ANMELDELSER

WELL DONE! – Crazy Christmas does it again!

Who killed Don Calzone er titlen på årets Crazy Christmas Cabaret. Her møder vi blandt andet Andrew Jeffers som en skøn Mama Calzone.
Foto: Crazy Christmas Cabaret.

For 39. gang disker Vivienne McKee og hendes skuespillerteam op med en hylemorsom og ganske gakket kabaret: Crazy Christmas Cabaret is still standing!

“Your only risk is to die laughing.” Det skriver managing director Søren Hall i velkomsten til dette års Crazy Christmas Cabaret. Den 39. i rækken, som Vivienne McKee har skrevet og instrueret. Heldigvis dør vi ikke af grin, men jo, ind imellem er det hele så forrygende morsomt, at man tænker, kan det gå så galt, at man dør?

Så om man bør og tage risikoen er naturligvis op til den enkelte, men hvorfor ikke? Jeg er sikker på, at man vil dø lykkeligt. Hvis det er mens man overværer et af de rigtig mange totalt gakkede morsomme optrin, som Vivienne McKee og hendes medspillere præsterer på scenen i Glassalen i Tivoli.

Selv om det til tider bliver måske lige langt nok, især mod slutningen, så er årets Crazy Christmas Cabaret med titlen Who killed Don Calzone, og med undertitlen The Miami murder Madness continues, en særdeles vellykket en af slagsen. Derfor kan vi lige så godt give de 5 stjerner indledningsvis. Så er det på plads!

The Calzone univers – Godfather og Miami Vice

Mange har set mafiafilmen The Godfather fra 1972. Og tv-serien Miami Vice, der kørte på de danske tv-skærme fra 1984-1990. Lægger man de to universer sammen, tilsætter en række 80´er hits, og inkluderer nogle af de banebrydende opfindelser fra samme årti, så har man en fornemmelse af, hvad årets Crazy Christmas Cabaret handler om.

Som titlen lyder Who killed Don Calzone, så er Crazy Christmas 2022 bygget op omkring et mord.  Den gamle Don Calzone er død. Dér lige midt på scenen. Spørgsmålet er så, hvem skal være familien Calzones nye overhoved? Skal det være Mama Calzone (Andrew Jeffers), en af sønnerne Al Fresco Calzone (David Bateson) og Cappucino Calzone (Kevin Kiernan Molloy), eller datteren Doce Vita Calzone (Katrine Falkenberg). Hun har været på et kort ophold i Danmark, hvor hun har mødt den unge Leif Bang, velspillet af debutanten i Crazy Christmas Mikkel Hoe Knudsen.

Leif Bang følger uden hendes viden med til Miami, hvor han får job i en strandbar, og hurtigt hvirvles ind i historien.

Don Calzones testamente

Inden man har fundet den gamle Don Calzones testamente, der fortæller, hvem han ønskede skulle være arvtager, så sker et mord. På hvem skal naturligvis ikke røbes her, ligesom morderens identitet ikke skal nævnes, for som det står skrevet i programmet, der gratis uddeles ved indgangen: Do not tell anyone who did the murder!

Og i hele dette Calzone univers skal Mama Calzone deltage i en bagedyst på tv, assisteret af tyske Gunther von Hinten, også voldsomt morsomt spillet af David Bateson, mens såvel detective Chubbs (Andrew Jeffers igen), og detective Sonny Rocket (Mikkel Hoe Knudsen igen), prøver at finde ud af, hvad der er sket. Nå jo, og så er der lige The cuban.

The Cuban bør her i Out & About have sit eget lille afsnit: Han er klædt i lyserødt, og vil gerne være ny mafialeder. Her er udviklet en karakter, som Kevin Kiernan Molley i den grad gør til sin. Om man kan li det eller ej, er jo op til den enkelte, men kedeligt er det bestemt ikke, med løse håndled, høje hvin, og fokus på…. Buk dig ikke efter sæben…

Kedelig er David Bateson bestemt heller ikke som Gunther von Hinten, og jo så skal Andrew Jeffers Mama Calzone og Vivienne Mckees velkendte karakter Dr van Helsingør, heller ikke glemmes.

Foruden familien Calzone, møder vi også andre nye karakterer i stykket: Lola Lotta Libido (Vivienne Mckee), og Claus de Lichtenberg som The Cubans bodyguard Salsaloco Ribera.

Derudover en række biroller, men dog ikke uvæsentlige, spillet af førnævnte skuespillere, der således har dobbeltroller. Det fungerer fint.

Stor spilleglæde

Som publikum er det en fornøjelse at se hvor stor spilleglæde der fortsat er i ”den gamle trup” men også at opleve hvordan Mikkel Hoe Knudsen indgår med den største selvfølgelighed i et velspillende team: Well done!!!! Han er et catch for forestillingen!

Crazy Christmas 2022 bygger flot videre på den tradition som Vivenne McKee og Crazy Christmas Cabaret har udviklet over nu 39. forskellige forestillinger.

Traditioner der blandt andet betyder, at publikum ved forestillingens begyndelse bliver spurgt hvor mange der har set Crazy Christmas før? Hvor mange Crazy Christmas virgins, jomfruer der er? Og hvor en af sidstnævnte bliver aftenens virgin, der kommer med på scenen på et tidspunkt.

På premiereaftenen var det unge Frederik, der gjorde det så godt, at han fik et af aftenens største bifald, og tillige straks blev tilbudt at være fast skuespiller ved næstes års 40-års jubilæumsforestilling. Well done Frederik!

Publikum skal som en af de andre traditioner reagere på nogle af de gakkede indslag, blandt andet ved at råbe boo, hooray, og i år tillige forget about it! Det hele orkestreres af Crazy Christmas eget husorkester, The Snappy Alligators, de velspillende Stuart Goodstein, Søren B. Petersen, og Tom Højlund Petersen.

Well done!

Teksten er som altid veloplagt gakket, men denne gang også fint skruet sammen. Kostumerne er vanvittigt fantasifulde, kreeret af Kirsten Brink, skuespillerne har det sjovt – med tekst og indbyrdes, og så har vi som publikum, det endnu sjovere.

Når vi som nævnt samtidig præsenteres for en række gamle 80´er hits, med lidt ny tekst og fortolkning, så vi kan synge lidt med, så kan ikke gå galt, hvorfor jeg ikke tvivler med at kalde Crazy Christmas Cabaret årgang 2022 for en 5-stjernet oplevelse.

Ja det er skørt, ja det er gakket, men hvem har ikke brug for en aften, hvor vi alle kan lægge Corona, influenza, vinterdepression, krig og ufred bag os? Og der er Crazy Christmas Cabaret et godt bud her i vintermørket. Også selvom det meste foregår på engelsk, en smule på dansk, og resten på tysk.

Kort om forestillingen

Tekst og instruktør: Vivienne McKee

Kostumer: Kirsten Brink

Koreograf: Peter Friis

 

Medvirkende

Vivienne Mckee

David Bateson

Andrew Jeffers

Katrine Falkenberg

Kevin Kiernan Molley

Mikkel Hoe Knudsen

Claus de Lichtenberg

The Snappy Alligators – orkester: Stuart Goodstein, Søren B. Petersen, Tom Højlund Petersen

Forestillingen spiller i Glassalen i Tivoli frem til 14. januar 2023

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også : Ufarlig Ronja Røverdatter fortælling