Dansk HOMO-Historie

Verdens første vellykkede kønsskifteoperation (1952)

Kønsskifteoperation blev en mediesensation, da New York Daily News den 1. december 1952, havde en forside reportage med titlen ”Soldat bliver til blond skønhed”.

Verdens første vellykkede kønsskifteoperation blev udført af Rigshospitalet i 1952, på den da 26 årige Christine Jorgensen, født George William Jorgensen i 1927.

Christine var tidligere amerikansk soldat og født af danske forældre i New York, hvor hun også var vokset op. Hun var under et besøg i København i 1950, blevet præsenteret for doktor Christian Hamburger, som var specialist i hormonbehandlinger.

Da han også interesserede sig for transkønnethed, indvilgede han i at foretage operationen på Christine. Der da også som en særlig tak til doktor Christian Hamburger, valgte af skifte navn til Christine.

Efter operationen vente hun tilbage til New York i 1953 og hun tilbragte størstedelen af sit liv i USA. Hvor hun specielt blev kendt som talsperson for transkønnedes rettigheder.

Christine Jorgensen døde i 1989 af lunge- og blærekræft, kort før sin 63 års fødselsdag.

Læs også: Transkønnede og transkønnedes rettigheder

Christine var dog ikke den første

Christine Jorgensen blev af flere medier udnævnt som den første person i verden, der fik foretaget en kønsskifteoperation. Men dette er dog ikke korrekt, da en anden dansker, nemlig maleren Einar Wegner forsøgte at gennemgå en kønsskifteoperation i starten af 1930erne.

Lili Elbe (født Einar Mogens Andreas Wegener) blev født i Vejle den 28. december 1882. Forældrene var købmænd og han blev udlært som malersvend. I 1902 flyttede han til København, hvor han studerede på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Den 8. juni 1904 giftede han sig med præstedatteren og malerinden Gerda Marie Frederikke Wegener (født Gottlieb).

Gerda brugte allerede fra starten af ægteskabet Einar som model for sine kvindeportrætter og da den Einar følte sig vel tilpas i rollen som kvinde, begyndte han at optræde offentligt i København i kjoler og under navnet Lili Elbe. Men da det var svært at blive accepteret som Lili Elbe i det københavnske kunstnermiljø, valgte parret at i 1912 at flytte permanent til Paris, hvor Lili nemmere kunne leve åbent som kvinde.

I 1930 fik Lili foretaget den kønsskifteoperation og skiftede den 9. december 1930 navn til Lili Ilse Elvenes, men forblev dog kendt under kunstnernavnet Lili Elbe.

Det lykkedes også Lili at få kønsskiftet officielt anerkendt og hun nyt fik nyt pas med sit nye navn.

Kønsskifteoperationen blev udført ad to omgange, henholdsvis i Berlin og i Dresden. Ved den første operation blev de mandlige kønsorganer fjernet, og ved den anden forsøgte lægerne at indoperere æggestokke og livmoder i den tro, at det herefter ville være muligt for Lili at blive gravid.
Det sidste indgreb kom Lilli dog aldrig over, hendes krop begyndte at frastøde de nye organer og hun døde heraf den 13. september 1931, kun 48 år gammel.

Den danske pige

I 1999 udkom David Ebershoff biografiske roman om Lili Elbe ”Den danske pige” (engelsk: The Danish Girl). Der kom også en amerikansk film baseret på Ebershoffs roman i 2015 med samme navn, filmen der var instrueret af Tom Hooper havde Eddie Redmayne i hovedrollen som Lili Elbe. Filmen havde dansk premiere i februar 2016. Filmen, der havde et budget på knapt 100 millioner kroner, blev indspillet i Tyskland og i København.

Filmen blev udskældt af transkønnede overalt i verden, også i Danmark, for at fremstille et for stereotypt billede af transkvinder, for at fokusere for meget på det tragiske i transkønnedes liv og for en række faktuelle fejl.

Se trailer til DEN DANSKE PIGE:

Transkønnethed ikke længere en psykisk sygdom

Da Danmark ved årsskiftet 2016/2017, som det eneste land i verden, ikke længere definerer transkønnethed som en psykisk sygdom, bad Sundhedsministeren tillige Sundhedsstyrelsen om at udarbejde en ny vejledning, der sikrer at de transkønnede mødes af sundhedssystemet med værdighed og respekt.

Se også: Sundhedsministeren vil bryde Sexologisk Kliniks monopol på behandling af transkønnede

Kilde: wikipedia.org, thranesen.dk, danmarkshistorien.dk og information.dk