randers får egen Pride

Randers får den 10. juni byens første Pride. Den er skabt af Sara Thelén Schlüter og Thea Nørgaard Feldager fra foreningen Randers Regnbuen.
Foto: Privat

Randers er kommet på det store danske Pridekort. Efter hårdt arbejde, får byen sin første Pride, lørdag den 10. Juni. Og de er klar.

Randers maler med alle regnbuens farver når de præsenterer deres bud på en Pride. Den første i byens historie.

Lørdag den 10. juni går det løs og er du ej i Odder denne dag, så er det altså her du skal være, hvis du vil tanke lidt Pride-energi.

Bag Randers Pride, står Sara Thelén Schlüter og Thea Nørgaard Feldager. Vi har taget en snak med førstnævnte. Der udover at være den ene af medarrangørerne, også er forperson for foreningen Randers Regnbuen.

“Ideen til Randers Pride kommer fra modviljen til at tage ud. Både Thea og jeg er enige i tanken om, at vi ikke vil tage ud for at være os selv. Hvis ikke man kan være sig selv hjemme – hvor kan man så? Samtidig har jeg den opfattelse, at hvis ikke man snakker højt om tingene, så bliver det tabubelagt. Og det synes jeg er synd. Hvis ikke man, som ung ved, at det er okay at være anderledes kan det skabe enormt meget mistrivsel. Det vil jeg virkelig ikke byde fremtidige og nuværende generationer”.

Sådan indleder Sara Thelén Schlüter vores lille snak om en Pride i Randers.

“Spændende, hårdt og kreativt udfordrende er tre stærke ord om processen for at stable en pride på benene. Vi har brugt al vores fritid på at skabe det her event fra bunden. Og fordi vi ikke har noget at sammenligne med, har vi virkelig opfundet den dybe tallerken. Vi har taget inspiration fra mange nabobyer og deres Prides, men samtidig har vi forsøgt at gøre den til vores egen”, fortæller Sara Thelén Schlüter.

Frem fra sit skjul, vil ikke gemmes væk

De to hovedarrangører har været veninder i rigtig lang tid og har siden starten af deres venskab, talt en del om lgbt+ miljøet i byen. Om hvordan, det kan være svært at være en del af netop det miljø i Randers, da der ikke rigtig er noget.

“Der er indtil videre ikke noget aktivt regnbuemiljø i Randers, men hvis det står til os (og det gør det) så vil der efter vores pride blive et langt stærkere fysisk miljø. Der har længe været en holdning blandt majoriteten i Randers at “det er fint nok at være homoseksuel, men hvorfor skal man skilte med det”. Så det er ikke specifikt dømmende, men mange foretrækker at gemme os væk. Og det vil jeg ikke være med til. Ikke mere i hvert fald”, fortæller Sara Thelén Schlüter inden hun går i dybden med sin personlige historie.

“Jeg var rigtig ensom som teenager, og jeg tror en af grundene var, at jeg var så anderledes end mine jævnaldrende. Derfor havde jeg ikke nogen at spejle mig i. Senere hen har jeg fundet ud af, at der faktisk var rigtig mange, som jeg kendte, der var og er en del af miljøet. Så jeg tror, at hvis vi havde turdet snakke om det, kunne vi have fundet hinanden langt tidligere”.

Fællesskabets dag

Skal du afsted til Randers, så lover Sara, at du kan glæde dig til fest, farver, hygge, kormusik, fællesskab og ånden af at skabe noget sammen for første gang.

Det hele starter klokken 12.00 ude foran Sct. Mortens Kirken, hvorefter man går samlet igennem byen til forskellige endnu ikke offentliggjort workshops, undervejs.

Optoget slutter på Jens Otto Krags Plads, hvor der er linet et program op med musik, drags og taler.

Arrangementet slutter omkring klokken 20.00 lørdag aften, Men hvis man stadigvæk har energi til den tid, kan man tage hinanden under armen og finde vej ned til Cafe Von Hatten, som holder det officielle afterparty!

Der er med andre ord knoklet hårdt for at skabe den helt perfekte dag. Det kan da også mærkes hos Sara Thelén Schlüter, der er spændt som en flitsbue:

“Jeg er så ærke spændt, at det halve kunne være nok! Jeg har en stor forventning til, at det bliver en vildt fed dag”.

Du kan finde informationer og de sidste opdateringer om dagen på foreningen Randers Regnbuens Facebookside.

Læs også: Årets Pride kalender