SAMFUND

Vi har alle brug for at blive set og anerkendt

Line Bjørndal.
Foto: Bjarne Henrik Lundis

Efter i 10 år at have været næstformand for fagforeningen, blev den 49-årige Line Bjørndal i forsommeren 2024 valgt som formand for 3F Odense GOPS. En fagforening, som blandt andet organiserer ansatte ved gartnerier og landbruget, rengøringsmedarbejdere og kokke og tjenere.

Line er gift med Lone, og sammen har de datteren Gunvor på 13 år. Inden hun valgt ind i fagforeningens bestyrelsen arbejdede hun som dyrepasser i næsten 20 år, først i Odense ZOO og senere på Syddansk Universitet.

”Vi havde på min daværende arbejdsplads nogle problemer, og vi fik derfor vores tidligere formand Charlotte Vincent Petersen ud hos os. Hun sagde, at der var plads til alle i fagforeningen, uanset etnisk baggrund og seksualitet. Alle var velkomne i 3F Odense GOPS. Det gjorde, at jeg at jeg følte mig anerkendt og set, og det gjorde at jeg selv fik lyst til at blive tillidsrepræsentant på vores arbejdsplads”, fortæller Line Bjørndal og fortsætter:

”Når alle føler sig inkluderet, så er der ingen, der får det dårligere af den grund. Tværtimod alle får det bedre af det.”

Første LGBT-formand i 3F-afdeling

Hun er formentlig den første LGBT+ person, som er formand for en 3F fagforening her i Danmark.

”Jeg har altid været åben om, hvem jeg var, og at jeg er lesbisk, så folk kender mig. Jeg håber, at andre ved mig som eksempel siger til sig selv, at man sagtens kan være LGBT+ person og formand for en 3F afdeling. Nu ved vi jo heller ikke, om der har været andre LGBT+ personer, som har været formand for en 3F fagforening før mig”, fortæller Line Bjørndal med et smil til journalisten Bjarne Henrik Lundis i podcasten Regnbueland.

Går forrest

Odense GOPS er også en af de afdelinger i 3F som er såkaldt LGBT-certificeret.

”Det betyder, at vi i vores bestyrelsen fået introduktion til det at være LGBT+ person og har lært om, hvilken lovgivning der gælder. Desuden er vores personale også blevet uddannet i det. Det handler også om at vi går forrest, når det handler om LGBT+ personers vilkår. Hvis vi gerne vil have virksomheder til at ændre noget, så er vi også selv nødt til at vise vejen”, mener Line Bjørndal. Fagforeningen har også vedtaget en inklusionspolitik.

Hjælper medlemmer med LGBT+ baggrund

I de seneste 15 år har 3F Odense GOPS gjort meget for, at så mange af deres medlemmer som muligt føler sig som en del af det faglige fællesskab. Især har man gjort meget for at få fat i medlemmerne med anden etnisk baggrund end dansk, som det også er lykkes at involvere i det faglige arbejde. Blandt medlemmer med anden etnisk baggrund end danske er også LGBT+ personer.

”Vi har blandt andet medlemmer som kommer fra de tidligere østeuropæiske lande, som måske skal have hjælp til at kontakte myndighederne, til at indgå ægteskab/partnerskab, måske få hjælp til at indregistrere deres bil eller til få skrevet deres barn op på pladsanvisningen. Noget, som ikke lige hører til vores traditionelle opgaver som en fagforening, men som vi har valgt at hjælpe dem med, så de kan falde godt til her”, forklarer Line Bjørndal.

Modtager trusler

Hun fortæller af nogle af dem desværre har nogle af de hårdeste job og det dårligste arbejdsmiljø, og at de kan komme ud for store udfordringer.

”De kommer ikke hertil for bare at få et arbejde og tjene penge. Men også for at kunne leve et ordentlig liv som LGBT+ personer, som de måske ikke kan gøre i det land, hvor de kommer fra. Vi har oplevet at nogle af dem, er blevet truet med, at andre vil fortælle deres venner og familie i deres hjemland om, at de her i Danmark lever som LGBT+ personer. Eller at nogen vil brænde deres huse ned. Det er virkelig nogle forfærdelige historier”, lyder det fra Line Bjørndal.

Bedre arbejdsmiljø og et dannelsesprojekt

Hun hører nogen andre siger, at nu har vi vist hørt nok om LGBT+ personer og deres problemer.

”Jeg kan godt få en kommentar om: Skal vi nu tale om det med LGBT igen. Til det er der bare at sige, at vi i fagbevægelsen har en vigtig rolle med at hjælpe vores medlemmer med, at de kan være sig selv på deres arbejdsplads. Det handler dels om at have et godt arbejdsmiljø, og at der er rummelighed på arbejdspladsen. Jeg synes også, at det er et dannelsesprojekt for os i fagbevægelsen. Jeg er også stolt af, hvad vi i 3F og resten af fagbevægelsen gør på LGBT-området”, lyder det fra Line Bjørndal.

Se også: Copenhagen Pride: Artister chikaneres