ANMELDELSER

Vivienne McKee lever Shirley Valentine fuldt ud

London Toast Theatre markerer 40-års jubilæum med Shirley Valentine.
Foto: Pressebillede

 

Engang var Shirley Valentine en af Liverpools rebelske unge piger, og hende der gik foran. Mange års ægteskab med trivielle forventninger og forpligtelser får hende imidlertid til at gå helt i stå. I sin ensomhed taler hun til en væg i køkkenet. Men så….et tilbud om en ferie på en græsk ø, kan få nyt liv i Shirley Valentine. Hvis hun da tør leve drømmene ud på ny.

 

Til at markere London Toast Theatres 40-års jubilæum har teatrets ledelse og direktion valgt opførelsen af det i 1986 Tony Awards prisbelønnede skuespil Shirley Valentine. Forestillingen har naturligvis London Toast Theatres prægtige femme fatale Vivienne McKee i front i monologen, der er lige aktuel i dag, såvel som da den blev skrevet og havde premiere for knapt 40 år siden.

Shirley Valentine blev skrevet af Willy Russel, har været filmatiseret med Pauline Collins i rollen, og opføres nu i en lettere opdateret version på Teatret ved Sorte Hest på Vesterbro i København.

Shirley Valentine

Stykket handler om Liverpool kvinden Shirley Valentine, der, efter at børnene er flyttet hjemmefra, dag ud og dag ind lever det samme liv med hendes ægtemand. Manden, vi kun hører om, men aldrig ser, må vel nok betegnes som en tyran. Han forventer at maden, hver dag æg og chips, hvis det da ikke lige er fødselsdag, står på bordet i samme øjeblik, han træder ind ad døren efter endt arbejdsdag.

Shirley leverer dag ud og dag ind, samtidig med at hun funderer over livet, over hvordan andre betragter hende, og over hvordan hendes liv nu er helt forandret i forhold til, da hun var yngre, rebelsk, turde gå foran, sige fra, var den de andre i skolen så op til, og hende der ville erobre verden.

Hun er ikke skør, men fortæller sit livs historie og sine tanker til en væg i køkkenet. Samtidig med at hun lige får et lille glas vin, når hun tilbereder mad til ægtefællen.

Shirley Valentine gør sig mange tanker om livet, og da en veninde spørger, om hun vil med på en rejse til en græsk ferieø, står hun foran et stort valg. Tør hun sige noget til manden, og hvordan gør man det? Nå helt galt kan det vel ikke gå tænker hun, når blot fryseren er fuldt med færdiglavet mad, kan hun godt sådan lidt henkastet nævne en present, at hun lige tager en to ugers rejse til Grækenland.

Hun vover sig selv efter mange overvejelser og tager med veninden til det græske. Allerede i flyet svigter veninden: Et flirteri betyder at hun spørger om det er ok, hun lige besøger en mand på den anden side af øen. Og hvad siger man så? Tja oplev det selv og meget mere på Teatret ved Sorte Hest.

Vivienne McKee

Vivienne McKee er af de fleste bedst kendt som den absolutte frontfigur i London Toast Theatres årlige Crazy Christmas Cabaret. Men Vivienne McKee er så meget andet en dette. Hun er en dygtig karakterskuespiller, hvilket vi til fulde får bevist, når hun ene kvinde går over scenen i rollen som Shirley Valentine.

Hun er den skrøbelige, den sarte, den underfundige, den humoristiske, men også den særdeles tankevækkende Shirley Valentine. Jeg fristes til at skrive at hun er et spejl af enhver mand eller kvinde, der i perioder af sit liv, lader sig indrullere i dagligdagens trivielle vaner.

Vivienne McKee leverer Willy Russels tekst, så vi i den grad føler og forstår hende. Vi sidder undervejs med tilbageholdt åndedræt, vi føler med hende, vi forstår hendes valg, og vi frygter for hendes fremtid. For har hun en fremtid, og tager hun manden tilbage, når han først truende, siden tryglende, og til sidst elskende vil vinde hende tilbage? For har hun vundet friheden til at være sig selv, til at være den oprindelige Shirley Valentine, når først hun har mærket livet, og at en fremmed mand, den græske taverna ejer Costas giver hende, hvad livet også kan være.

Out & About tøver ikke med fem stjerner og ønsker London Toast Theatres 40-års jubilæum med en fin fin finurlig og tankevækkende forestilling. Vivienne McKee og Shirley Valentine gør os alle klogere – ikke mindst på os selv! Og tak for det!

 

Kort om forestillingen

Dramatiker: Willy Russel

Skuespiller: Vivienne McKee

Oversættelse: Forestillingen spiller på engelsk

Instruktion: Helen Tennison

Lysdesign: Bjarne Olsen

Spillested: Teatret ved Sorte Hest

Producent: London Toast Theatre

Spilleperiode: Frem til 14. maj 2022

Spilletider og billetter finder du her.

Læs også: DIVA er en ny stærk dansk musical